Tanjug
Pod konac: Vojska pokazala šta zna

Velikom vojnom vežbom Sloboda 2019 na aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” i svečanom akademijom u Centru Sava ovog vikenda je obeleženo 75 godina od oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Srpska prestonica oslobođena je posle 1.287 dana nemačke okupacije u zajedničkom naletu partizana i pripadnika Crvene armije. Borbe su započete 12, a završene 20. oktobra 1944.

U oslobađanju je poginulo 2.953 pripadnika NOVJ i 976 pripadnika Crvene armije.

Insistiranje na toj zajedničkoj borbi, ali i zajedničkim žrtvama bilo je ključno u poseti ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji. On je prisustvovao vojnoj vežbi Sloboda 2019, položio venac na Groblje oslobodioca Beograda, a zatim i učestvovao na svečanoj akademiji povodom 75 godina od oslobođenja Beograda.

Sačuvati istinu

– Tokom cele istorije morali smo da branimo naše zemlje, da ratujemo, iako to nikad nismo želeli, čuvali smo svoje zemlje i pomagali jedni drugima. Tada smo bili vrlo bliski i uveren sam da će tako biti zauvek – poručio je ruski premijer na svečanoj akademiji.

On je istakao da je oslobađanje Beograda bio izvanredan podvig, a sećanje na one koji su mir i slobodu iskovali veoma je važno, dodajući da je očuvanje istine o događajima tog vremena “jedini lek protiv pokušaja falsifikovanja istorije”.

– Ne sme biti pokušaja da se istina sakrije, zamaskira ili zaboravi. Pamtimo logore, masovna streljanja… Svaki Srbin će se uvek sećati Kragujevca. O tome se mora govoriti otvoreno, bez političkih i drugih modeliranja – rekao je Medvedev.

Osvrćući se na 75 godina od oslobađanja Beograda, ruski premijer je ocenio da je ta pobeda izvojevana zahvaljujući heroizmu i odvažnosti oslobodilaca.

– Najbolje sećanje na sve koji su položili svoje živote jeste da se priča o tome šta se događalo, a to je očuvanje istine – naglasio je Medvedev i kazao da će povodom 75. godišnjice oslobađanja Beograda u Moskvi biti upriličen veliki vatromet.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija zna kolika je cena slobode, jer ju je uvek “kupovala” krvlju svog naroda i zato svoju slobodu nikada nikome neće dati.

– Srbi su narod heroja, pobednika i narod koji je reč ‘sloboda’ doneo na Balkan. Danas, posle 75 godina, znamo da ne postoji nešto što se zove polu-sloboda, polu-nezavisnost ili polu-samostalnost. Sloboda je jedna, cela, ne deli se na parče. Ili je imaš, ili je nemaš. Slobodan je samo onaj koji sam odlučuje o svom putu, interesima i sudbini. Mi koji smo slobodu platili grobovima, to najbolje znamo – poručio je Vučić i dodao da je čuvanje te slobode “teško, nekada mukotrpno, i uz plaćanje neke cene”.

– Ali, nikada ta sloboda neće biti izneverena i nikada neće biti iznevereni grobovi naših predaka koji su se za nju borili – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ocenio i da je Srbija u vremenima “kada nije imala snage” umela da pobrka istoriju i svoje mesto u njoj, ali danas ponovo stoji u svojoj istoriji uz istinu, pravdu i svesna obaveze da pamti i da se svojih heroja neće nikada odreći.

– Mi smo narod heroja, pobednika i narod koji je reč sloboda doneo na Balkan. Mi nismo ti koji žele da uzmu nečiju slobodu, jer previše cenimo svoju da bismo je uskratili nekome. Nećemo da nam uzmu slobodu, naše interese, čuvaćemo i sačuvati našu Srbiju, odbranićemo naše nacionalne interese, čuvaćemo i branićemo naš narod i na KiM i na svakom drugom mestu gde su prava naših ljudi ugrožena – poručio je Vučić.

Ulica Kravcovu

Osvrćući se na prikaz sposobnosti Sloboda 2019, Vučić je naglasio da vidljiv napredak srpske vojske ne znači i “poziv na sukob”.

– To nije poziv na rat, Srbija želi mir. Niko nije toliko radio na kompromisima. Želimo region koji radi, sarađuje, sam brine o svojim interesima, želimo prijatelje i da čuvamo prijateljstva, kao što čuvamo sa Rusijom i sa narodima sa kojima smo krvarili za slobodu – podvukao je Vučić.

On je najavio i da je podneo zahtev Skupštini Beograda da se u prestonici Srbiji dodeli ulica Nikolaju Kravcovu, velikom ruskom borcu koji je dao život za oslobađanje Beograda.

Uz goste iz Rusije, ali kompletan državni i vojni vrh Srbije i Republike Srpske, u prikazu sposobnosti Vojske Srbije na batajničkom vojnom aerodromu, učestvovalo je više od 2.400 pripadnika, kao i 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova.

– Srbija će nastaviti da štiti svoju slobodarsku tradiciju, umećemo sami da sačuvamo svoje nebo, svoju zemlju i svoje ljude – poručio je predsednik Vučić, nakon čega je visokim zvanicama, ali i oko 15.000 posetilaca, prikazana osposobljenost dela specijalnih jedinica vojske opremljenih najsavremenijim oružjem i tehnikom iz projekta “1500 plus”, kao i doniranim sredstvima iz Ruske Federacije.

