Ambasada SAD u Srbiji
Gabrijel Eskobar

Umesto dezintegracije, nove integracije. Umesto sankcija, poziv na mir. To bi, ukratko, mogao da bude ključni odjek posete specijalnog američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara Bosni i Hercegovini.

On je u Sarajevu u odvojenim susretima razgovarao sa trojicom članova Predsedništva BiH, a nakon toga Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik u javnost su poslali nekoliko prilično jedinstvenih poruka, među kojima je glavna da rat nije opcija i da zemlje regiona treba dodatno da se uvežu i sarađuju.

Iako su pojedini mediji, ali i političari, najavljivali da Eskobar dolazi sa paketom sankcija, pre svega za političare iz Srpske, od toga nije bilo ništa. Naprotiv, sudeći po izjavama trojca iz Predsedništva BiH, on ih je pozvao da sarađuju sa susedima, najviše sa Srbijom. Komšić je nakon sastanka preneo Eskobarov stav da rata neće biti, a da Dejtonski sporazum ostaje osnova politike SAD prema BiH. Istovremeno, dodao je i da je Eskobarov stav da Srbija nije zainteresovana ni za kakvu vrstu konflikta i sukoba u Bosni i oko nje.

– Perspektiva cele regije je u integracijama zemalja Zapadnog Balkana i sve inicijative u tom smeru su prihvatljive uključujući i Otvoreni Balkan – rekao je Komšić.

Ovo bi moglo da znači i svojevrstan zaokret Sarajeva prema toj regionalnoj inicijativi. Podsećamo, kreatori ideje o Otvorenom Balkanu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Zoran Zaev pozivali su druge zemlje regiona da se uključe u tu priču, ali i pored podrške iz Republike Srpske u BiH za to nije bilo saglasnosti, jer su bošnjački politički predstavnici procenili da iza Otvorenog Balkana stoji priča o “Srpskom svetu”.

Odvojeni sastanci: Milorad Dodik i Šefik Džaferović

Džaferović popustio

– A njima sve što ima prefiks “srpski” smeta pa su u startu odbili tu priču. Sada vidimo da se stvari menjaju – tumači u izjavi za “Vesti” novinar iz Banjaluke i odličan poznavalac političkih prilika u BiH Darko Momić.

Džaferović je nakon sastanka sa Eskobarom rekao da je pomenuta ekonomska saradnja zemalja regiona.

– Moraju se raščistiti neke stvari kada je u pitanju Otvoreni Balkan. Što se mene tiče, BiH treba da ide putem regionalne saradnje – naveo je Džaferović.

On i Komšić su potvrdili da na sastancima uopšte nije bilo reči o sankcijama prema bilo kome. O tome je na konferenciji za medije kasnije govorio i Milorad Dodik.

– Verovali ili ne nismo progovorili ni jednu reč o tome – rekao je Dodik.

Jasan stav Vašingtona: Gabrijel Eskobar (levo) s domaćinima u Sarajevu

Sačuvati Dejton

On je naveo da je Eskobaru na sastanku u Sarajevu izneo primedbe na neke njegove tvrdnje (“Dodik izaziva krizu da bi sačuvao bogatstvo”, op.a.) te da je američki diplomata rekao da je o tome bio pitan i da ne da nagađa o bilo čemu.

Dodik je rekao da je na sastanku sa Eskobarom konstatovano da je neophodno sačuvati mir u BiH dodavši da se Eskobar zalaže za poštovanje Dejtona.

– Stalno pominjanje konflikta, rata ili nečega sličnog, Eskobar i ja smatramo temom koja nema realnog osnova i da su sukob spominjali oni koji su hteli da podgreju atmosferu – rekao je Dodik, koji je najavio da putuje na razgovor s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Prvo ugovor o granici

Džaferović je napomenuo da je rekao Eskobaru da je veoma značajno da se rešavaju odnosi sa susedima.

– Pre svega ugovor o granici i njegova finalizacija. Neprihvatljiva je bilo kakva zamena teritorija – smatra Džaferović.

