Vesti online
Presrećni: Vukomir Tomović sa sinovima Ivanom i Predragom

Velika radost stigla je ovih dana iz daleke Australije u dom siromašnog i bolesnog Novopazarca Vukomira Tomovića (70) koji godinama, sam i bez ikakvih prihoda, u prigradskom naselju Šestovo, brine o nepokretnim sinovima Ivanu (45) i Predragu (35). Trojicu Tomovića silno je obradovao naš čitalac Veljko A. iz Sidneja, koji im je poslao vrednu donaciju od 2.000 australijskih dolara sa željom da što pre kupe preko potrebna i dugo čekana motorna invalidska kolica.

– Koliko smo se obradovali, teško je opisati. Toliko novca sami nikada ne bi mogli da obezbedimo – ističe brižni Vukomir Tomović i dodaje:

– Dugo pokušavamo da nabavimo takozvana motorna kolica, jer Ivan i Peđa više ne mogu da svojim rukama pokreću obična, mehanička kolica, ali nikako ne uspevamo. Jedna takva dobra kolica koštaju od 2.000 evra, pa naviše. Ako ne uspemo da kupimo nova, pokušaćemo da nađemo dobra polovna.

Kako ističe Vukomir, neizmerno su zahvalni dobrom čoveku Veljku A. iz Sidneja, čiju dobrotu nikada zaboraviti neće. Istina, Vukomirovi sinovi, Ivan i Predrag, od rođenja su paralizovani i nepokretni. Do pre deceniju i po sa ocem Vukomirom i sada pokojnom majkom Zorkom živeli su u zabitom Pasijem Potoku na planini Rogozni udaljenom od Novog Pazara 30 kilometara. Mnoge naše čitaoce potresle su užasne slike Vukomira i Zorke kako na leđima i po snegu nose Ivana i Predraga da bi došli do lekara u Novom Pazaru. Tada je i krenula naša akcija za njihovo preseljenje u grad, bliže institucijama i bolnicama. Za dve godine dobri ljudi, mahom čitaoci “Vesti”, sagradili su im kuću u naselju Šestovo. I taman kada su se malo skućili Ivana i Predraga napustila je majka Zorka, od tada Vukomir im je i otac i majka. Mada i sam ima probleme sa srcem, bori se kao lav, kupa ih, hrani, vodi lekarima…

– Skoro dve decenije uz nas su čitaoci “Vesti” koji nas praktično izdržavaju. Da njih nije bilo i da nam u pomoć nije pritekao i humanitarac Hido Muratović, koji je animirao i opštinu Novi Pazar da nam obezbedi plac, mi bi još bili u Pasijem Potoku. Možda nas više ne bi ni bilo – kaže Predrag – Peđa Tomović i moli nas da i u njegovo ime prenesemo pozdrave i najveću zahvalnost dobrotvoru Veljku A. iz Australije.

Potraga već počela

– Sada je samo pitanje dana kada će kolica stići pred našu kuću. Mnogo će nam olakšati život, a omogućiće nam i da, kad je vreme lepo, sami odemo do prodavnice, apoteke ili do Specijalne bolnice u Novopazarskoj banji, gde smo često na terapijama. Ne postoji način, kao ni reči kojima bi se zahvalili dobrotvoru iz Australije. Tom velikom čoveku iz te daleke zemlje želimo dobro zdravlje, mnogo sreće i da ga Bog čuva u životu – ističe Vukomirov stariji sin Ivan i naglašava da je potraga za kolicima već počela.