EPA-EFE
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Neizbežna tema moskovskog susreta predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina bilo je Kosovo i mada se nisu čuli detalji razgovora o toj temi, sam susret dvojice predsednika stručnjak za bezbednost dr Miroslav Bjegović vidi kao snažnu poruku administraciji predsednika SAD Donalda Trampa da Srbija ima punu podršku Rusije u rešavanju kosovskog problema, oslanjajući se na Rezoluciju 1244 kao garanta teritorijalnog integriteta Srbije.

– Ovo pitanje se može rešavati samo u SB UN tako što bi srpski interesi bili zadovoljeni, na šta bi Rusija dala saglasnost. Drugim rečima, ako Tramp želi da okonča višedecenijski sukob na Balkanu i time poentira na predsedničkim izborima u novembru, moraće da zadovolji i interese Srbije, jer ne postoji drugi način za postizanje trajnog i kompromisnog rešenja – zaključio je Bjegović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ukazuje da je moskovski susret potvrda nedvosmislenog ruskog stava da je Kosovo deo Srbije.

– Moskva se o ovom za nas izuzetno značajnom pitanju drži rešenja, koje poziciju Srbije tretira sa stanovišta međunarodnog prava i Rezolucije 1244 UN – tumači Anđelković za “Vesti”, ističući da je ruska podrška veoma bitna u momentu kad je očigledan ogroman pritisak Zapada na Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kome je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao pobedu na izborima pred predstavnicima medija, rekao je novinarima da je o Kosovu razgovarao sa Putinom, ali nije izneo detalje.

– Naravno da smo razgovarali o Kosovu, ali i o svim regionalnim pitanjima. Pričali smo o svim idejama koje postoje u svetu za rešavanje kosovskog problema. Putin je rekao da poštuje Srbiju i njene stavove u vezi sa rešavanjem tog pitanja. Dobio sam dobre i mudre savete i korisne analize. On je mudar i veliki i ume da na pametan način ukaže na određene stavove. Veoma mi je bilo važno da čujem stavove i analize predsednika Putina – kazao je Vučić.

Kremlj je inače objavio transkript sa susreta dva predsednika, a u njemu je navedeno da je Putinu drago što vidi Vučića i da se odnosi dve savezničke zemlje se dobro razvijaju u svim oblastima.

– Prošle godine je trgovina porasla za 22,6 odsto, a ove u prvom kvartalu već je 7,7 odsto – kazao je Putin i istakao dobru saradnju u borbi protiv korona virusa i svim oblastima, uključujući bezbednosnu i borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, kao i vojnu i vojno-tehničku saradnju.

Vučić je Putina oslovio i sa “dragi prijatelju” i ističući iskreno prijateljstvo dve zemlje zahvalio mu na nedvosmislenoj podršci vitalnim, nacionalnim i državnim interesima Srbije, naročito njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Vučić je kazao da su u svim oblastima odnosi prijateljski, konstruktivni i optimistični, a da su politički odnosi na najvišem nivou.

Sačekati prihvatljivu ponudu

Dragomir Anđelković ukazuje da se u pregovorima koje Zapad ubrzava ide samo na pitanje Kosova, a ne i na rešenje celovitog srpskog pitanja.

– Beograd treba da bude čvrst po ovom pitanju, jer nije ovo 1999. godina, pa da će nas neko bombardovati. Treba da ostanemo na liniji da Srbija ne daje ništa, ako ništa ne dobija, a pre ili kasnije mora se naći prihvatljivo rešenje – smatra ovaj analitičar.

Monografija i ikona na dar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu ikonu ” Isus Svedržitelj” iz 19. veka , i monografiju o poginulim vojnicima Crvene armije na teritoriji Jugoslavije. Putin se zahvalio Vučiću na ovim darovima.