B. Đorđević
Maske obavezne: Tatjana Arsenijević i polaznici kursa nemačkog

Aktivnosti Srpsko-nemačke zajednice Mladost Berlin, oživljene su ponovo, posle prolećnog naleta korone i letnje pauze.

O probama folklora „Vesti“ su pisale prošle nedelje, a u prostorijama udruženja škola nemačkog jezika radi punom parom, stigla je i Marija Aleksić nova učiteljica za srpsku školu koja će početi narednog vikenda, a četvrtkom je otvoreno savetovalište za one koji još imaju problema oko snalaženja u Berlinu.

Miladin Gavrilović, predsednik SNZ Mladost ističe da im je namera da pomognu našim ljudima koji dolaze u Berlin.

– Ne želimo da se naši ljudi „zaglibe“ u lavirint nemačkog zakonodavstva, pa organizujemo savetovanja da im olakšamo početno snalaženje. Sećam se da sam sa roditeljima išao na slična savetovanja. To se vremenom izgubilo, mi sada gledamo da pomognemo. Svi koji imaju pitanja ili probleme u vezi sa nalaženjem posla ili stana i bilo koje druge nedoumice, mogu da dođu četvrtkom od 18 do 20 časova i dobiju informacije koje će im biti od koristi. Time se za sada bavimo Nevena Ljubinković, sekretarica SNZ i ja, Poznajemo sve te probleme, rado ćemo ljudima izaći u susret i pomoći.

Nastava svakog radnog dana

Nevena Ljubinković ističe da su prepoznali i da je mnogim zemljacima znanje nemačkog jezika neophodno za komotniji život u Berlinu.

– Retko ko, čak i ko se dugoročno i podrobno priprema da dođe u ovu zemlju, uspe da u Srbiji dostigne odgovarajući nivo znanja jezika. Drugačije je kad se nemački uči kod kuće da bi se položili ispiti, a drugačije kada se tim jezikom govori svuda oko nas i neophodan je i za najjednostavnija snalaženja po gradu. Mnogi dođu u Berlin spontano, bez nekog plana, pa im je onda egzistencijalno važno da što pre ovladaju jezikom. Nastava nemačkog jezika održavana je prvobitno od srede do petka, ali sada je proširena na celu radnu nedelju, svakim danom od ponedeljka do petka – naglasila je Ljubinkovićeva.

Školu nemačkog u prostorijama SNZ Mladost pokrenula je Tatjana Arsenijević, profesor nemačkog jezika. U Berlinu je tri i po godine sa suprugom Živoradom Arsenijevićem, savetnikom Ambasade Republike Srbije. Kao savetnik, Arsenijević je u ime MUP-a Republike Srbije angažovan na saradnji policije Srbije i Nemačke. Tatjana je već dve godine profesor nemačkog na Univerzitetu u Berlinu. Rođena je u Kelnu, ali je germanistiku studirala u Beogradu i potom bila profesor gimnazije u Smederevskoj Palanci.

Pomažu savetima: Nevena Ljubinković i Miladin Gavrilović

Lakše je uz maternji

– Dolazeći u Srpsko-nemačku zajednicu, gde i moja ćerka pohađa dopunsku školu na srpskom jeziku, videla sam da imaju ovu veoma lepo sređenu učionicu koja se koristi dva puta nedeljno. Zapitala sam se, zašto ne bismo pokrenuli kurseve nemačkog jezika (A1, A2, B1, B2, C1), koji su mnogim našim ljudima preko potrebni. Članovi uprave bili su veoma predusretljivi i brzo smo se dogovorili. Smatram da ćemo na ovaj način najjednostavnije podići nivo znanja jezika naših građana, jer možemo da se sporazumevamo i na maternjem jeziku – ističe Arsenijevićeva.

Usavršava gramatiku: Marina Trpka

Marina Trpka dolazi redovno u školu nemačkog. Pre godinu i po dana stigla je iz Bača i radi u medicinskoj struci.

– Još svakodnevno učim nemački. Škola je odlična i nadam se da će nam se i više polaznika pridružiti. Tu sam samo sa ćerkom, borimo se zajedno, a ona ide na folklor ovde u klubu. Ja radim u prepodnevnoj smeni, ćerka ide u školu, ali kada nema škole zbog korone, ja je povedem sa mnom na posao. Tamo gde radim ima dosta naših ljudi, oni su mi na početku pomogli oko komunikacije, a sada se već snalazim. Treba još malo gramatiku da doteram – zaključuje Marina.

Adresa Srpsko-nemačke zajednice Mladost je: Askanierring 155, 13585 Berlin, telefon 030 3740 5833. Kursevi nemačkog jezika od nivoa A1 do C1 održavaju se svakim radnim danom, savetovalište je četvrtkom od 18.00 do 20.00, a klub je za sve druge aktivnosti otvoren i petkom uveče i nedeljom popodne i uveče.

