D. P.
Oko 1.700 radnika prisustvovalo predstavljanju novog programa

Dobre vesti stižu iz Štajera u Gornjoj Austriji za radnike u pogonu kompanije MAN, gde je zaposleno oko 300 Srba i još toliko ljudi poreklom sa Balkana. Novi vlasnik Zigfrid Volf predstavio je predlog sanacije ovog važnog industrijskog preduzeća, kojem je pretio stečaj, čime bi skoro 2.000 zaposlenih ostalo bez radnih mesta.

Plan Volfa, koji je predstavio pred oko 1.700 zaposlenih, je da se od 2023. godine po novim imenom Stedžr Automotive proizvode automobili, mini-autobusi i kamioni do 12 tona nosivosti. Ono što je najvažnije da će većina radnika ostati na svojim mestima i da će od ukupno 1.900 zaposlenih, njih 500 morati da napusti firmu. Naravno za njih je u dogovoru sa sindikatom napravljen socijalni program koji podrazumeva isplatu otpremnina.

Zigfrid Volf je predstavio i novi znak firme

Novi vlasnik je saopštio da će se do sredine 2023. godine proizvoditi delovi odnosno dosadašnji modeli MAN -a, posle čega će se proizvodnja preseliti u Poljsku u grad Krakov. U međuvremenu će se u Štajeru pripremiti proizvodnja sedam modela nove marke Stedžr Automotive.