Lična arhiva
Monahinje s grupom štićenica manastira Sv. Petka Izvorska

Radeći u podrumu minhenskog hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog na prodaji crkvenih predmeta i knjiga, Stana Jovanović je i proteklih nedelja prikupljala dobrovoljne novčane priloge parohijana. Ona skoro svake nedelje pored sebe ima kutiju u koju vernici i posetioci hrama i prostora gde se pale i prodaju sveće, ali i crkvene knjige, ikone i drugi predmeti, ubacuju dobrovoljne priloge. Uz blagoslov minhenskih sveštenika, ona je za Vaskrs i Božić skoro redovno poslednjih nekoliko godina slala tako prikupljene novčane priloge.

Ovih dana je preko Humanitarnog mosta „Vesti“ poslala 1.500 evra prikupljenih od parohijana, a jedan deo novca dala iz svog skromnog kućnog budžeta.

– Želim da 1.000 evra bude predato Humanitarnoj organizaciji „Majka devet Jugovića“ iz manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji koja vodi šest narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji u kojima dnevno hranu dobija 2.100 osoba. Ovim sredstvima neka nabave ono što je neophodno za rad narodne kuhinje, kako bi oni koji od njih dobijaju jedan obrok dnevno i dalje mogli koristiti tu pomoć. Pored toga, želim da 500 evra bude uručeno monahinjama manastira Sveta Petka Izvorska kod Paraćina u kojoj one brinu o ženskim osobama s problemima u fizičkom i mentalnom razvoju – kaže Stana Jovanović.

Ističe da je dugo trebalo da se prikupi navedena suma novca jer bilo je onih koji su ubacivali po jedan-dva evra, ali i onih koji su davali veći prilog. Zahvaljujući njenoj upornosti, iz Minhena po ko zna koji put odlazi novčana pomoć u otadžbinu onima kojima je najpotrebnije.

Stana se zahvaljuje sveštenicima koji su joj dali blagoslov za ovo što čini, ali i svim parohijanima koji su dali novčani prilog, bez obzira koliki iznos bio. Želja joj je da ovim prilogom bar malo ublaži muke onih kojima je pomoć potrebna.

Podela hrane u Kosovskoj Mitrovici

Godišnji minimum

Da bi se obezbedili redovni obroci za veliki broj korisnika, godišnje treba nabaviti 220 tona brašna, 28 tona kupusa, 19 tona krompira, 22 tona konzervisanog povrća, sedam tona ulja i 15 tona soli i drugih začina. Kako bi podelili obroke korisnicima u šest kuhinja, vozila ove dobrotvorne organizacije dnevno prelaze oko 150 kilometara po lošim, pa i teško prohodnim putevima na Kosovu i Metohiji.

Deset monahinja na 88 štićenica

Manastir „Sveta Petka Izvorska“ nalazi se u selu Izvor, udaljenom 16 kilometara od Paraćina na putu prema Zaječaru. U ovom ženskom manastiru iz 14. veka živi 10 monahinja, a one su preuzele Dom defektne ženske dece i starijih žena. Prema podacima o manastiru, u njemu boravi 88 štićenica, bolesnih, mentalno nerazvijenih i autističnih ženskih osoba od 18 do 80 godina.