Z. M.
Svadbeni običaji: Nastup domaćina

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča organizovao je u predivnoj atmosferi dvorca u Perhtoldzdorfu, celovečernji koncert Trag u prošlosti, uz jedan od najboljih ansambala iz Srbije AKUD “Ivo Lola Ribar” iz Beograda.

Za koncert u mestu koji je postalo predgrađe austrijske prestonice, vladalo je veliko interesovanje. Karte su rasprodate nekoliko dana unapred, pre svega jer je ovo bila prva saradnja dva velika folklorna ansambla od kojih je “Mokranjac”u prethodnih 10 godina jedan od najuspešnijih u dijaspori.

Pred više od 450 ljudi u dvorani, domaćin je predstavio sve svoje sastave, a krenuo je sa Školicom folklora. Mališani su dobili aplauze, baš kao i pioniri koji su učinili ponosnim svoje roditelje.

Nastup srednjeg uzrasta potvrdio je da “Mokranjac” ne mora da brine za svoju budućnost. Članovi ovog sastava pokazali su da idu stopama starijih drugara, a publika je potom mogla da uživa u nastupu “krem de la krema” srpskog folklora.

Domaćin je premijernim izvođenjem koreografijom “Igre iz Mačve” Milorada Runja otvorio koncert, a zatim su se na sceni kao na traci smenjivali “Lola” i “Mokranjac” i oduševljenu publiku vodili kroz sve krajeve Srbije.

– Bilo je to dva sata vrhunskog programa – ističe Saša Božinović, potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac”.

Gostima iz Beograda je pripala čast da svojom čuvenom koreografijom “Natama” zatvore program, a pre te poslednje koreografije na binu su pozvani Saša Božinović i Vladan Tešanović, direktor AKUD “Ivo Lola Ribar”, koji su razmenili prigodne poklone.

Božinović je Tešanoviću uručio Zahvalnicu za učešće na koncertu i za početak saradnje dva društva, a Tešanović nije krio zadovoljstvo koncertom, ne štedeći reči pohvale na račun domaćina.

– “Mokranjac” je institucija i u rangu je velikih ansambala u Srbiji. Videli smo i mlađe sastave pa ne treba da brine za budućnost – istakao je Tešanović i pozvao “Mokranjac” na nastavak saradnje u Beogradu.

Božinović je izrazio veliko zadovoljstvo što će saradnja biti nastavljena.

– Zahvaljujem gostima što su prihvatili poziv i bili deo veličanstvenog koncerta, a i ovde su pokazali zašto je “Lola” jedan od najvećih ansambla Srbije – zaključio je potpredsednik domaćina.

Publika je bila oduševljena koncertom i gotovo svi su istakli da nisu do sada imali priliku da vide ovako profesionalne nastupe na jednom mestu, posebno kad je reč o spoju “matice i dijaspore”.

Druženje posle koncerta

Domaćini su se od dolaska gostiju potrudili da gostima dočaraju lepote Beča. Posle koncerta organizovano je, u prostorijama “Mokranjca”, zajedničko druženje uz muziku uživo i večeru, tokom kojeg su igrači oba društva nastavili da igraju i pevaju do jutarnjih sati.

Sa bine na zabavu

Odmah posle nastupa mališani iz Školice folklora i pionirske sekcije imali su posebnu zabavu. Uprava “Mokranjca” organizovala im je druženje sa animatorima dok su na bini bili prvi ansambli.