Lična arhiva
U srcu dobrih ljudi: Marija i Marijana Milovanović

Težak život koji vodi samohrana majka Dragana Milovanović iz Vinče nadomak Beograda sa svojim ćerkama bliznakinjama ljude dobrog srca ne ostavlja ravnodušnim. O njihovoj sudbini čitali su mnogi, pa otuda i nove donacije na njenu adresu u vrednosti od 5.000 dinara.

O ovom humanom gestu Dragana je odmah izvestila redakciju “Vesti”, ali, kako ističe, nije sigurna ko je zapravo ovaj dar uputio i da li je to možda baš kao i proteklog puta od kompanije Sitotehnika ili nekog drugog donatora.

– I ova pomoć me je mnogo obradovala. U teškim uslovima u kojima živimo i borimo se znači nam svaki dinar. Želim samo da se zahvalim do neba, ko god da je ovu pomoć uputio. Ruke mu se pozlatile. Nažalost, nisam uspela da saznam u banci od koga je, jer sam žurila da Mariju vodim u bolnicu na dodatna ispitivanja. Nadam se da mi neće zameriti. Hvala što su nam pomogli. Nama mnogo znači. Neka vas Bog čuva i prati, da vam se dobro dobrim vrati – poručila je 47-godišnja Dragana Milovanović i dodala:

– Osećanja su mi pomešana. S jedne strane, radost zbog saznanja da ima dobrih ljudi koji žele da budu uz nas kada nam je teško. S druge strane – tuga. Svaki novi dar me podseti koliko nam je teško i obuzme me očaj što ne mogu da obezbedim sve što je potrebno mojim devojčicama. Volela bih da ne moram da molim za pomoć. Ali za svoju decu radiću sve što treba, samo da one imaju sve neophodno – kaže Dragana.

Ona sa svojim petogodišnjim ćerkama Marijom i Marijanom svakog dana vodi bitku za preživljavanje. Marija je obolela od dijabetesa, pa se Dragana trudi da joj uprkos teškoj materijalnoj situaciji obezbedi što kvalitetniji život.

– Koliko je u mojoj moći, radim na tome da ispoštujemo sve što su nam lekari prepisali. Ovu donaciju, kao i svaku prethodnu utrošiću na trakice za merenje šećera u krvi, lekove i hranu koju nam lekar preporučuju za Mariju. Sve je veoma skupo, a od stotinak evra koliko primam od socijalnog, skoro sve potrošim na sobu koju iznajmljujem i račun za struju. To nikako ne može da zadovolji naše potrebe, iako se trudim da zaradim i ponešto sa strane, radeći najprostije poslove – priča Dragana i dodaje:

– I dalje nam je, ipak, potreban novi aparat za merenje šećera u krvi. Klasični aparat i stalno bockanje je plaše, a do senzora za merenje glukoze u krvi bez uboda (libre), ne mogu doći jer nam je potrebno oko 180 evra.

Od lekara smo dobile uputstva za ishranu i šta sve treba da preduzmemo da bi Marija prihvatila šta sme, a šta više ne sme i taj senzor bi nam olakšao sve te muke i peripetije, ali prosto nemam od čega, ali ni gde da ga kupim u Srbiji. Može se nabaviti samo u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj ili Italiji. U međuvremenu, ustanovljeno je i da ima helikobakteriju, zbog čega moram da joj obezbedim i dodatnu terapiju. Teško mi je zbog nje, što se muči sa svim tim zdravstvenim problemima ovako mala – iskreno će Dragana.

Kontakt za pomoć

Ukoliko želite da pomognete Dragani Milovanović da ćerkici Mariji obezbedi senzor za merenje šećera i kvalitetniju hranu, donacije možete uplatiti na tekući račun otvoren na njeno ime u Komercijalnoj banci na broj: 205-9011005274847 80, a za one koji uplatu vrše iz inostranstva postoji i devizni račun RS35205903102059859543, SWIFT KOBBRSBG.
Naravno, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.