Youtube/belgrademusic
Prekardašili: Kristijan Golubović i Stanija Dobrojević

Rijaliti programima u Srbiji možda će uskoro konačno odzvoniti. Savet Regularnog tela za elektronske medije (REM) odlučio je da pokrene izradu pravilnika kojim će biti predviđena obavezujuća odredba za ograničeno emitovanje isključivo u terminu od 23 časa do šest sati ujutro.

Ovakvu odluku potvrdio je i član Saveta Slobodan Cvejić koji je istakao da će REM podneti krivičnu prijavu protiv osuđivanog momka s asfalta Kristijana Golubovića zbog pretnji smrću upućenih starleti Staniji Dobrojević koje je izrekao u programu i pokrenuti postupak protiv televizije Pink koja je to emitovala. Zakon kao sankciju emiteru navodi opomenu, upozorenje, zabranu emitovanja konkretnog programa ili oduzimanje dozvole za emitovanje.

Cvejić je objasnio da je Savet REM na njegov i predlog članica Judite Popović i Višnje Aranđelović pokrenuo izradu pravilnika o emitovanju “rijalitija prisilnog okruženja”.

Od 23 do šest sati

– Takav pravilnik je obavezujući i podrazumeva da se rijaliti emituje u terminu od 23 časa uveče do šest sati ujutro. Posle toga nacrt pravilnika ide na mišljenje Ministarstvu, pa na javnu raspravu. Međutim, ni mišljenje ministarstva ni javna rasprava nisu obavezujući, pa verujemo da će pravilnik biti usvojen u onom obliku u kom ga izradi REM – naveo je Cvejić.

Sociolog Ratko Božović za “Vesti” ističe da je medijska scena u Srbiji odavno zagazila u duboku močvaru iz koje je teško izaći.

– Ipak, nikada nije kasno da se loša praksa prekine. Dobar je svaki trenutak da se rijaliti programi prepuni nasilja i nemoralnog ponašanja zabrane u udarnim terminima kada mogu da ih gledaju i deca. Svaki mozak pošteđen torture koju takvi sadržaji priređuju je vredan pažnje. Zato mislim da bi takva zabrana konačno značila i kraj ogromnog uticaja koji trenutno rijaliti zvezde imaju – ističe Božović.

Mladi glavne žrtve

Kako objašnjava, rijaliti program se agresivno plasira kroz sve medije.

– Ukoliko ne gledate rijaliti na televiziji, i dalje se niste spasli. Rijaliti će do vas doći kroz dnevnu štampu koja svakodnevno izveštava o svim skandalima koji se dešavaju u programu, kroz društvene mreže gde se takođe promovišu učesnici rijalitija… Dakle koriste se svi komunikacioni kanali i nemoguće je da te informacije ne pronađu put do vas koliko god od njih bežali. Mladi onda vide na tim mrežama kako raskošno živi neka rijaliti zvezda proslavljena nasiljem ili pornografijom i pomisle da je to pravi put i za njih – objasnio je Božović i zaključio da tako tonemo u nemoral i dubiozu kao društvo u celini i da ćemo sve teže izaći iz tog obrasca što više vreme prolazi.

Duga borba

Podsećanja radi, još 2015. godine REM je izdao neobavezujuću preporuku da se rijaliti program emituje samo u večernjim časovima. Onda je u maju ove godine REM tesnom većinom od pet prema četiri glasa odbio da odlučuje o predlogu kojim bi se rijaliti program obavezno ograničio na noćni termin.

U EU plati, pa gledaj

Crnogorska Agencija za elektronske medije već je uvela pravilnik po kom rijaliti programi mogu da se emituju isključivo između 23 časa i šest sati ujutro. To je učinjeno i u BiH.

U zemljama EU rijaliti programi ne mogu se emitovati na kanalima s nacionalnom frekvencijom, već isključivo na kablovskim kanalima koji se posebno doplaćuju. Slobodan Cvejić smatra da bi takvo uređenje dalo rezultate, te bi popularnost rijalitija značajno opala.

Zamka za sirotinju

Psihijatar Jovan Marić za “Vesti” objašnjava da je popularnost rijalitija složen fenomen.

– Svaki čovek u sebi čuva i neki agresivni deo koji se hrani i postaje snažniji upravo posmatranjem ovakvih programa koji nam poručuju da je to ponašanje u redu, čim je dozvoljeno na televiziji. S druge strane, imaju nizak standard života, pa umesto lepih sadržaja poput bioskopa, koncerata, pozorišta, brzo preko televizije bivaju uvučeni u rijaliti zamku. Gledaoci su sad već naviknuti na ogromnu količinu agresije, nemoralnog ponašanja, svađa i svega što rijaliti nosi, a lestvica se svake godine pomera. Prvi rijaliti programi su izazivali šok jer su se neki učesnici poljubili, a danas ne izazivaju reakciju ni kad se nekome preti smrću. Da bi se održala gledanost, organizatori moraju da ponude sve više, a onda i društvo tone sve dublje – zaključio je Marić.