Kosovo online
Rosu na Jarinju

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU povlače se sa administrativnih prelaza, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da je postignut kompromis za krizu na severu KiM, prema kojem će se ove jedinice skloniti 2. oktobra, a na prelaze će doći jedinice Kfora. Predsednik Srbije smatra da je takav dogovor važan za Srbiju.

– Previđeno je povlačenje ROSU, i to je pokazatelj da će u budućnosti takve akcije Albanca naići na otpor srpskog stanovništva. Povratak Kfora u skladu sa Rezolucijom 1244 je značajan i pokazuje da je moguće obezbediti garancije bezbednosti za Srbe – naveo je Vučić.

Objasnio je da neće biti skidanja srpskih tablica, odnosno naplaćivanja privremenih RKS tablica. Ipak je ukazao na dve mane sporazuma, a prva je što će se do težeg rešenja doći u nekom periodu od šest meseci.

– Mi smo uveli stiker režim za njih, oni ne mogu da uvode probne tablice, ali će na srpski grb da stave stiker i nema nikakvih troškova – objasnio je Vučić.

Kao drugu manu on je naveo da će korišćenje srpskih tablica, u praksi, biti moguće samo na severu KiM, ali kako je kazao, za Srbe na ostatku Kosova to nije problematično jer već imaju svi KS tablice.

Prema dogovoru, ROSU se povlače simultano sa uklanjanjem barikada, najkasnije u subotu do 16 sati, a Kfor dolazi na oko dve nedelje. Od 4. oktobra počinje privremeni “stiker” režim nalepnica do konačnog rešenja o kojem će se razgovarati u Briselu.

Rezultat drugog dana razgovora u Briselu Vučić vidi kao veliki uspeh. Radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine, tražiće trajno rešenje za tablice, a na osnovu EU standarda i praksi.

– Njihov prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci će predstaviti nalaze i rešenje za najviši nivo dijaloškog formata – rekao je Vučić.

Ocenio je da je dosta dobrog posla urađeno, ali kakav god on bio, za Beograd situacija na KiM nikada neće biti dobra i da predstoji težak period razgovora i teška borba oko ZSO.

– Ne verujem da žele da pristanu na to. Moguće je da dođu i kažu “nećemo” i nastave kampanju protiv Srbije. Važno je da razgovaramo i ne pravimo neprijateljstvo. To pokazuje nečiju nervozu. Ne prihvatate obaveze, samo uzimate pravo – objasnio je Vučić.

Izneo je, kaže, i dobro i loše iz sporazuma i da je to fer prema građanima.

– Videćete reakcije u Prištini. Za pola sata, sat, optuživaće jedni druge. Voleo bih da pronađemo neka trajnija rešenja, ali da to ne podrazumeva priznanje Kosova – dodao je predsednik Srbije.

Odlične vesti za SAD

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri pozdravio je dogovor.

– Odlične vesti! Sve je moguće kroz ozbiljan i posvećen dijalog – naveo je on na Tviteru i uz to postavio objavu izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koji je prethodno saopštio da je postignut dogovor o deeskalaciji na severu KiM nakon dva dana pregovora.

Protesti u 11. danu

Protest Srba sa KiM na administrativnim prelazima zbog odluke Prištine o zameni registarskih tablica ušao je u 11. dan na Jarinju i Brnjaku. Magistralni put Leposavić-Raška i put Zubin Potok-Ribariće su blokirani i preko prelaza se može samo peške, a specijalne snage policije ROSU se ne povlače. Jarinje je helikopterom nadgledao komandant Kfora Franko Federiči.