Youtube/SRPSKA RTV
Prvi na udaru: Miloš Ković

Istina se ne može zabraniti, a Drina za Srbe nikada neće biti granica. Ovako u razgovoru za “Vesti” dr Miloš Ković, profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i vanredni profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu komentariše što mu je Granična policija BiH u subotu, na prelazu Vardište, zabranila ulazak u ovu zemlju.

Dr Ković kaže da nema dileme da je reč o političkoj odluci s jedinim ciljem zastrašivanja jednog entiteta.

– Reč je o sitnoj pakosti političara iz Sarajeva. Na tom graničnom prelazu nisu mogli da mi objasne zbog čega mi je zabranjen ulaz u BiH, ali sudeći po onome što objavljuje bosanska štampa “kriv” sam što sam u svojim knjigama, člancima, učešćem u litijama u Crnoj Gori i svedočeći u procesu protiv generala Ratka Mladića, raspirivao nacionalističke strasti i ugrožavao bezbednost u BiH. Potpuno je jasno da je ovo otvoren pokušaj da se zabrani slobodna misao i da se zatraše Srbi, posebno srpski intelektualci. Ali ako neko misli da će tako što će meni biti zabranjen ulazak u BiH, Srbi u Republici Srpskoj prestati da čitaju moje knjige, ili što će ovakvim potezom zabraniti da Srbi razmišljaju svojom glavom, onda je taj u ozbiljnom problemu – kaže Ković.

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva BiH, izjavio je da je odluku o zabrani ulaska profesora Kovića u Bosnu donela Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH.

Miloš Ković kaže da je to nezvanično i sam saznao.

– Odluku su donele određene bošnjačke obaveštajne strukture koje su odavno van parlamentarne ili druge kontrole, sem one koju nad njima imaju zapadne obaveštajne službe. Nemam dileme da je ovo samo deo projekta u zastrašivanju srpskog naroda, ali i srpskih intelektualaca koji ne žele da prihvate taj “zapadni narativ” o događajima na prostorima bivše Jugoslavije. Indikativno je što je odluka da mi se zabrani ulazak u BiH doneta 28. februara, odnosno četiri dana nakon specijalne operacije Ruske Federacije u Ukrajini. Očigledno se ključne promene na međunarodnom planu reflektuju i u BiH i to tako što su tamo nepoželjni svi oni koji drugačije misle – smatra ovaj profesor.

U sarajevskim medijima kao jedan od “ključnih argumenata” navodi se Kovićevo pojavljivanje u Haškom tribunalu kao svedok ekspert odbrane u procesu protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS, generala Ratka Mladića.

Ković odgovara da je “tužno” ukoliko je to bio “pravni argument”.

– Tačno je da sam svedočio u Hagu, ali to je bilo pre sedam godina. Tamo sam otišao kao odgovoran građanin koji se odaziva na poziv suda da ispriča istinu i predoči činjenice kojima raspolaže. To je obaveza svakog građanina koji poštuje institucije. Ukoliko je to zaista bio razlog, onda to pokazuje apsolutno nepostojanje pravne svesti u BiH i organima zajedničkih institucija ove države – zaključuje Ković.

Anticivilizacijski čin

Predsednica RS Željka Cvijanović izjavila je da zabrana ulaska u BiH profesoru Milošu Koviću predstavlja skandalozan i anticivilizacijski čin, koji dodatno komplikuje ionako opterećene odnose.

– Označiti univerzitetskog profesora kao pretnju po bezbednost, bez bilo kakvog obrazloženja, mogu samo protivnici slobode kretanja, misli i izražavanja. To mnogo više govori o sarajevskoj percepciji slobode i ljudskih prava nego o samom profesoru, koji se nije ogrešio ni o jedan zakon BiH – istakla je ona.

Opasno se dižu tenzije

U Srpskoj najoštrije osuđuju skandaloznu odluku uz najavu da će Vlada RS po hitnom postupku od nadležnih institucija BiH zatražiti objašnjenje o postupanju prema profesoru Koviću. Za zvaničnike RS to je atak političkog Sarajeva na Srpsku. Muslimansko političko Sarajevo, kako ističu, potpaljuje vatru u već ključalim međunacionalnim tenzijama.

– Ovo je još jedan skandalozan čin političkog Sarajeva i muslimanskih obaveštajnih krugova koji, mimo znanja bilo koga iz RS, donose odluke o zabrani ulaska srpskim intelektualcima i to na teritoriju Srpske – kažu u RS.

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma BH Parlamenta Nebojša Radmanović zahteva reakciju i Saveta ministara.

– Podsećam da je u BiH ulazio ogroman broj terorista, pa im niko nije zabranjivao – naveo je Radmanović.

Draga Mastilović, dekan Filozofskog fakulteta u Palama na kome Ković predaje istoriju, poziva akademsku zajednicu da digne glas protiv gušenja slobode mišljenja i kretanja.

– Koplje se slomilo na profesoru Koviću i tako je počela sezona lova na srpske intelektulce – navela je ona.

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić ocenio je da se ovim potezom opasno dižu međunacionalne tenzije i ugrožava pravo intelektualca da iznosi svoje vrednosne sudove.

Unija studenata RS i Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu zatražili su od nadležnih da sramnu odluku od zabrani hitno stave van snage kako bi se nastava odvijala bez problema. U suprotnom, studenti će nezadovoljstvo izraziti javnim okupljanjima.