B. M.
Gosti sa svih strana: Prepuni šatori i ove godine

Ovogodišnji Oktobarfest u Minhenu zatvara svoja vrata u nedelju posle 16 dana trajanja. Podaci o broju posetilaca i gostiju tek će biti saopšteni, ali se sada već može reći da je najstariji i najpoznatiji narodni vašar u svetu posetilo mnogo gostiju iz celog sveta.

O tome svedoči i rekordan broj putnika u jednoj sedmici na minhenskom aerodromu. Naime, od 23. do 29. septembra u Minhen je doletelo iz Evrope, Azije, Australije, Amerike i drugih strana sveta 1.115.500 gostiju, a samo 27. septembra čak 174.000 gostiju. To su sedmični i dnevni rekordi za 27 godina koliko postoji Aerodrom Minhen. Znak „raspoznavanja“ na mnogim putnicima bile su kožne pantalone i ženski komplet dirndl, koji se nose u vreme Oktoberfesta.

Na Oktoberfest su u provod dolazili i naši ljudi (o čemu su „Vesti“ već jednom izveštavale), a priličan broj je i radio u obezbeđenju kao konobari, mesari, točioci piva, čistači, ali i šefovi u boksovima. Stanko Mušić iz Minhena kaže da treću godinu radi na obezbeđenju u šatoru Ochsenbraterei.

– Nisam imao nikakvih problema sa pijanim gostima, jer im se obraćam na korektan način. Ako ima problema, unutar obezbeđenja su izbacivači koji lako odstrane gosta koji ne želi da napusti šator kad je vreme ili ako pravi nered. Uostalom, tu je i policija – kaže ovaj Banjalučanin i dodaje da se dobro zaradi za tih 16 dana.

Vlasnik građevinske firme Milenko Kudra iz Minhena je na Oktoberfest doveo svojih dvadesetak radnika. Bili su tu i njegov sin Kristijan i Ramzi Kalif iz Tunisa koji su srećom preživeli nedavno prevrtanje čamca na Štarnberškom jezeru gde je, nažalost, stradao njihov prijatelj iz Iraka (32) koji nije znao da pliva.

Na Oktoberfest je popodne došao i poznati minhenski ugostitelj Radiša Veljković sa suprugom Mirjanom i sinom Dejanom. I oni su bili dobro raspoloženi posle izlaska iz velikog šatora, iako su žurili da od 18 časova otvore svoju kafanu. Ugostiteljstvom se bavi i njihov sin Dejan, koji takođe drži restoran u Minhenu.

I tako, jedni će posle Oktoberfesta pričati o zaradi i brojati novce, drugi će računati koliko im je kućni budžet lakši posle posete vašaru, ali svi će uglavnom biti zadovoljni. Zadovoljni su i oni koji su po kiši sedeli uz pivo i pečeno pile ili svinjsku kolenicu, jer nije bilo mesta u velikim šatorima, kao i oni koji su u šatoru stojeći na klupama naiskap istresali litarske krigle piva. Svako je na svoj način „preživeo“ i ovogodišnji Oktoberfest.

Društvo iz RS, dr Vojislav Đukanović (drugi zdesna) i Momčilo Kopuz

Uvek interesantno

Društvo iz RS, dr Vojislav Đukanović i Momčilo Kopuz

Na Oktoberfestu su se veselili i dr Vojislav Đukanović, lekar iz Pfafenhofena i dr Predrag Kaurin, dečji stomatolog iz Banjaluke. Tu su još bili Mirjana Kaurin iz Banjaluke i društvo iz Mrkonjić Grada: Milan Đukanović, Zoran Anđelić i Mirjana Jovanović.

– Iako svake godine dolazim na Oktoberfest u Minhen i sve mi je poznato, ipak mi je bilo zanimljivo, a društvu iz Republike Srpske bilo je zaista lepo i svi su oduševljeni onim što su videli i doživeli – kaže dr Vojislav Đukanović.

Svi oni su iskoristili priliku da se fotografišu sa Momčilom Kopuzom koji je radio u obezbeđenju.

Krigla piva 15,90 evra!

Gosti su mogli da koriste piće i jelo u 17 velikih i 21 malom šatoru koji su bili otvoreni od 10 do 23.30. Pivo su nudile samo minhenske pivare, a njih je šest. Najstarija pivara je Augustiner iz 1328. godine, a pivo je na vašaru prosečno koštalo od 10,80 do 11,80 evra za kriglu od litre ili „mas“. U vinskom šatoru krigla piva koštala je 15,90 evra, pa ko voli – nek izvoli!

Manje tuče kriglama

Do pred sam kraj na Oktoberfestu je kao i ranijih godina bilo uglavnom mirno izuzev kasnijih noćnih časova kada je dolazilo do tuča litarskim kriglama. Osim nekoliko razbijenih glava i posekotina nije bilo ozbiljnijih povreda. Mere kontrole ulaska na Oktoberfest su podrazumevale dozvolu unošenja tašni i malih torbi ne većih od tri litre zapremine. Ruksaci, velike torbe i dečja kolica ostavljani su u posebno određenim prostorima uz naknadu od četiri do sedam evra dnevno.