Đ. Janković
ATRAKTIVNO: Letovi preko balvana su deo programa

Banja Koviljača je minulog vikenda bila u znaku dvodnevnog Hard Enduro Gučevskog izazova koji je organizovan sedmi put, a ovoga puta okupio je rekordnih 140 motociklista iz Mađarske, Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i prvi put Severne Makedonije.

Prvog dana takmičari su vozili na poligonu u centru “kraljevske banje” i još 40 kilometara kroz šumu, dok su dan kasnije prevalili oko 70 kilometara po gučevskim šumama, na teškom terenu koji se zabeleo posle neočekivanog aprilskog snega pa je trebalo pokazati i dodatno zavidno umeće u zimskim uslovima vožnje.

PRVI DOLAZAK I ODMAH NAJBOLjI: Martin Šego i Dušan Blagojević

Prvoga dana, po vetrovitom ali suvom vremenu, ljubitelji motociklizma uživali su gledajući kako na poligonu zuje motori, prelaze prepreke, stare automobilske gume, balvane, uspone i u toj vožnji kopaju zemlju, paraju vazduh i često pri većim brzinama i bukvalno lete. Na Gučevskom izazovu 2022 motociklisti su se nadmetali u klasama A – profesionalna, B – amaterska, C – hobi i Veteran, a svi su želeli da postignu što bolje vreme i osvoje što više bodova jer se vožnja bodovala za šampionat Srbije, ali i Alpe Adria Extreme Enduro.

Među učesnicima su se našli oni koji su dolazili i ranije, ali i oni koji su prvi put. Treći put na ovaj izazov došao je Rajko Ivanović iz Krupnja.

– Kao i uvek sve je dobro organizovano. Očekujem lepu vožnju i dobre rezultate. Prethodna dva puta bio sam oko desetog mesta pa možda sada može i malo bolje. Imam 23 godine, a motor vozim od svoje pete. Volim ovaj sport, nadam se da ćemo uskoro i u Krupnju organizovati nešto slično jer imamo dobre terene – kazao je Rajko pred početak vožnje.

Godinu dana mlađi Martin Šego stigao je iz Međugorja. Prvi put je u Banji Koviljači.

– Došli smo kod prijatelja da se družimo i vozimo. Prvi utisci o mestu i ljudima su super. Čuo sam od kolega da je staza na planini Gučevo zahtevna, ali verujem da ću se snaći. Vozim po okolini Mostara gde ima teških terena i nadam se da je ovde slično. Na poligonu sam bio među najboljima, a videću kako će biti posle vožnje kroz šumu – pričao je Martin dok je razmenjivao utiske sa Dušanom Blagojevićem iz Arilja.

NA MOTORU OD PETE GODINE: Rajko Ivanović iz Krupnja

Dušan je, kako nam reče, posle trogodišnje pauze ponovo rešio da vozi.

– Došao sam da vidim drugare i proverim da li sam zaboravio da vozim. Ovde sam dolazio redovno prve četiri godine i sada je kao i tada sve dobro. Loznica je sjajan domaćin, drago mi je što sam na ovogodišnjem Gučevskom izazovu – rekao je on.

Motociklisti su pokazali šta sve znaju, a organizatori ovog atraktivnog skupa nadaju se da će naredni Gučevski izazov okupiti više učesnika i da će druženje biti još uspešnije.

IZNENAĐENjE: Vožnja po snegu nije planirana

Prevaziđena sva očekivanja

Onaj koji je imao pune ruke posla oba dana, posebno drugog kada je vrhove Gučeva prekrio sneg, bio je Zoran Simić, predsednik Moto-kluba Hard enduro Loznica, koji je sa lokalnom samoupravom organizovao Gučevski izazov 2022.

– Sedmi put se družimo ovde i imamo odličan odziv koji je prevazišao sva očekivanja. Nastojimo da svake godine bude sve bolje i sudeći po utiscima i komentarima naših gostiju u tome uspevamo. Vreme se jeste pokvarilo, ali enduraši se ne plaše toga. Samo je važno da sve prođe kako treba. Kao i pre, učesnici su vozili poligon, a onda prvoga dana 40, a drugog 70 kilometara kroz šumu – kazao je Simić, pa nastavio da prati da li se takmičenje odvija kako treba.

PUNE RUKE POSLA: Zoran Simić

Pobednici

Učesnici koji su već bili u Koviljači znaju da je gučevska staza jedna od boljih u Srbiji, a oni kojima je ovo bio prvi boravak uverili su se da je vožnja po Gučevu vrlo izazovna i da staza nudi sve što je potrebno za ovaj atraktivni sport. Ovoga puta u A klasi je pobedio Martin Šego, a iza njega bili su Darko Raič i Petar Topić. Kao najbolji u B klasi pokazao se Braco Mustafa Hadžić, drugi je bio Vladimir Grajić, a treći Andrej Petrović. Prvo mesto u C klasi zauzeo je Gregor Zver, a iza sebe je ostavio Vladana Komatovića i Danijela Kolesarića, dok je među veteranima najuspešniji Nikola Draganjac, a drugi i treći su Slobodan Vitorović i Marko Čatić.

Borba sa prirodom

Hard Enduro je najteži format trke motora na teškim terenima i poligonu sa preprekama i postaje sve popularniji u svetu, a svake godine sve veći broj vozača testira svoje motore i sopstvenu izdržljivost protiv majke prirode u najsurovijem obliku. Na ekstremnim terenima vozači se takmiče jedni protiv drugih, protiv sebe i protiv prirode u šest različitih trka. U nekim od tih trka većina vozača nikada ne pređe finiš liniju. U ovom sportu ni gledaoci nisu pasivni, već često priskaču u pomoć vozačima.