B. Miličić
Zorana s pažnjom slušaju i roditelji

Zoran Krga je u muzičkim krugovima bivše Jugoslavije bio poznat kao član popularne rok grupe Teška industrija. Danas živi u Minhenu, i dalje se bavi muzikom, ali na drugačiji način. U okviru programa gradskih institucija Minhena koji se bave integracijom stranaca u nemačko društvo, on je u delu grada Ramersdorf aktivan kao muzički pedagog za decu i odrasle, mahom strance, ali i ponekog Nemca.

– Od maja muzički obrazujem decu i odrasle četiri sata nedeljno, ali se neretko to produži i na 12 sati u sedmici. Ovo ovde je za mene jedan oblik komune jer isti tretman i kvalitet nastave imaju oni koji mogu da plate i oni koji nemaju za to mogućnosti. Deca mnogo brže i lakše uče sviranje muzičkih instrumenata od starijih. Nemaju tu prepreku ili barijeru da polaze od nekog iskustva i godina života, nego prilaze muzici sasvim normalno, kao svemu drugom što žele da nauče. Kod odraslih ima mnogo otežavajućih momenata – kazuje nam Zoran u pauzi rada s jednom grupom mališana.

Na jednom izdanju muzičke večeri za mlade i stare u okviru projekta Muzika čini srećnim, pokazao je veliko znanje o muzici, ali i način kako pridobiti mlade i stare da se bave muzikom. Zoran na šarmantan način radi sa učenicima, čiji roditelji sede u istoj prostoriji i prate sve šta se događa. S osmehom na licu govori o muzici, muzičkoj teoriji i različitim instrumentima koje je poređao na klupu da ih deca mogu uzeti u ruke, pogledati, isprobati. Komunikacija s roditeljima je odlična i sve vreme humor i smeh prate vežbanje. Stiče se utisak kao da je sve ovo deo igre koja prija svima i kojoj Zoran daje ton.

Pored ovog angažmana, on ima i tridesetak učenika koje privatno podučava sviranju klavira, harmonike, gitare, violine, pa čak i duvačkih instrumenata. Uz to piše pesme, komponuje muziku, svira, ali je angažovan i u nekoliko minhenskih pozorišta kao majstor za tehniku i rasvetu. Zajedno s dvojicom muzičara iz Sidneja osnovao je grupu Nenj Nobilitdž
u prevodu Novo plemstvo. Zoran kaže da je to bukvalan prevod, ali da ime više odgovara pojmu plemenitosti koja se kod ljudi sve ređe prepoznaje, kako to smatraju članovi grupe.

– Mi sve radimo preko interneta, a ono što smo do sada zajednički snimili može da se pregleda preko Jutjuba. Mi smo u stvari muzička grupa čiji su članovi na dve strane sveta i retko se viđamo. Prošle godine smo bili zajedno, ali zato naša muzika, koja se nalazi i na x-box može da se sluša i “gleda”.

Jedno vreme je pod pseudonimom Zeldo Đukelić bio među 13 umetnika koji su u minhenskoj Pasinger fabrik realizovali zanimljiv performans muzike i pokreta Kontraceptivna umetnost.

Violina za Bešlića

Uz sve obaveze, Zoran Krga uspeva da sarađuje sa muzičkim grupama i pevačima u raznim ulogama, od sviranja, komponovanja pa do snimanja. To se u prvom redu odnosi na muzičku grupu Zar koja postoji u Minhenu, ali i na poznata imena pevača sa estradne scene, kao što su Halid Bešlić i Irina Kapetanović.

– Za jednu pesmu Halida Bešlića svirao sam violinu – kaže Zoran Krga i poručuje svima da se više druže jer to je jedini lek za usamljenost i otuđenost.

Nismo marili za novac

Posebna etapa u životu Zorana Krge je angažman u rok grupi Teška industrija od 1978. do 1987.

– Za mene je bila najvažnija stvar da sviram sa dobrim muzičarima, a komercijalni momenat bio je u drugom planu. Koliko smo dobro bili uvežbani govori i činjenica da smo kao grupa otišli u Nemačku i svirali svaku noć. Posle smo tutnjali sa Vajtom (Seid Memić, vokalni solista) po Beču. Voleo sam Tešku industriju jer je bilo veselo u grupi, imali smo duha za stvaralaštvo. Bili smo i gladni i slavni, dobro smo svirali, ali nismo marili za novac – priseća se Zoran i kaže da se čuje sa nekim od članova grupe.

Rođen u Somboru, odrastao u Bosni

Zoran Krga je rođen u Somboru, s roditeljima je odselio u Bosnu gde je odrastao u Novom Travniku, Travniku i Mostaru, a školovao se u Sarajevu, Karlovcu i Splitu. U Sombor je odlazio redovno dok su mu bili živi roditelji, a posle smrti oca u januaru prošle godine kaže da ga je nostalgija koju je osećao ranije sada napustila.