commons.wikimedia/Mark Harkin
Er Srbija

Srpsku javnost iznenadila je izjava Vladimira Putina tokom sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Sočiju da je Rusija spremna da pomogne u obnovi flote nacionalnog prevoznika Er Srbija. On je istakao da je osim o isporuci putničkih aviona reč i o ponudi da se na aerodromu u Beogradu organizuje regionalni centar za tehničku pomoć i remont ruske aviotehnike.

Detalji plana nisu poznati, ali poslednje tri godine izvesno je da Moskvu zanimaju Avio-služba Vlade Srbije i Er Srbija, pošto bi u tom poslu Rusija mogla ozbiljno da zaradi, za razliku od donacija i narudžbina za vojsku Srbije. Vazduhoplovni portal Tango siks primetio je kao značajan znak pre dve godine da je ruska poslovna grupacija United Aircraft Building Corporation (UAC), čiji je član i suhoj za predsednika Srbije organizovao obilazak superdžeta 100 na moskovskom aerodromu Vnukovo. Tango siks objavio je da je Vučić obišao tri letelice: dve VIP verzije suhoj biznis džet koje koriste ruska predsednička flota i Ministarstvo za vanredne situacije kao i jedan superdžet 100 u putničkoj konfiguraciji, vlasništvo avio-kompanije Gaspromavija.

Rival Kroacija elajnz

Takođe, Tango siks tada je naveo da su Rusi već preduzeli aktivnosti u pogledu prodaje VIP opremljenog superdžeta 100 avio-službi Vlade Srbije. Rusko-italijanska kompanija (u kojoj je italijanski Leonardo 2016. godine smanjio udeo na samo 10 odsto) želela je da proda taj avion kao zamenu za stariji falkon 50 Vlade Srbije. Tada je i ruski zamenik premijera za odbrambenu proizvodnju i svemir Dmitrij Rogozin predložio Srbiji neku vrstu centra za opremanje enterijera modifikovanih VIP letelica.

Suhoj je osim toga ubeđivao Er Srbiju da iznajmi isti avion u putničkoj verziji. Takav posao bio je predviđen i sa slovenačkim Adrija ervejs koji se u međuvremenu našao pred bankrotom, pa su Er Srbija i Kroacija erlajnz ostali najozbiljnije mete Suhoja u regionu.

Proizvedene 123 letelice

Uoči posete premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu prošlog meseca, visoki zvaničnik ruske vlade Sergej Prihotko novinarima u Moskvi rekao je da se razgovara i o formiranju centra za remont superdžeta 100 na beogradskom aerodromu. To je sada izjavom Vladimira Putina potvrđeno s najvišeg mesta.

Od ukupno 123 prodata aviona superdžet 100 (planirano da se proizvede 1.000 komada), 49 je kupila ruska aviokompanija Aeroflot, a ostaje da se vidi da kojim će putem poći srpski avioprevoznik.

Adut i MS-21

Manjinski vlasnik Er Srbije je Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Etihad je planirao da kupi 100 aviona od Erbasa, između ostalog, i za Er Srbiju, ali taj posao nije ostvaren.

Rusi se uzdaju i u svoj novi MS-21 za srednje udaljenosti, ali nije poznato da su ga nudili i Srbiji. Međutim, činjenica da je u svetu obustavljena eksploatacija boinga 737 MAX posle dve avionske katastrofe u kojima je poginulo 346 ljudi u ruskim medijima budi nadu da će njihov MS-21 bolje proći na svetskom tržištu.