Lična arhiva
U BOLNICI ČEKA ISHOD AKCIJE: Boško Gugleta

Još četiri dana ostalo je da se prikupi nedostajući novac da bi osmomesečni Boško Gugleta iz Novog Sada, oboleo od spinalne mišićne atrofije tip 1, mogao u Budimpeštu po najskuplji lek na svetu.

Kako bi pomogla da ovaj mališan ode na taj spasonosni put, naša plemenita čitateljka Nadežda Radović iz Vizbadena uputila je pomoć od 200 evra, koje smo u dogovoru sa Boškovim roditeljima odmah prosledili na račun Fondacije Budi human, koja prikuplja novac za dečakovo lečenje.

– Od kada smo objavili da je rok za odlazak u Budimpeštu skraćen, akcija se ubrzala i prema mojim poslednjim saznanjima prikupljeno je preko 2 miliona evra. Međutim, još strepimo i nadamo se da ćemo uspeti da prikupimo celokupnu sumu do zadatog roka i da će Boško dobiti šansu za život. Sve naše nade uprte su u dobre ljude. Nema male ili velike pomoći, značajna je baš svaka – svaki SMS, svaka licitacija, svaka moguća pomoć – rekao je u telefonskom razgovoru za “Vesti” otac Janko Gugleta, dodavši:

– Boškovo stanje je manje-više isto. Na respiratoru je na intezivnoj nezi u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, prima i antibiotike, jer je slab. Supruga Nađa ga posećuje i po šest puta tokom dana na po pola sata i jedino što nas malo umiruje, što reaguje okicama i upućuje joj osmeh… Ovom prilikom želimo svima da se zahvalimo na podršci i ljubavi. Nadamo se da ćemo uz njihovu pomoć stići do zadatog cilja.

Ono što je već poznato, to je da je bolnica u Budimpešti odredila 15. septembar za termin terapije, ali pošto je Boško u veoma delikatnom zdravstvenom stanju, neophodno je da stigne u Mađarsku nekoliko sedmica ranije, kako bi ga ojačali pred primanje terapije. Da bi se to ostvarilo cela suma od 2,5 miliona evra mora da bude uplaćena na račun bolnice do 20. avgusta.

Matica i dijaspora do sada su prikupili oko 80 odsto sredstava i ostalo je da se obezbedi ostatak od oko 300.000 evra. Ovaj namučeni dečak sve je slabiji i svako odlaganje termina za njega bi moglo da bude kobno, pa je očajnički potrebna svaka pomoć bez obzira na iznos, i to sad ili nikad.

Boško jedva diše i to samo zahvaljujući respiratoru u ustima, a odavno ne može da guta, već ga lekari hrane sondom kroz nos do želuca. Pritom trpi bolove koji mu ne dozvoljavaju ni da zaplače. Samo jedna doza leka zolgensma deli ga od potpunog ozdravljenja kao što je to bilo u slučaju Anike, Minje, Lane, Sofije, Olivera i Gavrila, čije lečenje je donacijama platio naš plemeniti narod.

Kutije u koje se ubacuje novac raspoređene su širom Srbije. Organizuju se humanitarni bazari, koncerti, internet licitacije, ljudi prodaju stvari iz kuće da bi priložili za Boška. Međutim, lek je veoma skup, a vremena je ostalo malo. Zato svi za Boška – ujedinimo se i spasimo još jedan mladi život.

I jedan SMS puno nade

Podsećanja radi, Nađa Gugleta je Boška rodila 14. januara ove godine u Novom Sadu. Uvek mirno dete sa navršenih tri meseca postalo je slabo pokretljivo, a dijagnoza je bila zastrašujuća. Utvrđeno je da Boško boluje od SMA, tip 1, retke smrtonosne i progresivne neuromišićne bolesti koja se iskazuje atrofijom mišića i gubitkom životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje. Za ovu bolest postoji genska terapija zolgensma, koja daje šansu da jednog dana dete ozdravi i uspravno drži glavicu, diže ruke, hoda, kao što smo se uverili na primeru dece kojoj je obezbeđen taj lek. Cena ove terapije nedostižna je običnom čoveku, a kad bi makar svaka peta osoba u Srbiji poslala barem jedan SMS za Boška, to bi bilo dovoljno za njegovo izlečenje i srećno detinjstvo uz roditelje i brata Dušana. Boškova porodica poručuje da je sama nemoćna, ali da uz dobre ljude može sve.

Svaki prilog dragocen

Sve informacije o načinu uplate priloga za Boška objavljene su na sajtu fondacije Budi human.

– Slanjem SMS poruke: Upišimo 1032 i pošaljimo SMS na 3030

– Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1032 i pošaljimo SMS na 455

– Uplatom na dinarski račun: 160-6000001037970-33

– Uplatom na devizni račun: 160600000103802950

– IBAN: RS35160600000103802950

– SWIFT/BIC: DBDBRSBG