ATAImages

Legendarni roker Momčilo Bajagić Bajaga proslavio je 64. rođendan i četiri decenije od izlaska prvog albuma “Pozitivna geografija”.

U godini retkog jubileja, sa Instruktorima će obići više od 40 gradova, a koncert najavljen za 21. april u MTS dvorani rasprodat je u rekordnom vremenu, kao i onaj u zagrebačkoj Tvornici, 18. aprila. Rokerski šarmer, uz kog su odrastale brojne generacije, i dalje svojim pesmama osvaja područje bivše Jugoslavije, ali i sve kontinente.

Rođen je u Bjelovaru, 19. februara 1960. U Hrvatskoj je, kako je jednom prilikom rekao, na svet došao sticajem okolnosti, jer se majka porodila prilikom posete baki u Grubišnom Polju.

– Tamo nisam nikada živeo, ali prvi put sam u tom kraju svirao kad mi je bilo 18, pa drugi put, i shvatio da me ljudi doživljavaju kao sugrađanina.

Upravo od majke, ekonomiste, nasledio je ljubav prema muzici. Još kao dečaku, mu je kupila prvi gramofon i prvi singl Toma Džonsa, a potom je on uzeo ploču Džimija Hendriksa i, to samo na osnovu fotografije, zbog kose i gitare. Muzikom počinje da se bavi sa 14 godina, uz veliku podršku roditelja. Kako je često izjavljivao, otac, pilot i vojno lice, imao je za njega samo jednu molbu, da ne krene njegovim stopama. U osmom razredu je krenuo da svira gitaru. Okupljali su se kod zgrade u Zemunu, gde je išao u školu. Bili su tu razni gitaristi, od kojih je “kupio fore”, a posle je imao amaterske bendove, dok nije počeo da svira u Ribljoj čorbi. Koliko su ga roditelji podržavali, govori i to da je otac, kada je zbog turneje po Makedoniji morao da izostane sa časova, odneo opravdanje u školu. Bajaga je izmislio da mora na operaciju slepog creva, a u “Politikinom zabavniku” je izašla slika benda i raspored turneje sa datumima. Morao na razgovor kod zamenika direktora, ali je sve dobro prošlo.

Sa Ribljom čorbom prošao je mnogo toga, naučio da živi sa bendom, svira, piše pesme, a onda je došlo vreme da krene drugim putem. Tadašnji urednik muzičke scene u popularnom zagrebačkom Kulušiću i njegov prijatelj, pokojni Dražen Vrdoljak, zatražio mu je da okupi neki bend i održi svirku. U to vreme Bajaga i Instruktori nisu postojali, a na plakatima po Zagrebu pisalo je da je reč o gitaristi Riblje čorbe. Koncert je održan 12. aprila 1984, a ime su dobili slučajno. Pošto je bio potreban naziv za plakate, rok kritičar Peca Popović ga je zvao telefonom da mu predloži ime grupe, ali je on spavao, umoran od koncerta, pa je Peca na plakat stavio ime Bajaga i Instruktori pozitivne geografije. I, skoro preko noći dogodila se prava histerija, postao je seks simbol za kojim su žudele žene diljem bivše Jugoslavije. On je bio veran plavokosoj Emiliji, sa kojom ima sina Marka i ćerku Anđelu. Nikad nije pričao o privatnom životu, a javnost je, prošle godine, iznenadila vest da se razvodi posle 33 godine braka. Ponosni je deda unuke Sare, koju mu je podario sin Marko.