EPA
Bakir Izetbegović

Sarajevo ponovo odbija pruženu ruku za razgovore o budućnosti BiH, a ovaj put tamošnjim političarima nije prihvatljiv čak ni turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na sastanku u Ankari pre tri dana postigao dogovor da pod pokroviteljstvom njih dvojice, budu okupljeni tri lidera naroda iz BiH za isti sto kako bi pokušali da reše goruća pitanja.

– S predsednikom Vučićem smo odlučili da okupimo tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspeh – rekao je Erdogan.

U celu priču trebalo bi da bude uključen i hrvatski predsednik Zoran Milanović, a sastanak bi, prema prvim najavama, trebalo da bude održan u Beogradu ili Istanbulu, ali tek posle izbora u Srbiji 3. aprila. Za isti sto sa tri predsednika trebalo bi da sednu Milorad Dodik, kao predstavnik Srba, Dragan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice BiH i Bakir Izetbegović, šef najjače bošnjačke stranke SDA. Međutim, ovaj kriterijum sada je žestoko zasmetao delu sarajevskih političara i medija jer, po njihovim projekcijama, “neprimereno je da se razgovara sa liderima naroda”. Oni traže da u te razgovore budu uključeni predstavnici institucija, a ne naroda.

– U BiH danas se političari ne smeju posmatrati kao etničke ili plemenske vođe, bez obzira na to kako to neko spolja želeo predstaviti, jer time podriva u suštinu ove države koja je pre svega država građana bez obzira na nacionalnu pripadnost – poruka je iz Sarajeva.

Politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić smatra da je svaki razgovor dobar budući da u BiH trenutno ne postoji nikakav dijalog.

– Najveća odgovornost je na Sarajevu, njihovi politički predstavnici moraju da povuku ručnu i prihvate da su interesi druga dva naroda legitimni. Mada sumnjam koliko Erdogan može imati uticaj na njih. S druge strane, besmisleno je govoriti o institucijama u BiH. Ovo je jedan omeđen prostor koji se kolokvijalno naziva državom, i u kojem svako radi šta može i koliko može da zaštiti svoje interese. Pouzdati se u institucije koje kontrolišu Bošnjaci da zaštite bilo koga drugog bilo bi kao da ostavite vampira da čuva zavod za transfuziju. Dok god prizivate visokog predstavnika, nema tu države ni institucija – ističe Savić.

Licemerno je, dodaje, tražiti razgovore sa predstavnicima institucija, a nemo gledati na nametanja ili slaviti odluke koje donose stranci.

– Dakle, ako pozivate na dijalog u okviru institucija, onda morate uvažiti Republiku Srpsku. Ako nećete tako, onda mora ići drugim putem, i mislim da je upravo to poruka Erdogana i Vučića – zaključuje Savić.

Milanović spreman

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je spreman da s predsednicima Turske i Srbije i političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH pokuša da postigne dogovor o prevazilaženju krize, koja bi se mogla proširiti na celi region.

– Za Hrvatsku je ključno da se Hrvatima u BiH garantuje legitimna zastupljenost u organima vlasti i da se prekine njihovo preglasavanje – rekao je Milanovićev portparol Nikola Jelić.