Tanjug/Zoran Žestić
Sve više radnih mesta: Aleksandar Vučić na otvaranju Henkelovog pogona u Kruševcu

Srbija je 2021. godinu završila sa 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u video-poruci na Instagramu, ukazujući da je to viši nivo stranih ulaganja i od rekordne 2019. godine. U 2019. je prema podacima Narodne banke Srbije, taj priliv bio 3.815 milijardi, a u 2020. godini 3.014 milijardi evra.

Strane direktne investicije su kako ističe univerzitetski profesor, ekonomista dr Kostadin Pušara, od direktnog uticaja na razvoj privrede.

– Taj priliv iz inostranstva rezultira porastom bruto društvenog proizvoda, ukupnog bogatstva zemlje, a utiče i na poboljšanje standarda građana, jer rastu plate i penzije – objašnjava Pušara za “Vesti” kako sve ide lančano.

Stabilna vlast

U Srbiju, ističe on, investicije stižu, jer je atraktivna po više kriterijuma.

– Sve nam je bolja infrastruktura. Gradi se čitava mreža puteva, a prirodni uslovi su dobri. Vlast je stabilna, što je strancima bitno kod ulaganja, jer im je vrlo važna zaštita njihovih investicija – kaže ekonomski stručnjak.

Da Srbija napreduje, pokazuju i neki inostrani podaci. Sajt Razvojne agencije Srbije, preneo je deo izveštaja “IBM Global Location Trends 2020”, prema kojem je Srbija svetski lider četiri godine zaredom po broju otvorenih radnih mesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja, a gledano prema broju stanovnika. Prema broju kreiranih novih radnih mesta, bez obzira na veličinu populacije, kroz strane direktne investicije čija realizacija je započela u 2019, Srbija je peta u Evropi. Među evropskim državama je bila 2020, kako je navedeno u izveštaju podlistka “Fajnenšel tajmsa”, prva po broju direktnih stranih investicija u odnosu na veličinu ekonomije.

Podaci RAS iz 2021. o direktnim stranim investicijama govore da je prema broju projekata u Srbiji, prva Nemačka sa 15,1 odsto, pa Italija sa 13,4, a treća Austrija sa 8,1. Slede SAD sa 6,1 milijardu evra, Francuska sa 5,4, Turska sa 4,9 i Kina sa 3,5 odsto. Vodeći investitori prema vrednosti investicija su Italija sa 10,7 odsto, SAD sa 10,2, Francuska sa 9,7, Nemačka 9,6, Austrija 9,3, Kina 8,9 i Češka sa 6,8 odsto.

Niču fabrike

U Srbiji radi 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju gotovo 60.000 radnika. Najveći investitori su Štada, Metro, Simens, Henkel i Boš, a 2021. je nemački Bojsen otvorio fabriku u Subotici, Fišerautomotiv u Jagodini, ZF u Pančevu, dok je Kontinental odabrao Novi Sad za otvaranje svoje firme.

Komentarišući ove podatke, Kostadin Pušara ukazuje da je Nemačka kao najmoćnija zemlja EU, motor razvoja evropske privrede, pa kako kaže, gde idu Nemci da ulažu, idu i ostale zemlje te zajednice.

– Za Srbiju je dobro to što investitori iz Nemačke “idu na duge staze” kada je reč o ulaganjima. Što se Italijana tiče, oni su naši tradicionalni partneri i njih privlači kompatibilnost privreda naše i ove zemlje. Kada je reč o SAD, atraktivno je imati investitore iz te velike i moćne države, ali i dobro jer su oni, na neki način, i zaštitnici zemlje u koju njihovi građani ulažu, pošto štite svoje investitore i njihov kapital – pojasnio je ovaj ekonomista.

Premijerku Anu Brnabić raduje uspešan srpski bilans na kraju 2021, jer znače nova radna mesta za mlade. Ona je za TV Pink rekla da je u 2020. došlo najviše nemačkih i japanskih investitora.

– To je 1,2 odsto više investicija u odnosu na 2019. godinu, tako da smo imali zaista fenomenalnu godinu, uprkos tome što je druga godina pandemije. Otvorene su fabrike u Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu, Inđiji, Subotici, Jagodini, Ćupriji, Pančevu, Majdanpeku… Negde je postavljen kamen temeljac, kao u Inđiji i Staroj Pazovi i kada pogledate 2021. sa otvaranjem ovih fabrika, to je ukupno 12.490 mesta – kaže predsednica Vlade Srbije.

EU najveći ulagač

Delegacija EU u Srbiji je na sajtu Evropa.rs navela da su kompanije iz EU zaslužne za skoro 70 odsto svih stranih direktnih investicija u Srbiju u periodu od 2010. do 2020, a da ukupan iznos prelazi 17,4 milijarde evra. Tačnije, direktne strane investicije iz EU su 67,58 odsto, iz Rusije 9,33, Švajcarske 5,21, Kine 4,28 i Hong Konga 3,41 odsto.

Lepa vest

Predsednik Srbije je odabrao božićne praznike, kako je rekao, da prenese svim građanima “divnu vest” o rekordnim stranim investicijama.

– Čestitam svim građanima Srbije. Samo zajedno, ujedinjeni to smo mogli da uradimo, što znači više posla, veće plate i penzije. Hvala na svemu – poručio je Aleksandar Vučić.