Lična arhiva
OSVETLAO OBRAZ: Zoran Živković

U Nemačkoj krađa dece odvija se na sve perfidniji način. Jednom takvom pokušaju, suprotstavio se Srbin sa beogradske Banjice, Zoran Živković. Radeći u kiosku kod Bokshagener Placa u Berlinu, gde sve vrvi od dečje graje i bezbrižnih roditelja, odazvao se pozivu žene koja je posumnjala da jedan čovek odnosi devojčicu, bez znanja njene majke.

Mnogi u kraju gde godinama živi i radi posle ovog događaja ukazuju Zoranu veliko poštovanje. Zoran za „Vesti“ priča da su mu TV ekipe velikih medijskih kuća nudile novac da ga intervjuišu, ali ih je džentlmenski odbio uz objašnjenje da mu ne pada na pamet da zarađuje na nečijoj nesreći ili opasnosti kojima su deca izložena.

– Dovoljno im je da znaju da je u sred Berlina jedan Srbin spasao nemačko dete od Nemca – kaže nam ovaj Beograđanin, koji je osvetlao obraz svim Srbima u Berlinu i celoj Nemačkoj.

Pritom, on jedva uspeva da zadrži suze od pomisli kakvu bi sudbinu doživela devojčica da nije preokrenuo situaciju. Pedofilija, prodaja dečjih organa, neki su od užasnih scenarija koji mu stalno prolaze kroz glavu. Na raskrsnici, Živković ga je presekao pitanjem:“Da li je to Vaše dete?“

– Svako jutro bude me užasi scenarija koji su mogli da se dese, i tražim način da se smirim – kaže nam Zoran.

Da se sledi krv u žilama

Zoran objašnjava da nije čudno što su odmah njega pozvali u pomoć, jer ga inače tu svi znaju, a vremena za razmišljanje nije bilo.

– Krenuo sam za njim, dok mu je devojčica bila na ramenima, i sustigao ga na prvom ćošku. Srećom, prelazak preko ulice mu je sprečio tramvaj, pa razgovor sa mnom nije mogao da izbegne, a bio je vidno uzbuđen – po ko zna koji put Zoran ponavlja priču od koje se ledi krv u žilama.

OPASNOST U PARKU: Dete vodio ka izlazu

Razgovor s kidnaperom

Neuredan izgled krupnog nepoznatog muškarca odmah je otklanjao svaku mogućnost da je on roditelj dvogodišnje devojčice koja mu je bila na ramenima.

– Lice mu je u trenutku postalo obliveno znojem, a na pitanje nije odgovorio. Samo je uopšteno rekao da su nam deca najvrednija – kaže nam Zoran.

Stavljajući bezbednost devojčice iznad svoje ili bilo čije sigurnosti u okruženju, Zoran je zahtevao od sumanutog otmičara da je vrati na igralište. Otmičar se pokorio njegovom zahtevu i vratio devojčicu izbezumljenoj majci, dok je Zoran sve vreme držao situaciju pod kontrolom, izbegavši da bilo kakvim gestom izazove dodatni stres kod deteta.

Dajte mu orden

Na društvenim mrežama ne prestaje da se govori o Zoranovom viteškom potezu, a za brzu i pravovremenu reakciju dobija samo reči hvale: „Poštovanje za pravu reakciju. Poštovanje i za sve ljude koji štite decu“, „Dobro je što još uvek postoje pažljivi ljudi, veliko hvala ovom čoveku“, „Treba nagraditi toliku humanost i hrabrost“, „To su ljudi svetske klase, odlična reakcija. Naši pravi junaci“…

To su samo neki od komentara puni reči hvale i poštovanja prema Zoranu.

Najkonkretniji su bili čitaoci koji su napisali da Zorana treba nagraditi tako što će biti oslobođen plaćanja poreza na pet godina ili oni koji smatraju da zaslužuje državni Orden za zasluge.

Kidnapera čeka bolnica?

Slučaj je prijavljen Socijalno-psihološkoj službi okruga, koji će proveriti da li ima osnova za smeštanje otmičara u bolnicu. Kao što smo pisali, policija je saopštila da on ima psihički poremećaj.

Iste večeri otmičar je uhapšen, uzeli su mu otiske prstiju i uzorak krvi, ali je malo kasnije pušten na slobodu, jer „u tom trenutku nije bilo osnova za izdavanje naloga za hapšenje“. Naime, policijski portparol saopštio je da muškarac ima prebivalište u Berlinu i da nema opasnosti od bekstva. Prema proceni Pokrajinske kriminalističke službe za delikte nad decom, reč je o psihički poremećenom čoveku, bez prepoznatljivih sklonosti ka pedofiliji.

ČUDNA ODLUKA: Policija pustila muškarca