Vesti online
TRADICIONALNO OKUPLjANjE: Učesnici ispred crkve na Odvraćenici

Iako korona još ozbiljno preti, u turističkom centru Odvraćenica na vrhu Golije, i ovog jula srelo se više hiljada mladih sa tromeđe opština Novi Pazar, Ivanjica i Raška! Mladi su se okupili na smotri folklora i izvorne narodne pesme “Sa Golije kolo se vije” koju već nekoliko godina, u saradnji sa međuopštinskim Društvom ljubitelja Golije i KUD Moravica iz Ivanjice, organizuje Kulturno-umetničko društvo Golija iz Novog Pazara.

Među učesnicima i posetiocima ove sada već tradicionalne manifestacije, čiji je glavni cilj da promoviše lepote Golije i od zaborava sačuva običaje, kulturu i tradiciju naroda Starog Rasa, bilo je i puno mladih (i starijih) iz Raške, Leposavića, Kraljeva, Sjenice, Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice…

Goran Asović sa delom ansambla

Željni druženja

Posle višemesečnog zatvaranja i svih nevolja koje nam je donela korona, narod se poželeo okupljanja i druženja, a članovi našeg i drugih kulturno-umetničkih društava putovanja, nastupa, igre, pesme i susreta sa svojim narodom. Na Odvraćenici smo svi uživali i, uz naš folklor i izvornu narodnu pesmu, u specifičnom i predivnom ambijentu, bar na jedan dan zaboravili na sve strahove koje smo godinu i po dana preživljavali – priča Goran Asović Aske, umetnički rukovodilac KUD Golija iz Novog Pazara i jedan od pokretača i organizatora ove prelepe manifestacije.

– Naše kolo je sve veće, a naša pesma sve dalje se čuje. I za Goliju se čulo širom sveta, nepravedno je ova lepotica, možda najlepša planina u Srbiji, bila zapostavljena. Ovom i raznim drugim kulturnim, zabavnim i sportskim manifestacijama želimo da Goliju, koja je kao park prirode pod zaštitom Unesko, približimo Srbiji i svetu, da potencijalnim gostima, koji će ovde doći na zimovanje i letovanje, pokažemo svu raskoš našeg folklora i našu bogatu kulturnu tradiciju, ali i kulinarske specijalitete ovog kraja. I našim imenom, putovanjima po Evropi i susretima sa drugim narodima takođe dajemo doprinos promociji Golije – dodaje Asović.

Cilj je da iz godine u godinu učesnika i naroda bude sve više, poručuje i Nikola Milenković, predsednik Društva ljubitelja Golije.

– Da nam već idućeg jula dođu i gosti iz inostranstva, možda i sa dalekih kontinenata, da podignemo kvalitet manifestacije i da u svakom pogledu “internacionalizujemo” Goliju koja se poslednjih godina naglo razvija i postaje turistička uzdanica Srbije – naglašava Milenković.

PRIVRŽENI CRKVI I VERI: Članovi KUD Golija sa vladikom mileševskim sa Atanasijom Rakitom

Dovešćemo ceo svet

Dalibor Perović iz Raške sa drugovima je tri dana kampovao na Goliji

– Za mene je okupljanje na Goliji bio pravi doživljaj, dan olakšanja i oslobađanja, dan uživanja i susret sa jednim, nadam se, lepšim periodom koji je pred nama. Dugo je Golija bila u zapećku, došlo je vreme da se i za nju čuje, da pokažemo šta imamo i možemo i da ovamo dovedemo “ceo svet”. Nadam se da će iduća manifestacija “Sa Golije kolo se vije” trajati više dana i da će imati još sadržaja – ističe Perović.

Glavne uzdanice Golije su – netaknuta priroda, prelepe četinarske šume, obilje snega, prijatna klima, izvanredne ski-staze…

– Asfalt je Odvraćenicu povezao sa Raškom i Novim Pazarom, završena je i veza sa Ivanjicom, a u planu je i put do Sjenice. Niklo je i više hotela, kao i na stotine vikendica, grade se žičare i ski-centar “Vrhovi-Odvraćenica”, stiže nam i auto-put koji će padinama Golije povezati srpsku i crnogorsku trasu “Koridora 11”. Dosta je Golija čekala, vreme je da država odreši kesu i iskoristi svo ovo bogatsvo – ocenjuje Milinko Pavlović, vlasnik jednog od hotela na Odvraćenici uz napomenu da i promocija planine mora biti bolja.

Defile mladih

Ponosni na ime

Kulturno-umetničko društvo “Golija” ima 150 članova. Osim po Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, nastupalo je u Austriji, Švajcarskoj, Grčkoj, Rusiji…

– Svuda našim prijateljima pričamo o Goliji, njenim lepotama, perspektivama i dobrim ljudima. Golija je u našim srcima, ponosni smo što nosimo ovo ime i što negujemo narodne igre sa prelepe planine. Radimo na omasovljenju našeg članstva, novim koreografijama i putovanjima, ali i dodatnoj promociji naše lepotice – ističe Asović.

Na bini su se smenjivali učesnici

Došli i sa Kosova

Kulturno-umetničko društvo “Branko Medenica” na Goliju je došlo iz Kosova Polja, a KUD “Cvetko Grbić” iz Štrpca, takođe iz južne srpske pokrajine. Ljubitelje Golije oduševili su i kulturno-umetnička društva Raška i Riznica iz Kraljeva, ali i ženska pevačka grupa Bele rade i muška Klekovački žubor, besedničar i guslar Vuk Pantović, frulaš Veljko Petronijević i mnogi drugi.

Goran Asović sa delom ansambla