pixabay.com
Beba

Velika srpska afera sa nestalim bebama, stara blizu pola veka, konačno bi trebalo da dobije zakonski okvir tokom tekućeg jesenjeg zasedanja. Odbor za pravosuđe je dao zeleno svetlo Predlogu zakona o bebama nestalim iz porodilišta i uputio poslanicima na razmatranje.

Do tog poteza je konačno došlo posle više ozbiljnih upozorenja iz Saveta Evrope da Srbija mora da razreši pitanje roditelja koji veruju da njihove bebe nisu, kako im je rečeno, umrle, već ukradene. Onih koji nikada nisu dobili tela dece niti bilo kakvu dokumentaciju o smrti. Međutim, u roditeljskim udruženjima ističu da predloženi zakon “nema veze sa ukradenim bebama”.

Ne kriju ogorčenost ovim predlogom, čije su povlačenje u više navrata tražili, jer ne daje odgovor na pitanje gde su im deca, pa će se, kako smatraju, samo “zatvoriti afera nestalih beba”.

Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba, podseća da su roditelji od 2016. protestovali protiv ovakvog teksta zakona koji je u međuvremenu tek kozmetički menjan.

– Oduvek smo pričali da zakon nije dobar i da se njim formalno ispunjava obaveza prema SE, jer nema istrage o tome šta je bilo sa decom posle kidnapovanja iz porodilišta, a ako su zaista umrla, šta je sa njihovim leševima. Nama ne treba novac, već ako nam je dete živo, gde je, ako je mrtvo gde je – rekla je Novokmet za “Vesti”, uz napomenu da ih nažalost one koji traže svoju decu niko ne obaveštava o onome šta je rađeno na Predlogu zakona i amandmanima, već za to saznaju iz medija.

Zakon je, prema njenim rečima, pisan “tako da se do sudbine deteta ne dođe” i predstavlja “bacanje prašine u oči” i SE i roditeljima.

– Ako ne rešimo veliki problem iz prošlosti, kako ćemo u budućnost – kazala je ona i najavila nastavak borbe roditelja nestalih beba. – Nas politika ne zanima, mi hoćemo samo istinu.

Predlog zakona je poslat u skupštinsku proceduru bez javne rasprave i sa spornim članovima u tekstu, rekla je na konferenciji za novinare šefica poslaničkog kluba Stranke moderne Srbije Tatjana Macura.

– Reč je o Predlogu zakona nastalom na osnovu spornog Nacrta zakona iz 2016. koji je nakon reakcije javnosti i civilnog sektora povučen. Žuri se zbog sednice SE zakazane za decembar – ukazala je ona.

Kao najsporniji je navela član gde se kaže “ako ne mogu da se utvrde činjenice koje objašnjavaju šta se sa nestalim novorođenčetom dogodilo, sud rešenjem konstatuje da ne može da se utvrdi status” novorođenčeta.

– Taj stav proglašava zakon ništavnim, njim se ne rešava problem, pa će SMS uložiti sve napore da se sporni stav izbriše – najavila je Macura.

Ona istakla da sa tim zakonom roditelji neće moći da postupaju u skladu sa svojim sumnjama. Dodala i da će pozvati poslanike vlasti i opozicije, “da bi se pružila podrška ljudima koji se bore za istinu o svojoj deci”.

Danilo Ćurčić koji takođe kao advokat zastupa porodice koje sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta, za “Vesti” kaže:

– Niko ne haje za protivljenje i nezadovoljstvo roditelja predlogom koji, ako bude usvojen, suštinski će u ogromnom broju slučajeva omogućiti samo novčanu nadoknadu. Sud će utvrditi da ne može da utvrdi šta se sa detetom desilo, jer nema dovoljno informacija o određenoj bebi – objašnjava Ćurčić.

Država ovakvim Predlogom zakona, ponovo zabija glavu u pesak i beži od problema, komentariše za “Vesti” advokat Ivan Ninić, koji zastupa više oštećenih roditelja u postupcima protiv države.

– To stvara dilemu da li su institucije nemoćne da sprovedu efikasne istrage u smislu krivičnih postupaka ili se ovim želi prikriti da je država bila umešana u trgovinu bebama i da je mogao da ih kupi onaj ko je imao novca. Odnosno, da su u tome u čestvovali zaposleni u državnim službama i institucijama – ukazao je on.

Ovaj advokat smatra da se ponuđenim rešenjem, ponižavaju roditelji koji su uvereni da im je dete po rođenju ukradeno. Kako ukazuje nudi im se novac, a da oni nisu to tražili, već hoće da saznaju šta se dogodilo sa njihovim bebama.

– Kao da se ovakvim rešenjem pravi kompromis, kupujući ćutanje roditelja i istovremeno ispunjavajući obavezu prema Savetu Evrope. Iako zna cilj roditelja koji istrajavaju u svojim zahtevima da se otkrije istina, reaguje po principu, uzmite pare i ćutite, to vam je maksimum, jer do istine nećete doći – ocenio je ovaj advokat.

Packe iz Strazbura

Srbija se obavezala SE da će usvojiti zakon, a rok za to je istekao septembra 2015. i od tada iz Strazbura stižu opomene. Podaci Udruženja roditelja nestalih beba, kažu da je tokom 40 godina u porodilištima širom zemlje lažno proglašeno mrtvim između 6.000 i 10.000 novorođenčadi. Tvrde da imaju dokaze da su deca, pošto im je rečeno da su umrla, preprodavana na crnom tržištu. Ovih roditelja je oko 2.000.

Neophodnost usvajanja

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je na sednici Odbora da se predlog godinama nalazio u fazi pripreme.

– Osim što prilazi materiji na efektivan način, predlog ima veliki značaj i zbog stava Komiteta ministara SE o neophodnosti usvajanja – naveo je on.

Stiglo je 30 amandmana, a vlast je obavestila SE da su prihvaćena dva: regulisanje upotrebe DNK analize tokom sudskog postupka i obaveznost sudske presude iz ovog postupka u odnosu na druge sudske postupke.

Mirjana Novokmet pita čemu DNK registar bez istrage, jer kako kaže, logično je da se ta analiza radi kada se istragom dođe do nestalog deteta.

– Amandmani su samo opravdanje pred Savetom Evrope – smatra ona.