Jugoslav Stojanović
Jovanovići sada mogu mirno da spavaju

Meštani iz vlaškog sela Isakovo kod Ćuprije koji žive i rade u inostranstvu osnovali su 2020. godine klub pod nazivom Dijaspora Isakovo u cilju bolje međusobne saradnje i održavanja komunikacije sa maticom. Ovaj novoformirani klub održava odlične veze i sa čelnicima Opštine Ćuprija, kao i za ljudima iz Mesne zajednice u Isakovu.

Asfaltiranje ulica

– Pre dve godine smo osnivali klub dijasporaca i to sa jednim ciljem, kako piše i u statutu, da održavamo i ulepšamo naše selo Isakovo. Članovi ovog kluba su naši ljudi na privremenom radu u Švajcarskoj. Uradili smo dosta toga. Pomogli smo jednoj siromašnoj porodici, Vikici Jovanović i njenom sinu Aleksandru ozidali smo kuću u vrednosti od 18.000 franaka. Uradili smo puteve i propuste za vodu, očistili smo groblje koje je bilo zapušteno i u veoma lošem stanju – kaže za “Vesti” Jugoslav Stojanović, član udruženja, koji živi i radi u Fungenu blizu švajcarskog grada Vintertura.

Akcija čišćenja seoskog groblja

Plemeniti zemljaci su uraditi mnogo toga, a sve poduhvate organizuju u dogovoru sa maticom i Frankom Trujićem, predsednikom Mesne zajednice Isakovo.

Logo udruženja

– Za dve godine koliko postoji naše društvo, meštani Isakova, koji žive i rade u dijaspori preko našeg kluba uložili s ulagali više od 50.000 franaka za obnovu i održavanje sela. Ništa ne bi bilo moguće da se uradi da nismo jedinstveni i da naša dijaspora nije složna po raznim pitanjima što se tiče našeg zavičaja – ukazuje naš sagovornik.

Ovako je izgledala kuća pre renoviranja

Stojanović ističe da Dijaspora Isakovo ima velike planove. Cilj im je da uz pomoć Opštine Ćuprija srede pešačke i biciklističke staze u Isakovu, reon Cimare. Takođe, nameravaju da podignu veliki Časni krst visok 20 metara na najvišoj tački u selu. To je mesto zvano Ćukarei i nalazi se na parceli Dušana Jonića, tako da se krst može videti i iz Beograda. Kako oni kažu, sve će se to uraditi ali ipak na prvom mestu su zdravlje, jedinstvo i sloga.

Briga o zavičaju: Jugoslav Stojanović, Dušan Jonić i Franko Trujić

Članovi

Predsednik Udruženja Dijaspora Isakovo je Toplica Kostić. Članovi su: Dušan Jonić, Jugoslav Stojanović, Negoslav Ćirić, Viktor Odonogić, Siniša Stojanović, Rista Jovanović, Aleksa Stojanović i Franko Trujić, predsednik MZ Isakovo.