Youtube/Ville de Besançon
Bezanson

Iz Bezansona je u BiH proterana porodica Zahirović iz BiH, koja je u avgustu pretukla ćerku i obrijala joj glavu jer je izrazila želju da se uda za 20-godišnjeg Srbina, saopštio je MUP Francuske. Ova ljubavna priča, ipak ima srećan kraj, pošto je devojci dozvoljeno da ostane u Francuskoj kraj svog ženika.

Kao što smo tada pisali, čitava Francuska digla se na noge u osudi ovog stravičnog čina o kom su pisali svi nacionalni mediji nazivajući dvoje mladih savremenim Romeom i Julijom. U grad sa stotinak hiljada duša blizu granice sa Švajcarskom ova muslimanska porodica stigla je pre dve godine i tražila azil, ali su odbijeni i u decembru im je dat rok od dve nedelje da napuste Francusku. Međutim, tražili su pomoć za povratak u BiH, pa se desila pandemija, te im je dozvoljeno da sačekaju otvaranje granica.

U međuvremenu, devojka je počela da se zabavlja sa 20-godišnjim Srbinom, koji s roditeljima živi u istoj zgradi u Bezansonu. Zamenik državnog tužioca iz ovog grada Margaret Parijeti objasnila je da su se porodice dobro poznavale i da nije bilo problema dok dvoje mladih nisu počeli da govore o venčanju.

Zaseda u stanu

– Roditelji devojke burno su reagovali. Govorili su joj: “Mi smo muslimani, nećeš se udati za hrišćanina.” Majka i otac su devojci oduzeli telefon i zabranili joj da se viđa s mladićem. Ali dvoje mladih se odlučilo na bekstvo i otišlo van grada na četiri dana, ali su sve vreme održavali kontakt s porodicama. Želeli su da na taj način pokažu koliko je njihova ljubav jaka – ispričala je tužiteljka Parijeti.

Međutim, te kontakte nesuđena tazbina iskoristila je da upućuje pretnje mladom Srbinu, pa se on s devojkom sklonio u stan njegovih roditelja. Tada je dobio nekoliko lažnih pomirljivih poruka, pa je naivno pomislio da su roditelji devojke prihvatili njihovu ljubav. Tako je s devojkom i svojim roditeljima pošao kod njenih. Odmah na vratima majka je ošamarila devojčicu. Odvukli su je u sobu i tukli. Otac je rekao bratu da mašinicom ošiša njenu dugu kosu, što je on i uradio.

Lom rebra

Roditelji mladića posvedočili su da se nisu usudili da intervenišu, jer su bili u tuđem stanu, ali da su sina odmah poslali da pozove pomoć. Porodica iz BiH je pokušala da sakrije devojčicu, ali ju je policija našla i odvezla u Hitnu pomoć.

Utvrđeno je da je devojka zadobila lom rebra i podlive po celom telu, uključujući i iza uha, što je ukazalo da su je vukli i čupali za kosu. Lekar joj je prepisao dve nedelje mirovanja. Njena porodica izvedena je pred sudiju, koji im je odredio nadzor do suđenja u oktobru za grupno nasilje nad maloletnom osobom. Istovremeno, zabranjeno im je da se približe devojci, koja je bila pod sudskom zaštitom, za šta više nema potrebe.

Ministar ispunio zavet

Francuski ministar policije Žerald Darmanan na svom Tviter nalogu pozdravio je odluku suda.

“Kao što sam se zavetovao, porodica koja se kukavički obrušila na svoju ćerku jer je bila zaljubljena u muškarca druge vere, jutros je proterana”, napisao je Darmanan.

Nevolja za zajednicu iz BiH

Filip Žanglof, policijski ataše u Ambasadi Francuske u Sarajevu potvrdio je da je devojka ostala u Francuskoj.

Ambasador BiH u Francuskoj Kemal Muftić izjavio je da je šestoro muslimana vraćeno u ovu zemlju dan nakon suđenja u Bezansonu.

– Imamo redovne kontakte s policijom Francuske i pitali su nas kakav je njihov status. Mi smo objasnili da je procedura da se oni koji imaju dokumente mogu vratiti u BiH. Tako je deportacija bila očekivana. Međutim, nisam bio u kontaktu s porodicom Zahirović, kao ni sa sada već 17-godišnjom devojkom koja je bila žrtva nasilja u porodici. Ona će do punoletstva biti pod socijalnom zaštitom – rekao je ambasador.

On je izjavio da sve podseća na vreme posle Drugog svetskog rata kada su sve Francuskinje koje su bile s Nemcima tokom okupacije ošišane.

– Ceo slučaj je naneo štetu našoj zajednici u Francuskoj – kazao je Muftić.