Đ. Janković
Svečano otvaranje Vukovog sabora

Najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji posvećena Vuku Stefanoviću Karadžiću, reformatoru srpskog jezika, 88. Vukov sabor, otvorena je svečano u Vukovom domu kulture u Loznici. Ovogodišnje saborovanje trajaće do 19. septembra kada će na saborištu u Vukovom rodnom Tršiću biti održana završna svečanost, a tradicionalnu besedu održaće profesor dr Aleksandar Milanović.

Posle “Himne Vuku” Stevana S. Mokranjca, koju je otpevala Grupa pevača KUD “Karadžić”, posetiocima se obratila Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu “Vuk Karadžić”. Ona je istakla da je ovogodišnji Sabor u znaku nobelovca Ive Andrića koji je rečima stvarao mostove “kako među svetovima tako i među ljudima”.

Gosti poštovali epidemiološke mere

Prošlost ne zaboravljamo

– Nastojimo da uz raznovrsne kulturne, umetničke programe i prigodne svečanosti istrajemo u cilju koji nam je sam Vuk zadao, da širimo prosvetiteljske ideje, negujemo i čuvamo jezik i našu narodnu baštinu, podstičemo razvoj književnosti i narodnog stvaralaštva. Loznica ne zaboravlja svoju prošlost, prebogatu kulturnu istoriju iz koje su potekli velikani čije ime i delo naš grad čuva – rekla je ona.

Sabor je zvanično otvorila Slavica Trifunović, pomoćnica ministarke kulture i informisanja, koja je istakla na početku obraćanja da se ovaj skup održava u vreme kada se pred poslanicima u Skupštini Srbije, na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja, nalazi predlog Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.

– Tim zakonom biće određena upotreba srpskog jezika i donete mere za zaštitu ćiriličnog pisma kao matičnog pisma naše nacije i kulture. Činjenica je da je to pravi način da se svi građani Srbije oduže liku i delu Vuka Karadžića. Svojom reformom Vuk nam je dao univerzalni alat za pisanje i govor, ali je na nama da ga sačuvamo, unapredimo i prilagodimo vremenu u kojem ubrzani tehnološki razvoj ključno redefiniše sve segmente života. Verujem da će Sabor biti prilika da se u Tršiću i Loznici i ovoga puta sretnu naši najbolji jezikoslovci, umetnici, folkloristi i kulturni radnici – rekla je Slavica Trifunović.

Slavica Trifunović

Centar kulture

Svečano otvaranje uveličano je klavirskim koncertima “Metohijska pojanja” i “Raški mozaik”, kompozitora akademika Svetislava Božića, rođenog Lozničanina. Njegova dela izvela je Filharmonija mladih “Borislav Pašćan” pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića, a kao solista je nastupio Aleksandar Sinčuk, pijanista iz Rusije. Tokom narednih saborskih dana Loznica i Tršić biće centri kulturnih dešavanja Srbije u kojim će se predstaviti najznačajnije kulturne institucije tako da predstoji bogat kulturno-umetnički program.

Ovogodišnje saborovanje biće u znaku jubileja, šest decenija od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću i 50 godina Međunarodnog slavističkog centra. Završna svečanost ovogodišnjeg Vukovog sabora, zakazana je u nedelju na saborištu kada će posle obraćanja gradonačelnika Vidoja Petrovića i saborske besede na otvorenoj pozornici biti izveden dramolet u tri slike “Ivo Andrić – Častan pobednik”, po tekstu Muharema Bazdulja.

Inače, ovogodišnji programi biće prilagođeni trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Istrajni u ostvarenju Vukovog cilja: Snežana Nišković Simić

Tradicija od 1933.

Vukov sabor, manifestacija od nacionalnog značaja, organizuje se od 17. septembra 1933. godine u čast reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića. Organizator svetkovine je Centar za kulturu “Vuk Karadžić”, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice.