Nemačka vlada je nedavno prihvatila predlog ministra zdravlja Jensa Špana o uvođenju obavezne vakcinacije protiv boginja pa će od marta iduće godine deca morati da budu u potpunosti vakcinisana pre polaska u obdaništa ili jaslice.

Deca koja nisu vakcinisana moćiće da budu odbijena od upisa u jaslice i obdaništa, a roditelji koji odbiju vakcinaciju njihove dece, prema nacrtu zakona, mogu biti kažnjeni novčano sa do 2.500 evra. Obavezna vakcinacija važiće i za osobe koje rade u takvim ustanovama, kao i u smeštajima za izbeglice i medicinsko osoblje.

A s obzirom na to da je uveliko sezona odmora i gotovo svi naši zemljaci su u zavičaju, teško je bilo naći nekoga da komentariše ovu novu obavezu: Ipak, “Vesti” su pronašle troje roditelja iz Minhena koji imaju decu za vakcinaciju. Svako od njih ima svoj stav o nameri da se zakonom obavežu da vakcinišu decu protiv boginja i argumente za ili protiv.

Jelena Stojković, majka dečačića Konstantina, smatra da bi vakcinacija trebalo da bude izraz slobodne volje, a ne prisile i kazne. Sama je bila u dilemi šta uraditi, s obzirom na to da je bilo dosta kontroverznih informacija o tome da li ili ne vakcinisati dete.

– Znajući da ima roditelja koji su za ili protiv vakcinacije, konsultovala sam više lekara da čujem njihovo mišljenje. Oni su me ubeđivali da od vakcinacije za dete neće biti loših posledica, pa sam odlučila da to uradim. Čula sam dosta suprotnih mišljenja, ali i iskustava i loših primera posledica po decu koja su vakcinisana. Lično smatram da bi priroda to trebalo sve da reguliše, jer verujem u Boga, ali opet s druge strane realnost je drugačija.

Branislav Mihailović je otac Emilije i Stefana i kada je vakcinacija u pitanju, nije imao dilemu o tome da li ili ne vaksinisati decu.

– Naše oboje dece su vakcinisani i pored dilema u javnosti, pa i slučajeva autizma kod dece posle vakcinacije. Mi smatramo da vakcinacije treba da se rade redovno, pogotovo za decu koja su u vrtićima u kontaktu s drugom decom. Zakonsko regulisanje vakcinacije i najavljene novčane kazne za roditelje predstavljaju oblik prisile i ne verujem da će to u Nemačkoj opstati na dužu stazu. Takav radikalan potez trajaće jedno vreme, ali ne za stalno.

Tek kad budemo morali

Miroslav Ilić, otac pet devojčica, kaže da je protiv vakcinacije, jer nema nikakvih garancija da neće nastupiti loše posledice za decu.

– Mi ne planiramo da vakcinišemo našu decu, sve dok ne budemo morali, ako baš dođe do takve situacije. Mislim da kažnjavanje roditelja i dece zbog nevakcinacije nije u skladu sa slobodom ličnog odlučivanja. Čim se radi o prisiljavanju na neku radnju, znači da tu nešto ne štima. Poznato je da farmaceutski lobi tu igra vrlo važnu ulogu. Uostalom, ne može nikad država da više voli dete od njegovih roditelja. Smatram da vakcinacija predstavlja rizik za zdravlje deteta i neka ide dok može ovako bez vakcinisanja.