EPA/Maxim Shipenkov
Sergej Lavrov

Rusija je odreagovala na sve zamršeniju situaciju u BiH saopštenjem da je “nedopustiv i očit antidejtonski karakter politike demonizacije srpskog naroda koju sprovode određene snage u BiH i iz inostranstva, kao i da međunacionalna napetost može da bude pretnja stabilnosti na čitavom Balkanu.”

Suština stava Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, kako za “Vesti” kaže naučni saradnik Instituta za Evropske studije u Beogradu Stevan Gajić, jeste da je Rusija spremna da brani Dejtonski sporazum kao njegov garant.

– Odnosno da brani prava RS koja su njim garantovana, a praktično su od kraja rata bila stalno podrivana zbog delovanja političkog Sarajeva, ali još važnije zbog onog što se eufemistički nazivalo međunarodna zajednica, a u stvari se uvek mislilo na politički Zapad – ukazuje za “Vesti” Gajić, koji je i profesor po pozivu Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose.

On smatra da ne postoji spremnost SAD da podrže avanturizam Sarajeva, ali kaže da je vidan i nelagodan odnos koji pokazuju NATO i Brisel, a u suštini je različit od američkog.

I SAD protiv eskalacije

– Najnovija izjava Gabrijela Eskobara (izaslanik SAD za Zapadni Balkan) da neće biti sukoba ide u smeru deeskalacije. I Rusija je protiv bilo kakve eskalacije, ali je ovim stavom jasno pokazala spremnost da brani Dejton i RS, što proizilazi iz sporazuma. Imajući to u vidu, svaka strana koja bi možda želela da odnosi idu u neželjenom smeru, mora da ima u vidu ruski stav. On i te kako ima težinu, naročito iz ugla jačanja ruske moći poslednje dve decenije, posebno od 2015, kada se Rusija pozicionirala kao jedna od vodećih, ako ne i glavna, strana sila na Bliskom istoku – kaže naš sagovornik.

Podstrek Banjaluci

Da je kriza u BiH vrlo teška, za “Vesti” ukazuje i sociolog Dragomir Vuković iz RS, koji smatra da joj se ishod još ne nazire. On je sumnjičav prema najavama lidera SDA Bakira Izetbegovića da je spreman da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Vuković napominje da je Izetbegović u toj izjavi pomenuo “ako se išta može promeniti” i podsetio je na svog oca Aliju i njegovu izjavu “da će žrtvovati mir za suverenitet BiH”. Ta rečenica je, kaže Vuković, dovela do rata devedesetih.

– Danas su drugačije okolnosti i vreme, pa verujem da će ostati na ovim varnicama, jer niko nema hrabrosti za ozbiljne sukobe. Rusija, ni SAD, niti Brisel to ne bi dozvolili, kao previše rizičan sukob i s mogućnošću da bude internacionalizovan – smatra Vuković i dodaje da je stav Moskve važan podsticaj Banjaluci da se izbori za Srpsku i njena ovlašćenja i da vrati ona koja su joj oduzeta.

Pomaže i Kina

Stevan Gajić kao važnu ističe i činjenicu da Rusija u stavovima nije usamljena.

– Kina je takođe jasno stavila do znanja da ne priznaje nelegitimno postavljenje novog visokog predstavnika Kristijana Šmita. On je zapravo samozvanac, jer je bez podrške ove dve stalne članice Saveta bezbednosti UN – zaključuje Gajić.

Pretnja Balkanu

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Moskva ukazuje da “nova spirala međunacionalne napetosti, koju su izazvali neodgovorni postupci bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, dobija razmere bez presedana, stvara potencijalnu pretnju stabilnosti i bezbednosti u BiH, ali na celom Balkanu.” Pozivamo da se hitno prekine destruktivno mešanje u unutrašnje stvari suverene BiH – navode oni.

Bakir bi kod Vučića

Spremnost lidera SDA Bakira Izetbegovića da ide u Beograd i razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji u BiH, naišla je na protivljenje hrvatskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića. Izetbegović je kazao da bi razgovarao kako ne bi došlo do konflikta.

– Rekao sam mu da to ne radi – uzvratio je kratko Komšić, a oglasio se i poslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović koji smatra da Izetbegović odlaskom u Beograd čini veliku grešku.