Potrebni ste Evropi

Zanimljivo je da je Eskobar nakon jučerašnjih sastanaka u Sarajevu rekao da je susret sa Dodikom “bio produktivan” i da “rata neće biti”.

– Druga stvar o kojoj sam došao da razgovaram ovde je neverovatan ekonomski potencijal koji Balkan poseduje. Upravo neverovatan ekonomski rast u regionu je razlog što ćete biti potrebni Evropi – kazao je Eskobar i dodao da BiH ipak ne deli sve parametre tog rasta.

Suverenista: Viktor Orban u Banjaluci

Šamar Sarajevu

Dolazak Eskobara samo je deo američko-evropske diplomatske ofanzive na BiH u kojoj RS igra značajnu ulogu i definitivno postaje faktor bez kog se ne mogu donositi odluke ključne za budućnost zemlje. O tome svedoči i subotnja poseta premijera Mađarske Viktora Orbana Banjaluci, kao i razgovor Milorada Dodika u nedelju u Ljubljani sa premijerom Slovenije Janezom Janšom. Darko Momić objašnjava da je BiH nesporno došla u centar pažnje svetske javnosti u proteklih nekoliko dana, ali da je važno da se sada jasno čuje stav Srpske o svim pitanjima.

– Istina je da su tenzije podignute na najviši nivo, istina je i da je Kristijan Šmit napisao jednostran i tendenciozan izveštaj Savetu bezbednosti, ali isto tako je istina i da su Kina i Rusija povukle poteze koji bi celom svetu trebalo da pokažu da nije baš sve kako to predstavljaju političari i mediji iz FBiH i što je još važnije, oni iz EU i SAD. O BiH se sada potpuno drugačije priča, a svetskim silama očigledno ne odgovara ozbiljan konflikt na Balkanu. Eskobarova poseta tako se može tumačiti i kao svojevrstan šamar sarajevskoj politici koja je sklona već decenijama da od Srba pravi najveće regionalne babaroge – kaže Momić.

Viktor Orban se u Srpskoj zadržao nekoliko časova. Zvaničnih izjava nije bilo, ali su se od pojedinih aktera naknadno mogli čuti dosta pozitivni komentari. U dr Vlade Simović smatra da poseta Viktora Orbana Banjaluci predstavlja veliki politički i diplomatski događaj za RS, jer je reč o jednom od uticajnijih lidera na prostoru šireg regiona.

– Orban sprovodi politiku zaštite i očuvanja nacionalnog suvereniteta koja odgovara Republici Srpskoj – ocenio je Simović.

Ipak, susret Milorada Dodika i slovenačkog premijera Janeza Janše u nedelju naveče bio je iznenađenje, jer nije bio službeno najavljen. Sagovornici “Vesti” dobro upućeni u kretanja na političkoj sceni regiona, tvrde da vlasti Srpske sada koriste svaku priliku da Zapadu objasne šta se trenutno dešava u BiH. Tako je Dodik razgovarao sa Orbanom i Janšom, a predsednica Srpske Željka Cvijanović imala je seriju razgovora u SAD, između ostalih i sa samim Gabrijelom Eskobarom.

Domaćin: Janez Janša

Erdogan sve razume

Iznenadna je i najava srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da putuje u Tursku kako bi razgovarao s predsednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom. Dodik je objasnio da će s Erdoganom razgovarati o situaciji u BiH i da veruje da će turski predsednik imati razumevanja.

– Informacije koje je Erdogan do sada dobijao su bile jednostrane. Želim da mu objasnim da ga smatram velikim liderom jedne velike nacije i smatram da je prirodno zainteresovan za podršku i pomoć Bošnjacima. Ali, isto tako sam uveren na osnovu nekoliko kontakata koje sam ranije s njim imao, da je čovek koji ne želi da radi ništa na teret drugih naroda u BiH. Zato vidim prostor da možemo razgovarati na tu temu – izjavio je Dodik.