EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
BRAĆA PO FUDBALU: Srpski i ruski navijači

FIFA i UEFA nisu pružile šansu “zbornoj komandi” da učestvuje na fudbalskom Svetskom prvenstvu, pa su desetine hiljada Rusa pohrlile u Katar s čvrstom odlukom da navijaju za “orlove”

Srpski fudbalski fanovi uzvratili su ljubav na stadionu tokom utakmice s Brazilom tako što su razvili ruske zastave i skandirali “Rusi i Srbi braća zauvek”. Odmah je reagovala ukrajinski fudbalska federacija sa zahtevom FIFA da kazni Srbiju zbog toga. Međutim, svetska kuća fudbala odbila je ovaj zahtev uz obrazloženje da za kažnjavanjem nema razloga, jer ruske zastave ne predstavljaju zabranjene simbole, a skandiranje nije imalo diskriminatorski karakter i nije narušilo nijedno od pravila. Čak je dodato da da slične akcije na nekoj od sledećih utakmica “orlova” takođe neće biti sankcionisane.

ISTE BOJE I VERE: Slovenska solidarnost

I oni Rusi koji su ostali kod kuće izabrali su srpsku reprezentaciju za svoju, pa se posle ovog incidenta s ukrajinskim zahtevom s još većim žarom spremaju da prate naredne mečeve našeg tima, a na društvenim mrežama se šale da će sledeća istraga FIFA biti na temu: odakle “orlovima” novih 147 miliona navijača.

I ruske televizije obratile su pažnju na navijače Srbije iz svoje zemlje u Kataru. Sportski kanali prvi su ih sačekali uoči utakmice Srbije s Brazilom kod stadiona “Lusajl Alkonik”. Pokazalo se da su ruski navijači tamo stigli ne da bi prosto uživali u fudbalu, već s jasnim ciljem da podrže “braću Srbe”.

POZNANSTVO SA STADIONA: Prijatelji zauvek

Došli iz cele zemlje

– Ima nas ovde iz cele Rusije. Doputovali smo iz Moskve, Toljatija, Samare, Sankt Peterburga, Omska… Srbi su naša braća i pitanje za koga ćemo navijati za nas nije postojalo – ispričali su navijači za najveći ruski TV kanal Sport 24.

ODLIČNA ATMOSFERA: Zajednica srpskih klubova

A da bi bodrili “orlove” prešli su ne samo dug, već i komplikovan i naporan put.

– Mnogo nam je teško bilo. Putovali smo kroz nekoliko zemalja po pet dana, poneko i celu sedmicu. Ali vredelo je, jer smo došli da navijamo za Srbiju. Upoznali smo i navijače “orlova”, atmosfera je druželjubiva i svi smo kao braća – rekao je Ahram, navijač iz Kazanja.

IDEMO DALJE: Saša Božinović

Srpski navijači nisu propustili priliku da kritikuju FIFA što nije omogućila ruskoj reprezentaciji da igra u baražu i, nakon što su to odbili mogući suparnici Poljska, Češka i Švedska. Oni su podsetili gledaoce TV kanala Sport 24 da su i Jugoslaviju odstranili s Evropskog prvenstva 1992. godine kada je timu asova predvođenih Draganom Stojkovićem Piksijem, tada kapitenom, a danas selektorom, oduzeta mogućnost da postanu kontinentalni šampioni umesto Danske koju je bila inferiorna u kvalifikacijama.

Politika ne sme u sport

– Politika ne bi smela da se meša u sport. Ali takav je Zapad, ništa se tu ne može – rekao je navijač iz Srbije i požurio na stadion.

Ruska TV ekipa pridružila im se i s neskrivenim iznenađenjem zaključila posle utakmice da su iako brojniji, brazilski navijači bili gotovo neprimetni na tribinama pored “bučnih Srba”.

– Uostalom, ne vredi im da se nadmeću sa Srbima, jer za “orlove” sada navijaju dve nacije – zaključio je ruski reporter.

Verujemo u uspeh

I ruski fudbalski savez izabrao je za koga će da navija.

“Srećno na Svetskom prvenstvu. Mi verujemo u vaš uspeh braćo”, poručio je FSR na srpskom jeziku preko svojih zvaničnih kanala.

Podrška iz Egipta

Srpski tim ima posvećene navijače i u drugim delovima sveta. Egipćanin Mutuali Abdulrahman je golman jednom katarskom klubu, a simpatije za “orlove” pokazuje na svakom koraku.

