Youtube/Al Jazeera Balkans
Jedan od stopiranih projekata: Hidroelektrana Buk Bijela

Mesec dana uoči izbora, politički lideri koji obavljaju važne funkcije, troše energiju da jedni drugima podmeću klipove u točkove zbog čega najviše ispaštaju građani. Poslednji flagrantan primer takve prakse je prošlosedmična sednica Predsedništva na kojima su dva člana iz Federacije BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović blokirali dva projekta od strateške važnosti za Srpsku. Reč je o izgradnji aerodroma u Trebinju i gradnji kraka gasovoda koji bi se spojio na Balkanski tok. Reč je o investicijama vrednim ukupno 350 miliona maraka.

Ono što su započela dva sarajevska člana Predsedništva BiH, nastavili su ministri u Savetu ministara – blokirali su proceduralne akte za gasifikaciju Republike Srpske. Zbog blokada iz Sarajeva, na realizaciju već čekaju strateški projekti, vredni gotovo tri milijarde evra.

Sarajevski političari mesecima blokiraju sve kapitalne i za Republiku Srpsku strateški važne projekte, pogotovo ako imaju veze sa Srbijom.

Magistralni gasovod dužine 325 kilometara, vredan 250 miliona KM, samo je poslednji u nizu u Sarajevu opstruisanih projekata.

Ugovori su potpisani, realizacija je u fazi planiranja. Krenuti dalje može se tek kada se definiše istočna konekcija na području Bijeljine prema Srbiji i južna u Hercegovini prema Hrvatskoj. Međutim, “zapelo” je u zajedničkim institucijama.

Džaferović i Komšić su bez ikakvog obrazloženja odbili da podrže akte koji bi omogućili početne korake koji se tiču realizacije ovih projekata. Kad se na to doda da je federalna politička struktura praktično blokirala izgradnju hidroelektrane Buk Bijela u čemu učestvuje i Srbija, dolazi se do podatka da je Sarajevo samo za godinu dana blokiralo oko 750 miliona maraka investicija. Stvari dobijaju regionalni karakter ako se zna da su opstruisani projekti u kojima učestvuje i Srbija. Iz Banjaluke je odgovoreno tako što nije podržan nijedan projekat važan za FBiH, a to neće uraditi ni ostali srpski predstavnici u zajedničkim organima. Tako će BiH praktično do izbora ostati u potpunoj infrastrukturnoj blokadi.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da se nada da svi u Sarajevu razumeju da ne mogu praviti ucene u vezi sa izgradnjom gasovoda u Republici Srpskoj. On je naveo da je pomalo zabrinjavajuća reakcija iz Sarajeva gde postaje upitna prekogranična saradnja samo kad se pojave projekti sa Srbijom, a kad se pojave projekti prema Hrvatskoj, onda to ide lakše.

On je otkrio nove detalje u vezi blokade izgradnje HE Buk Bijela.

– Bio sam u Vladi Republike Srpske kada smo koncesiju za tu hidroelektranu dodelili nemačkoj kompaniji, koja je kasnije odustala, i tada u Sarajevu nisu imali ništa protiv, a sad, kada zajednički to rade elektroprivrede Srbije i Republike Srpske, imamo problem. Za sve što dolazi iz Beograda, Sarajevo pokušava da napravi problem – rekao je Tegeltija.

Auto-put

Jedan od projekata koji je takođe u zastoju zbog sarajevskih političara je i auto-put Beograd-Sarajevo za šta je posebno zainteresovan i srpski predsednik Aleksandar Vučić. I dok se u Srpskoj već užurbano radi na pripremi izgradnje rute od Rače do Brčkog gde bi trebalo da bude izgrađena petlja od koje će taj put ide dalje u FBiH, u Sarajevu još nisu ni utvrdili trasu, a kamoli da su počeli sa pripremnim radovima.

Povratne mere

Iz Srpske je zbog svega najavljen odgovor u stilu “ako blokirate vi, možemo da blokiramo i mi”. Tako će zasad na čekanju ostati sanacija puteva u FBiH koji finansira Evropska investiciona banka u vrednosti od oko 100 miliona maraka.

Na čekanju ostaje i odobravanje sredstava za izgradnju dela koridora 5c u iznosu od 700 miliona maraka, koje je obezbedila Evropska banka za obnovu i razvoj. Koridor 5c centralni je auto-put kroz FBiH. Izgradnja traje više od 15 godina, a sagrađeno je tek oko 80 kilometara auto-puta koji povezuje Zenicu i Sarajevo. Novac koji će do daljeg ostati blokiran potreban je za izgradnju deonice od Zenice prema granici sa Srpskom kod Doboja.

Cvijanovićeva: Duga i teška bolest

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenjuje da su konstantne blokade projekata Republike Srpske u Predsedništvu BiH “duga i teška bolest” koju je potrebno lečiti adekvatnim sredstvima.

– Mi smo mnogo godina bili suočeni sa takvom situacijom i onda na kraju, kao što to naš narod kaže, budete doterani do zida pa kažete, onda moramo i mi vama sad nešto zakočiti jer je ovo jedno nemoguće stanje – navela je ona.