U prvom delu programa prikazana je osposobljenost srpskih specijalaca protiv terorističkih pretnji, uz korišćenje najsavremenijih sredstava i vatrenu podršku jurišnih aviona “orao” i “supergaleb”.

Gosti su bili u prilici da vide dejstvo specijalnih timova, oklopnih borbenih vozila domaće i strane proizvodnje: od “Lazara-3”, američkih hamvija, do oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS koje je donirala RF.

Takođe, u tom segmentu prikaza gledaoci su mogli da vide avione “supergaleb G-4” i “orao”, višenamenske helikoptere Mi-17, helikopter H-145M, helikoptere gama, kao i dva aviona MiG-29 koji su prikazali simulaciju “dogsfajta”. Prikaz ove vazdušne borbe izveli su najmlađi piloti koji su završili preobuku 2018. i naprednu obuku tokom 2019. godine u Rusiji.

Prikaz na batajničkom aerodromu završen je defileom ljudstva i borbene tehnike, a započeo ga je podešalon veterana koji je okupio nekadašnje oficire, podoficire i vojnike koji su branili otadžbinu 1998. i 1999. na Kosovu. Veterane je predvodio brigadni general u penziji Stojan Konjikovac, učesnik bitke na Paštriku.

Defile, koncert i izložba

U sklopu manifestacije Dani slobode 2019, kojom se obeležava oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu u prestonici je organizovan memorijalni defile od hotela Moskva na Terazijama do palate Albanija.

Sa vojnog kamiona puštana je radio-drama “Slobodni Beograd” o oslobođenju Beograda 1944. godine, nakon čega je na Trgu Republike održan koncert ruskog vojnog ansambla Aleksandrov.

Koncert je u centru grada u popodnevnim časovima imao i Simfonijski orkestar i hor RTS-a, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, ali i u Narodnom pozorištu, gde je u saradnji sa Vojskom Srbije prvi put izvedena “Uvertira 1812” Petra Iljiča Čajkovskog u originalnom vidu, odnosno s pucnjima topova.

Za posetioce Beograda je organizovana i izložba “Građani dočekuju ratnike”, na kojoj je prikazano više od 60 fotografija iz vremena oslobađanja Beograda 1944. godine.

Ne smemo zaboraviti antifašističku borbu

General Spasoje Mučibabić, dugogodišnji profesor Vojne akademije, ocenjuje za “Vesti” da Srbija mora da se seća svih važnih datuma iz svoje istorije, a posebno svoje antifašističke borbe.

Ocenjujući vežbu Sloboda 2019, general Mučibabić ističe da država i narod ulažu u svoju odbranu najviše što mogu, a da im pripadnici Vojske to vraćaju visokom obučenošću i rešenošću da odbrane svaki svoj deo.

– Naša vojska je sada sposobna za brzo reagovanje u svim rizicima i pretnjama, na šta sam posebno ponosan – ističe general Mučibabić.

Uskoro “panciri S1”

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović kaže da je tokom posete visoke ruske delegacije na čelu sa premijerom Dmitrijem Medvedevim razgovarano i o kupovini PVO sistema kratkog dometa “pancir S1”.

– Reč je o sistemu koji može da dejstvuje u radijusu od 20 kilometara, a gađa ciljeve do 15.000 metara u visinu. “Pancir S1” se koristi za zaštitu strateških objekata, zaštitu komandnih centara, sistema komunikacija i sistema dugog dometa – objašnjava Radulović i dodaje da pored tri helikoptera Mi-17 treba da dobijemo još tri desantno-jurišna helikoptera Mi-35, a da očekuje da će biti intenzivirani razgovori i oko kupovine PVO sistema srednjeg i dugog dometa, kao što su BUK ili eventualno S-400.

Najžešća bitka vođena za pozorište

Na svečanoj akademiji povodom 75 godina od oslobađanja Beograda, prisutnima se obratio i Zdenko Duplančić, nekadašnji borac Prve proleterske brigade.

– Svoj 15. rođendan dočekao sam 18. oktobra 1944. godine, dva dana pre oslobođenja Beograda, učestvujući u uličnim borbama za oslobođenje ovog grada – prisetio se Duplančić i dodao da su veliku ulogu u borbama za oslobođenje Beograda uz crvenoarmejce i partizane imali i građani Beograda, a naročito omladina.

Svečanoj akademiji prisustvovali su još neki učesnici oslobođenja Beograda: Trifun Todorović, Ljubiša Antonijević, Kristina Jovanović, Jovo Korica…

Spomen-ploča crvenoarmejcima

Na Trgu Republike u Beogradu danas je otkrivena spomen-ploča crvenoarmejcima poginulim tokom oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Otrivanju spomen-ploče, na mestu gde je 1944. godine sahranjeno 940 crvenoarmejaca, prisustvovali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruškov.

– Pobeda koju smo tada izvojevali je zajednička pobeda – naglasio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Ruski ambasador čestitao je Srbiji i srpskom narodu, ali i svojoj zemlji na oslobođenju Beograda.

– Na ovom trgu vodile su najteže borbe za oslobođenje Beograda. Rezultat toga je da je čitav grad oslobođen i da je vraćena slobodarska tradicija – rekao je Bocan Harčenko i zahvalio rukovodstvu Srbije i Grada Beograda na postavljanju spomen-ploče na Trgu Republike.