Branislav Delač

Neophodan viši nivo znanja

Inženjer informatike, Branislav Delač došao je pre godinu i po dana iz Zaječara i radi kao pomoćni radnik u kuhinji.

– U pitanju je restoran koji je u sklopu staračkog doma i to je prvi posao koji sam našao po dolasku u Berlin. U Srbiji sam išao na kurs nemačkog, savladao nivo A1 i započeo A2, a to mi je ovde puno pomoglo jer na poslu uglavnom komuniciram na nemačkom. Za sada se dobro snalazim, ali će mi u budućnosti biti neophodan viši nivo znanja. Zbog toga sam došao ovde na kurs. Ni u Srbiji nisam radio u struci, već kao šop-menadžer na prodaji bele tehnike i elektronike. Supruga je dobila posao u staračkom domu, trenutno čeka priznanje diplome da bi radila kao medicinska sestra. Ja radim na tome da nađem posao u struci, ali nije jednostavno, jer zahtevaju znanje jezika, iskustvo i pisani dokaz o dosadašnjem iskustvu. Tome se kod nas ne pridaje velika pažnja, tako da ne posedujem neophodne preporuke u pisanoj formi – zaključio je Branislav.

Čekaju ćerku i sina

Miroslav i Jasmina Malogajski su se prvi put obreli u SNZ i njihovom oduševljenju prijateljskim dočekom, nije bilo kraja. Oni su tek tri meseca u Berlinu, još pomalo zbunjeni, ali našavši se u klubu u kome je sve u duhu srpske kulture, mogli su da odahnu. Srdačno ih je dočekao Neđeljko Zelenović, koji jedva čeka da dođe u klub sa decom i suprugom. Rado se prihvati svakog posla, a dobrog raspoloženja i smisla za šalu da opuštenom atmosferom ispuni prostorije kluba mu nikad ne nedostaje. U to se uverio i bračni par Malogajski.

– Upoznali smo divne ljude koji žele da nam pomognu, što nas je zadivilo. Imamo plan da pokrenemo neke radionice sa decom. Po zanimanju sam vaspitačica, ali sam se specijalizovala i kao mentor za razvoj srpskog jezika i za postavljanje pozorišnih predstava. U Kikindi sam bila aktivna u horu i već sam se preliminarno dogovorila sa članovima uprave da osnujemo hor – kaže Jasmina Malogajski.

Miroslavu je struka grafički dizajn, ali za početak umesto posla u struci radi na gradilištu. Žele da im se pridruže ćerka Tia (16) i sin Teodor (7). Kada je reč o deci, Jasmina je otkrila važan razlog dolaska u Berlin:

– Naša ćerka aktivno trenira podvodni ragbi i ima veliku želju da studira u Berlinu, gde se nalazi jedina akademija za podvodne sportove. Trenutno je u jednom klubu u Budimpešti, a školu je nastavila u tamošnjoj Srpskoj gimnaziji „Nikola Tesla“. Sin Teodor je još kod bake u Kikindi i nadam se da ćemo uskoro biti svi na okupu i uvek zajedno dolaziti u SNZ.

Srdačan doček: Nedjeljko i bračni par Malogajski

Svi su motivisani

O do sada stečenom iskustvu sa polaznicima kursa nemačkog jezika, Tatjana Arsenijević kaže:

– Postoje polaznici koji su tek nekoliko meseci u Berlinu, do onih koji su već godinama ovde. Nivo znanja nemačkog jezika svakog od njih je različit, i nije u korelaciji sa dužinom boravka, jer ima onih koji su za kratko vreme mnogo toga naučili, a ima svakako i onih drugih. Najvažnije je da su svi veoma motivisani i da mogu da funkcionišu kao grupa. Za naše ljude ovo je jedinstvena prilika da uče nemački jezik uz pomoć maternjeg jezika. Svi ostali kursevi u gradu su naravno na nemačkom jeziku. Videćemo sa nemačkim ustanovama koje daju potporu udruženjima stranaca, kako mogu da nam pomognu – naglašava Tatjana Arsenijević.

Proslava jubileja

Gavrilović dalje ističe da se članovi zalažu da se održi klub, a prostorije koje imaju nepune dve godine predstavljaju malu oazu Srpstva u Berlinu.

– Za ovo leto bila je planirana svečana proslava pedesetogodišnjice ovog našeg najstarijeg kluba u Berlinu, ali mere protiv pandemije nisu dozvolile da se to realizuje. Za proslavu je planirano više od 300 posebnih zvanica, ali je dozvoljeni broj prisutnih na okupljanjima mnogo manji. Nadamo se da će se uskoro stvoriti uslovi da to proslavimo, a prisustvovaće svi dosadašnji predsednici kluba, kao i zvanice iz Srbije i Republike Srpske, završio je predsednik Gavrilović, kome ne nedostaje ni optimizma ni entuzijazma, da klub bude na raspolaganju našim ljudima i sledećih pedeset godina.