MN Press
Jelena Čanković

Ženski fudbal u svetu je sve više popularan. U Srbiji se sve više devojaka bavi ovim sportom, a jedna je već ostvarila svoje fudbalske snove. Jelena Čanković, najbolja fudbalerka Srbije u 2021. u izboru FSS, iza sebe već ima ozbiljnu karijeru.

Osvajala je individualne i klupske trofeje. Redovan je učesnik Lige šampiona sa svojim klubom Rozengardom iz Malmea:

– Ispunila sam svoj san koji sam imala kao devojčica. Sa 18 godina igrala sam u Barseloni. Na nedavnoj dodeli priznanja u FSS stajala sam rame uz rame s najboljim fudbalerima Srbije. Sledeći cilj mi je plasman na Svetsko prvenstvo sa reprezentacijom.

Rođena je 1995. u Batajnici. Fudbalom je počela da se bavi u školi fudbala Perspektiva. Kao mala je pokazala veliki talenat i sa desetak godina bila nekoliko puta gost redakcije “Vesti” gde je pimplovala loptu i pokazala raskošan talenat. O devojčici koja je pravi fudbalski mađioničar RTS je napravio dokumentarni film. To je bio period kada je na ovim prostorima vladalo mišljenje da ženama nije mesto na travnatom terenu. Mnogo ljudi nije znalo šta da radi s devojkama koje su se zaljubile u “bubamaru”. Njen otac Željko, fudbalski trener koji ima školu fudbala “Čanković”, takođe nije bio siguran da li ćerka treba da se otisne u fudbalske vode. Sa 15 godina počela je da igra za ŽFK Spartak iz Subotice u kome je provela tri godine. Kad je postala punoletna, potpisuje svoj prvi profesionalni ugovor sa Barselonom gde je provela godinu dana. Prva je fudbalerka sa Balkana koja je obukla dres katalonskog giganta. Imala je mogućnost da uživa gleda na treninzima majstorstvo muških kolega Mesija, Ćavija, Inijeste i Nejmara, koji su tada nosili Barsin dres. Njen fudbalski idol je brazilski as Ronaldinjo koji je 2005. osvojio Zlatnu loptu, koju dodeljuje Frans fudbal.

– Obožavala sam da gledam njegovo majstorstvo na terenu. Pokušavala sam da uradim iste driblinge kao on. Od aktuelnih fudbalera volim da gledam Luku Modrića.

Zbog vrhunskog fudbalskog umeća dobila je nadimak Ronaldinja po svom idolu. Jelena je zbog Saše Ilića i zato što voli Partizan na početku karijere na dresu nosila broj 22. Sada joj na leđima blista desetka. Mnogi je pamte kao devojčicu koja se pojavljivala u poluvremenu mnogih utakmica i oduševljavala publiku fenomenalnim žongliranjem. Van terena Jelena se ne razlikuje od svojih vršnjakinja. Ne samo da dominira na terenu već najbolja srpska fudbalerka pleni pažnju svojim izgledom i modnim kombinacijama. Kada nije u sportskoj opremi često oblači glamurozne haljine koje ističu njenu figuru. To dokazuju njeni mnogobrojni autfiti u kojima izgleda ženstveno poput svetskih modela.

Posle brojnih uspeha, Jelena Čanković je je ostala čvrsto na zemlji:

– Igram fudbal jer ga volim, a ne zbog novca. Hoću da napredujem i budem još bolja. To mi je najveći motiv.