Lična arhiva
RADUJU SE SVAKOM ČETVRTKU: Učenici iz Ajslingenu sa nastavnicom Natašom

U Ajslingenu, kraj Gepingena, u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, formirano je novo odeljenje Srpske dopunske škole koje nastavu ima četvrtkom od 16 do 19 sati u školi – Dr Engel Realschule.

Odeljenje je formirano na inicijativu roditelja i nastavnice Nataše Milenković, a uz podršku Ministarstva prosvete Srbije, Božidara Vučurovića generalnog konzula Srbije u Štutgartu i Tatjane Popović, koordinatora srpske škole u Baden-Virtembergu

– Ideja o otvaranju nove grupe potekla je od roditelja Nikole Milinkovića i mene kao nastavnice. Roditelji su veoma zahvalni Ministarstvu prosvete i Generalnom konzulatu u Štutgartu i jednako srećni jer njihova deca sada mogu da uče srpski jezik, istoriju, geografiju, kulturu i tradiciju srpskog naroda. Ovom prilikom bih želela još jednom da se javno zahvalim Nikoli Milenkoviću i svim roditeljima čija deca pohađaju nastavu – ističe nastavnica Nataša Milenković.

Novo odeljenje obradovalo je između ostalih i Željku Milinković, majku Jovane, jedne od učenica.

– Radujem se otvaranju škole na srpskom jeziku u Ajslingenu i očekujem da će moja ćerka znatno proširiti znanje o Srbiji i njenoj bogatoj istoriji, kulturi i tradiciji. Jovana zna da čita ćirilicu, ali je potrebno da poboljša čitanje i pisanje – kaže Željka.

Aida Kalčinić je takođe mama dvoje učenika nove grupe u Ajslingenu.

– Srećna sam jer moja deca sada mogu da nauče da govore, čitaju i pišu srpski. Sin Din razume srpski i pomalo ga govori, dok ćerka Alejna nešto manje govori i razume u odnosu na brata. Oni se mnogo raduju novoj nastavi jer imaju priliku da nauče nešto novo.

U klupama su takođe i sestra i brat Lena i Danilo Sarajlić.

– Radujem se što mogu lepo da naučim da čitam i pišem ćirilicu kao i da naučim nešto novo o Vuku Karadžiću, Nikoli Tesli i drugim poznatim Srbima – kaže Lena Sarajlić, dok Danilo veselo dodaje da se najviše raduje časovima istorije i geografije, kao i učenju o starim srpskim običajima.

Nastavnicu Milenković raduje što su, kako ističe, deca veoma srećna i motivisana.

– Rado dolaze na nastavu i veoma su zainteresovana za rad i željna novih znanja.

Deca su željna novih znanja

Širimo dobru vest

– Ono na čemu se trenutno intenzivno radi je informisanost o otvaranju nove grupe jer mislim da mnogi roditelji još ne znaju da je u Ajslingenu otpočela nastava na srpskom jeziku, ali se nadam da će se uskoro vest proširiti i da će se upisati još novih učenika – navodi učiteljica Nataša Milenković.

Roditelji najzaslužniji

Tatjana Popović, koordinator nastave u pokrajini Baden-Virtemberg, izuzetno e zadovoljna povećanjem broja učenika koji pohađaju nastavu i timom nastavnika koji realizuju nastavu.

– U saradnji s Ministarstvom prosvete i konzulatom u Štutgartu obezbeđeni su svi uslovi i pružene mogućnosti za kvalitetno ostvarivanje ciljeva vaspitno-obrazovnog rada u inostranstvu.

Iako je nova grupa u Ajslingenu otvorena zahvaljujući i ličnom angažovanju generalnog konzula Božidara Vučurovića, on skromno kaže da su “najzaslužniji roditelji koji su insistirali da njihova deca ne zaborave srpski jezik i ćirilicu.”

I dokle god je tako, ne treba da brinemo za pokolenja koja dolaze.