R. Patković
Doček u konzulatu: Lana Janković, Kristina Mićić, konzul Dragan Dimitrijević, generalni konzul Božidar Vučurović, Marko Spasić i Petar Mićić ispred svih

Proteklih dana “Vestima” se javila dr Mirjana Andrejević Kri, predsednica humanitarne organizacije Pro Human iz Bad Zalcuflena u Nemačkoj vidno dirnuta sudbinom mališana Petra Mićića (10) iz Kragujevca, obolelog od sarkoma potkolenice koji se širio velikom brzinom, zbog čega je morao hitno na lečenje u Štutgart.

– Sa velikim uzbuđenjem i tugom pratila sam akciju za malog Petra koja se vodi posredstvom humanitarne organizacije Budi human, kao i dirljivo pismo i apel oca i sveštenika Gorana Mićića, oca malog Petra i sveštenika šumadijske Eparhije za spas njegovog sina. Pretužna priča, koja me je veoma potresla – rekla je dr Mima AndrejevićKri, ubrzo otkrivši kako se i sama priključila akciji.

Neophodne su bile operacija, terapija i rehabilitacija, a za to je trebalo u što hitnijem roku klinici uplatiti 150.000 evra za 190 dana boravka koliko je neophodno. Zahvaljujući izuzetno humanim sugrađanima i zemljacima širom sveta, neverovatnom brzinom, za čak tri dana, prikupljen je potreban novac, tako da je mesto u klinici u Štutgartu bilo sigurno. Međutim, pojavio se novi problem, jer je trebalo obezbediti vize u hitnom roku, kako sav trud ne bi bio uzaludan. Tu je u akciju stupila nadasve humana Mimica Andrejević Kri.

– Znajući da mališan mora što pre doći u Nemačku, želela sam da učinim nešto. Kontaktirala sam konzulat Republike Srbije u Štutgartu, kao i ambasadora Nemačke u Beogradu, gospodina Tomasa Šipa i pojasnila o čemu je reč. Zahvaljujući njihovom obostranom angažovanju, vize su obezbeđene kroz 24 časa. Svima se od srca zahvaljujem na zalaganju i trudu da sve prođe kako treba u najkraćem roku – pojasnila je Mirjana Andrejević Kri.

Ispraćaj: Otac Goran Mićić, sin Petar, supruga Kristina i ujak dr. Marko Spasić

Tako je i šestog marta mali pacijent Petar Mićić (10) u Štutgart na lečenje stigao u pratnji svoje majke Kristine i ujaka dr Marka Spasića.

Velikim humanitarnim angažmanom konzulata u Štutgartu na čelu sa konzulom Draganom Dimitrijevićem i članovima konzulata naši putnici su bili dočekani na aerodromu i prevezeni u smeštaj. Obezbeđeno je sve što treba.

– Veliko hvala na dočeku i generalnom konzulu gospodinu Božidaru Vučuroviću iz Minhena kao gospođi prevodiocu Lani Janković. Sa velikim zadovoljstvom prihvatila sam se da ovoj uglednoj i dragoj porodici budem od pomoći da prebrodi ovaj težak, životni zadatak. Da znaju da nisu sami. Zahvaljujem se takođe i našoj SPCO u Štutgartu i ocu Borisavu – Bori Simiću koji će se moliti za spasenje i izlečenje malog Petra. Baveći se godinama humanitarnim radom za dobrobit našeg naroda, ovo je prvi slučaj i vid velike ljubavi i sreće, pomoći i sačuvati mladi život. Nije dovoljno samo dopremati i slati transporte sa neophodnim aparatima, bolničkim krevetima, sanitetskim materijalom, već pomagati uz Božju pomoć i spasavati živote – zaključila je Mirjana Andrejević Kri.

Pomogla: Dr Mirjana Andrejević Kri

Humanost svaku prepreku savlada

Mali Petar Mićić rođen je 2010, a njegovo bezbrižno detinjstvo prekinula je užasavajuća dijagnoza sarkom, vrsta kancera koja se razvija kod četvoro od milion dece. Specijalna bolnica za lečenje karcinoma kod dece u Štutgartu pružila je mogućnost da mali Petar bude njihov pacijent. Suma novca za lečenje, međutim, prevazišla je sve mogućnosti porodice Mićić. Ipak, ljudi dobrog srca su još jednom dokazali da ne postoji prepreka koju humanost ne može da savlada.

Svi se nadaju najboljem

Dr Mirjana – Mimica Andrejević Kri saopštila nam je i još jednu prijatnu vest, a to je da je terapija potkolenice malog Petra otpočela. Planirana je i operacija. Svi se nadaju najboljem mogućem ishodu, baš kao i PD dr Claudia Blattman, rukovodeća doktorka onkološkog odeljenja klinike u Štutgartu.