Tanjug
Branko Ružić

Saradnja nevladinog sektora i javne uprave je veoma važna, jer bez nje nema jakog civilnog društva, poručio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Branko Ružić na Drugoj regionalnoj konferenciji “Saradnja institucija, javnog i privatnog sektora i nevladinih organizacija”, održanoj na Palama, u organizaciji Mreže nevladinih organizacija Republike Srpske.

Ružić je rekao da ministarstvo svake godine raspisuje javni poziv za nevladin sektor, a ove godine je izdvojeno 400.000 dinara (3.400 evra) za više od 30 organizacija iz oblasti obrazovanja i održivog razvoja.

Batrić Šekara, izvršni direktor Mreže nevladinih organizacija RS ističe da je cilj skupa, jačanje saradnje civilnog društva i institucija. On je rekao novinarima da će sa sagovornicima doneti zaključke u vezi sa boljim radom republičke uprave, stvaranja povoljnog ambijenta za razvoj civilnog društva i da će u narednom periodu napraviti i predlog sporazuma o saradnji institucija i civilnog društva u Srpskoj.

– Možemo reći da je saradnja naše Mreže sa Vladom Srpske korektna, a želimo da bude unapređena jer postoji osnov za to – naveo je Šekara.

Lokalna zajednica, prema rečima Boška Jugovića, načelnika opštine Pale, ima izvanrednu saradnju sa nevladinim organizacijama. On smatra da civilni sektor može biti zadovoljan činjenicom da je opština Pale među 21 lokalnom zajednicom koja učestvuje u regionalnom programu lokalne demokratije na zapadnom Balkanu (ReLOaD) u BiH.

– Sva javna preduzeća i institucije čiji je osnivač opština Pale imaju jedan cilj, da rade u funkciji građana, odnosno civilnog društva. Onoliko koliko civilni sektor bude zadovoljan toliko će i njegove institucije i preduzeća biti uspešna, a time i opštinska uprava – naglasio je Jugović.

Promocija knjige doktora Slavka Ždrala “Borba moja za živote drugih – sećanja 1992-2020”, održana je u pratećem programu konferencije. Čuveni hirurg iz Istočnog Sarajeva, u delu je opisao ulogu medicinskih radnika u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i stvaranju Republike Srpske.

– Knjiga govori o prošlom, zlom vremenu i kataklizmi koja je odnela veliki broj žrtava. Ovim delom želeo sam da sačuva od zaborava borbu medicinskog osoblja koje je u proteklom ratu nesebično pružalo pomoć bolesnim i ranjenim ljudima. Pomagali smo onima koji su bili u prvom ešalonu i zato smatram da su zdravstveni radnici činili drugi ešalon i jedan od stubova odbrane RS – naveo je Ždrale.

On je dodao da je učešće medicinskog osoblja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu karakteristično jer oni nisu mobilisani, već su dobrovoljno krenuli i sve su učinili zbog svoje humanosti i etike.

Posle promocije je otvorena izložba fotografija povodom 30 godina od osnivanja RS.

Konferenciji su prisustvovali Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Srpske, Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara, Vladimir Ulahovič, ambasador Belorusije za BiH sa sedištem u Mađarskoj i prvi sekretar Pavel Pigal, kao i predstavnici NVO.

Bolnice nastale u vihoru rata

Ždrale je naglasio da je učinak srpskih lekara na sarajevskom području priznat u celom svetu i da je zbog toga hteo da kaže da to nije radio pojedinac, već organizovani ljudi, zdravstveni radnici.

– Ovom knjigom želim da ukažem na te ljude i tim koji sam vodio. Želim da se zna za sve njih, bez obzira koju su ulogu imali – ispričao je on.

Prema njegovim rečima, onog trenutka kada je na području Sarajeva počeo rat više od 150.000 ljudi je ostalo bez ikakve zdravstvene zaštite, a srpske snage na terenu nisu imale nijednu ozbiljniju bolnicu.

– U tom haosu zdravstveni radnici su stvorili sve to. Imali smo nekoliko bolnica na ovom području. To je ogroman i nemerljiv doprinos, a to znamo mi i oni koje smo spasili – istakao je Ždrale, dodajući da je u knjizi posebno opisao egzodus sarajevskih Srba i otkrio da razmišlja da prikupi još dokumentacije i napravi dopunjeno izdanje.

Čuvanje identiteta

Ministar Branko Ružić je na konferenciji istakao još jednu bitnu stvar.

– Važno da Srbija i Republika Srpska zajedno rade na očuvanju nacionalnog identiteta i da podstaknu izučavanje istorije i kulture u što ranijem školskom uzrastu – kazao je Ružić.

Nagrada osnivaču “Vesti”

Udruženje Mreža NVO je skup organizovalo uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Olimpijskog centra Jahorina. U sklopu programa su dodeljene posebne zahvalnice Arnou Gujonu, direktoru Uprave za pomoć Srbima u regionu i dijaspori i iskazanu humanost, dnevniku “Vesti” i njihovom osnivaču Dušanu Vidakoviću, povodom 30 godina izlaženja novine, informisanja dijaspore i stvaranja humanitarnog mosta sa maticom. Zahvalnice će biti naknadno uručene.

Jačanje kulture dijaloga

Kao ciljeve skupa, Batrić Šekara je naveo i jačanje demokratske kulture dijaloga i saradnju institucija vlasti i organizacija civilnog društva u RS.

Uz to, kaže, i podsticanje razvoja civilnog društva i dobre uprave sa željom da preuzmu odgovornost za utvrđivanje potreba i interesa građana i kreiranje javnih politika usmerenih ka njihovoj realizaciji.