Tanjug
Polaganje kamena temeljca: Ana Brnabić, Radovan Višković i Zorana Mihajlović u maju ove godine

Izgradnja hidroelektrane Buk Bijela neće biti zaustavljena, bez obzira na novu odluku Ustavnog suda BiH kojom je Zajedničkoj komisiji za koncesije produžen rok da reši spor oko nadležnosti Srpske i BiH. To poručuju i iz Elektroprivrede Republike Srpske uz napomenu da aktivnosti Ustavnog suda mogu da uspore, ali ne i da u potpunosti zaustave projekat.

Pomenuta komisija nije ispoštovala prethodni rok od tri meseca da donese odluku, a razlozi su, kako je obrazloženo, najviše bili proceduralne prirode. Jedan od članova komisije Mensur Šehagić osporio je odluku o vlastitom imenovanju u to telo, pa je slučaj završio na Sudu BiH. Zbog toga, komisija nije mogla da odlučuje, pa je dobila dodatni rok.

– Bili smo blizu rešenja, ali je zvaničnu odluku zakočilo pokretanje spora pred Sudom BiH – rekao je Milomir Amović, predsedavajući Zajedničke komisije za koncesije.

Dobro upućeni sagovornici našeg lista ističu da je ovo klasičan primer opstrukcije cele priče od strane bošnjačkog političkog faktora. Zahtev za osporavanje prava Srpske da zajedno sa Srbijom gradi Buk Bijelu, podsetimo, podnela su 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz stranaka sa sedištem u Sarajevu. Oni su tvrdili da davanje koncesije na Drini ne može biti nadležnost Republike Srpske, nego BiH.

– To nema nikakve veze sa pravom. Teritorija na kojoj bi trebalo da bude izgrađena elektrana je u Republici Srpskoj. Iako je Drina pogranična reka, to nema nikakve veze, jer bi Buk Bijela trebalo da bude izgrađena u delu toka koji je potpuno u Srpskoj. U pitanju je klasična opstrukcija projekta – kaže izvor “Vesti” iz institucija BiH.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, ne vidi nijedan razlog da projekat izgradnje hidroelektrane bude zaustavljen.

– Koncesioni postupak za HE Buk Bijela, koji je dodeljen Elektroprivredi RS, Republika Srpska je sprovela u skladu sa zakonom RS. Lokacija je duboko u teritoriji RS i Srpska je imala pravo da dodeli koncesiju u otvorenom postupku. Prilikom dodele koncesije, u tu aktivnost, smo uključili i partnera, a to je Elektroprivreda Srbije koja će zajedno sa Elektroprivredom Republike Srpske izgraditi hidroelektranu – rekao je Đokić.

Ovde je sporna i činjenica da su pokretači apelacije poslanici u Parlamentu BiH koji ne mogu biti strana u postupku. To mogu samo institucije BiH, odnosno Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Na to je ukazao i resorni ministar Staša Košarac.

– Ustavni sud BiH može da utvrdi postojanje spora, ali nikom ne može dati mandat niti aktivnu legitimaciju da vodi spor u ime i za račun BiH, budući da postupak u skladu sa Zakonom o koncesijama u ime BiH može da vodi isključivo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ili drugi organ koji odredi Savet ministara – naglasio je Košarac.

Odluka u januaru

Ustavni sud BiH je prošle sedmice trebalo da odlučuje i o tzv. privremenoj meri kojom bi, do okončanja spora, sve aktivnosti na izgradnji Buk Bijele bile potpuno zaustavljene. Donošenje te odluke, međutim, prolongirano je za januar.

– Ustavni sud BiH nije nadležan za donošenje takve mere – kategoričan je Košarac.

Već uloženo 40 miliona maraka

Petar Đokić ističe da je do sada u ovaj projekat uloženo oko 40 miliona maraka, što je ogroman novac.

– Ako bi neko sve to zaustavio bio bi suočen sa ogromnom investicijskom štetom koja će nastupiti po BiH u tom slučaju. Naši partneri Elektroprivreda RS i Elektroprivreda Srbije mogu potraživati ogromna finansijska sredstva i za ono što su uložili do trenutka ukoliko bi neko zaustavio proces gradnje ili za sav period ukoliko bi ta hitroelektrana radila – rekao je Đokić.