B. Miličić
Uz klasiku i etno- zvuci: Jelena Stojković za klavirom

Nedavno je u Minhenu solistički koncert održala pijanistkinja Jelena Stojković. Koncert je zajedno sa Jelenom organizovala humanitarna organizacija Srpska solidarnost, a sav prihod od ulaznica i novčanih priloga posetilaca u iznosu od 2.500 evra, namenjen je deci na Kosovu i Metohiji.

Veče puno emocija: Publika na nogama

Publika je bila oduševljena klavirskim recitalom pod imenom “Ruže Istoka” i interpretacijom umetnice koja je rođena u Prizrenu, a iako živi u Minhenu ostala je vezana za rodni grad. Jelenino obraćanje publici na početku izazvalo je emocije u publici, baš kao i dela koja je izvodila.

– Za mene je ovaj nastup nešto divno, jer je ovo nemačka premijera, a prvo izvođenje programa bilo je u Novom Sadu. Koncert je moja zahvalnost za pomoć deci na Kosovu i Metohiji koja danas žive u nesigurnosti, kao što sam i ja živela. Sa Doroteom Hofman koja se bavi komponovanjem razgovarala sam o mom životu na Kosovu i Metohiji, ali i teškom stanju i nesigurnosti u kojima danas žive preostali Srbi. Posle tih razgovora ona je odlučila da na dve naše izvorne pesme komponuje muziku za klavir i posveti ih meni. To su “Gusta mi magla padnala” i “Svu noć mi biljbilj prepeva” i ja sam joj vrlo zahvalna – kaže Jelena Stojković, koju je publika dugim aplauzom nekoliko puta vraćala na scenu.

U sali je bio priličan broj Nemaca, ali su većinu činili naši ljudi koji su cvećem i čestitkama zahvalili umetnici.

Branko Antić sa učenicima i nastavnicama u Drenu

Snežana Ristanović je u ime humanitarne organizacije Srpska solidarnost istakla da je namera da se pomogne deci u planinskom selu Dren u opštini Zubin Potok. Tamo u teškim uslovima živi 29 dece kojima žele da obezbede odeću i obuću za predstojeću zimu, akcija traje do 15. oktobra.

Organizaciju humanitarnog koncerta Jelene Stojković i akciju Srpske solidarnosti sa 500 evra pomogao je Dalibor Višić, poznati humanista iz Minhena.

Obezbeđen školski pribor

Organizacija Srpska solidarnost je pred početak ove školske godine obezbedila školski pribor za 900 srpske dece na Kosovu i Metohiji, koje im je uručio Branko Antić osnivač Srpske solidarnosti” iz Beograda.

“Marijo, bela kumrijo”

Zanimljivo je da je među kompozicijama koje je Jelena Stojković izvela bila i pesma “Marijo, bela kumrijo” koju je za klavir komponovao Miroslav Štatkić, bivši učenik Jeleninog oca Tomislava Stojkovića, koji je bio direktor Muzičke škole u Prizrenu i jedan od prvih školovanih muzičara na Kosovu i Metohiji.