EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Angela Merkel

Evropski lideri sa toplinom su odali priznanja Angeli Merkel na samitu EU – njenom 107. i verovatno poslednjem na položaju nemačke kancelarke.

– Samit EU bez Angele Merkel je kao Rim bez Vatikana, ili Pariz bez Ajfelove kule – rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nakon što je 26 kolega ovacijama pozdravilo nemačku kancelarku.

Pre nego što su lideri prešli na tačke dnevnog reda, prikazan je dvominutni film sa izdvojenim najvažnim trenucima učešća Merkel od njenog prvog evropskog samita do danas, a uručen joj je i oproštajni poklon koji predstavlja zgradu Evropa, gde se samiti održavaju. Ukoliko nemačke političke partije koje sada pregovaraju posle prošlomesečnih izbora, ne uspeju da formiraju vladajuću koaliciju do sredine decembra, Merkel će se vratiti u Brisel na još jedan samit.

Međutim, nekoliko lidera je iskoristilo priliku u petak da kaže koliko će im nedostajati liderka najveće ekonomije Evrope, a posebno njene diplomatske veštine koje su snižavale temperaturu i dovodile do postizanja kompromisa kod najosetljivijih pitanja.

– Mnogi to ne znaju, ali gospođa Merkel je bila mašina za kompromise.Veoma često, kada smo mi ostali prosto bili zaglavljeni, Angela bi počela svoju kombinatoriku i onda smo uspevali da smognemo snagu i ambiciju uprkos svemu. Jer obično kada ne možemo da se dogovorimo, ništa se ne postigne, samo pričamo. A gospođa Merkel je u većini slučajeva nalazila nešto što bi nas povezalo, tako da se stvar pokrene. Nedostajaće mi, Evropi će nedostajati i nedostajaće nama, Luksemburgu, svom susedu – rekao je premijer Lukseburga Havijer Betel.

– Ostaviće prazninu. Neko ko je tako dugo bio na svojoj poziciji, tako uticajan u određivanju smera EU, očigledno će ostaviti prazninu. Kao što znate, bila je oaza mira unutar Evropske unije. Nama je važno da znamo gde stoji Nemačka, kako gleda na stvari. Potrebno nam je da to znamo jasno, što pre. Ona je bez sumnje – velika Evropljanka – ocenio je austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg.

Na samitu je emitovana i poruka bivšeg predsednika SAD Baraka Obame.

– Zahvaljujući Vama, težište je odolelo raznim olujama. Brojni ljudi, dečaci i devojčice, muškarci i žene, imali su uzor na koji su mogli da se ugledaju u teškim vremenima. Ja to znam jer sam ja jedan od njih. Danke schön – poručio je Obama.