VERAN NAVIJAČ: Mutuali Abdulrahman

Pola Beča na nogama

Beču je jedan od najvećih srpskih gradova u dijaspori, a kolektivno gledanje utakmica “orlova” organizovano je u Zajednici srpskih klubova, gde su se članovi KUD “Branko Radičević” raznog uzrasta okupili da bodre srpski tim.

OPTIMISTA: Romeo Milošević s prijateljem

A u Srpskom kulturnom centru “Stevan Mokranjac” zbog velikog interesovanja nabavljen je još jedan televizor, pa je praćenje utakmica omogućeno u dve prostorije.

Takođe i na stadionu FAVAC, na kojem je domaćin FK Srbija Beč, organizovano je zajedničko gledanje na velikom platnu i uz nezaobilazni roštilj. Navijači su na meč s Brazilom došli u dresu naše reprezentacije s brojnim zastavama svoje domovine. Sve vreme su pružali podršku, iako su, nažalost, u drugom poluvremenu umesto srpskog kola gledali brazilsku sambu.

Zaključak svih je bio da je Brazil ipak mnogo bolji, ali je preovladalo uverenje da će Srbija nastaviti šampionat pobedama nad Švajcarskom i Kamerunom.

– Nije sramota izgubiti od Brazila. Mi treba sada da našu šansu tražimo u narednim utakmicama i uveren sam da ćemo proći dalje – rekao je potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac” Saša Božinović.

U prostorijama srpskih klubova u Gornjoj Austriji organizovano se navijalo za Srbiju u prvom meču na Svetskom prvenstvu u Kataru protiv Brazila. U Vidovdanu iz Linca se tražila stolica više kako bi se bodrili Mitrović, Tadić i saigrači, ali je na kraju zavladao muk.

– Neočekivano smo fizički pali, pogotovo u drugom poluvremenu. Izostao je žar koji nas je krasio proteklih godinu dana, a vidno je da pre svega Mitrović i Tadić ne igraju kako mogu jer su povrede očigledno učinile svoje. Protiv ekipa kao što je Brazil to ne može da prođe nekažnjeno. Moramo se što pre okrenuti Kamerunu i pokušati da odigramo kako možemo. Verujem da smo kadri da prođemo grupu – optimista je Goran Vukčević iz Leondinga.

Osim podrške “orlovima”, u Vidovdanu su pokrenuli i humanitarnu akciju zajedno sa organizacijom Srbi za Srbe. U prostorijama našeg kluba može se donirati novac za najugroženije familije i pojedince u matici. Podrška našoj reprezentaciji u prostorijama kluba iz Linca biće organizovana i u mečevima protiv Kameruna, odnosno Švajcarske.

Čekaju nas pobede

Romeo Milošević je poreklom iz Zaječara, a rođen u Francuskoj. Godinama je bio predsednik Saveza Srba Francuske, ali i osnivač FK Srbija iz Epona koja je bila šampion regije Ivlin.

– Brazil je dokazao da je fizički jači i bolji. Čini mi se da se “orlovi” nisu dovoljno pripremili za tu utakmicu. Može ipak ovo da nam bude podstrek za dalje nadmetanje. Naravno da ima nade, pre svega da će Mitrović igrati bolje. Optimista sam i bodriću “orlove” i dalje. Imam poverenje u srpski tim i siguran sam da će će pobeđivati – uveren je Romeo Milošević.

Podržite talentovanu generaciju

Ruski mediji su mesec dana pre SP načeli temu za koga njihovi sunarodnici treba da navijaju. “Komsomolska pravda” u prvi plan je istakla Srbiju i Iran, pa su za njom pošle i druge novine.

Navodilo se da su Srbi uvek izazivali simpatije Rusa i da je naš tim očigledan i blizak dokaz da ima za koga da se navija. Isticalo se da se u Srbiji uvek toplo odnose prema Rusima kojih je u poslednje vreme sve više, naročito u Beogradu i Novom Sadu, gde su preneli svoje poslove koje zbog sankcija nisu mogli da obavljaju kod kuće. I Ruski dom u Beogradu, odnosno kulturni centar, isticao je da će milioni njihovih sunarodnika strepeti za “orlove” na svakoj utakmici.

Sportski mediji u Rusiji, međutim, naglašavaju da postoji i takmičarski motiv da se navija za “orlove”.

– Srbija ima veoma talentovanu generaciju igrača koja je u najboljem uzrastu. Njihove zvezde ruski navijači dobro znaju: Dušana Vlahovića, Aleksandra Mitrovića, Sašu Lukića, Sergeja Milinkovića-Savića… Ipak, Srbi su u veoma teškoj grupi i podrška ruske publike neće biti naodmet – savetovali su sportski kanali svojim gledaocima.