Youtube/Hayat Media BiH
Dodik sa Komšićem i Džaferovićem

Bošnjačka politička elita i verske vođe otvoreno su se umešali u unutrašnje stvari Crne Gore kako bi pomogli Milu Đukanoviću da sačuva vlast, insinuirajući da samo on i njegov DPS mogu da spasu Bošnjake i muslimane od navodnog progona pobedničke koalicije, u kojoj zvanično Sarajevo vidi “četnike” i promotere “velikosrpskog projekta”, uključujući i Albanca i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića.

Poraženi lider DPS-a ni u svojoj partiji više ne može da računa na tako neskrivenu i bespogovornu podršku kakvu je dobio od hrvatskog i bošnjačkog člana predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, kao i poglavara Islamske zajednice BiH Huseina Kavazovića. Dok se i većina funkcionera DPS-a uzdržava da ne trči pred rudu i pre bilo kakve istrage proglašava krivca za napade na Bošnjake i prostorije Islamske zajednice u Pljevljima proglašava krivca, trojac iz Sarajeva je za to odmah optužio “zločinačku opoziciju”. Reisu-l-ulema Kavazović poslao je ambasadorima zapadnih sila, Rusije i Turske pismo, u kojem ih upozorava da se, kako je naveo, “ideologije koje su bile osnova ranijim zločinima vraćaju u javni i politički prostor”.

Reis nije propustio priliku da optuži i Srpsku pravoslavnu crkvu, zahtevajući od vlada velikih sila da utiču na verske lidere da svojim postupcima ne šire mržnju i netrpeljivost među narodima i građanima. Ako je mislio na sebe, potpuno je u pravu, jer predstavnici SPC neprestano poručuju da je “brat mio, ma koje vere bio”. To, međutim, Kavazović ne želi da čuje, baš kao što se i Džaferović i Komšić prave gluvi za poruke pomirenja iz opozicije, pozive na mir, slogu i stavljanje tačke na podele koje su sejali Đukanović i DPS i na njima vladali duže od tri decenije.

– Trasirani put Crne Gore pod vođstvom predsednika Đukanovića nema alternativu – poručio je, kako su preneli iz njegovog kabineta, Džaferović u telefonskom razgovoru crnogorskom predsedniku, što je jasan dokaz ko se meša u unutrašnje stvari druge države u isto vreme dok za to optužuje druge. Zato on lično moli Đukanovića da zaštiti Bošnjake u Crnoj Gori od napada i zastrašivanja, ne pomišljajući na mogućnost da je ruka koja je u džamiju ubacila skandaloznu pretnju pljevaljskim muslimanima navođena od službi crnogorskog predsednika.

Tu opciju u startu otpisuje i Željko Komšić, za koga nema dileme da je pobedom opozicije u Crnoj Gori “probuđen velikosrpski projekat koji nastoji da poveže Beograd, Banjaluku i Podgoricu”. Hrvatski član predsedništva BiH izabran glasovima Bošnjaka, umišljajući da je velik matematičar, izračunao je da se nova parlamentarna većina u Podgorici sastoji iz dva dela – onog “koji podržava četničko divljanje” i drugog “slabijeg dela, koji nema snage da se suprotstavi četnicima”, jer je lider URA Dritan Abazović “politička nada neprijatelja države”.

Dodik: Neprikladne reakcije

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da su reakcije političko-verske elite u Sarajevu na nemile scene u Pljevljima neprikladne.

– O tim scenama policija Crne Gore morala je da kaže i svoju reč. Svako ćutanje nadležnih u takvim situacijama budi sumnju i u sam događaj i u aktere – rekao je Dodik, ističući da stavovi Džaferovića i Komšića nisu stavovi Predsedništva BiH.