Lična arhiva
Zahvalni: Porodica Pap

Približilo se vreme jednog od najvećih hrišćanskih praznika, pa je tako i naša verna čitateljka “Vesti” Rajka Tarlać iz Sidneja, dobročiniteljka čije je ime već nadaleko poznato, uputila 2.900 dolara posredstvom Redakcije našeg lista za više nevoljnika u otadžbini. Rajka je, uprkos teškoj situaciji, uspela da odvoji novac sa željom da obraduje naše štićenike povodom najvećeg hrišćanskog praznika, vaskrsnuća Isusa Hrista.

– S mirom u duši, ljubavlju u srcu, s verom u Boga u slavu Hrista radujemo se, praštamo, volimo i poštujemo jedni druge. Hristos voskrese! – poručila je Rajka svima.

Iskrena briga i ljubav

Svojim humanim gestom još jednom je pokazala da je izreka koja glasi: “Niste živeli sve dok ne učinite nešto za nekoga ko vam se nikada neće odužiti – Džon Banjan”, jedna od onih koje se pridržavala nesvesno čitavog života. Uvek šaljući pomoć sa iskrenom brigom i ljubavlju, ne očekujući ništa za uzvrat.

Na listi onih kojima je i ovog puta novčane darove namenila, našlo se ukupno 12 štićenika Humanitarnog mosta. Među njima je, kao i uvek, siromašna familija Pap iz Mužlje kod Zrenjanina, zatim porodica Zarić iz Trnjaka kraj Bijeljine i samohrani otac Vukomir Tomović iz Novog Pazara, kojima je namenila novčane darove od po 300 dolara.

Lista se nastavlja sa Monikom Terzić iz Beograda, starinom Rankom Majstorovićem iz Omarske, Svjetlanom Kljajić iz Sključana kod Kozarske Dubice i Mihajlom Kukićem iz Prijedora, za koje je izdvojila po 250 dolara. Po još 200 dolara izdvojila je za staricu Borku Dražević iz Gornjeg Milanovca, dečaka Aleksandra Smukova iz Dobrinaca kod Rume, Bajru Suljević iz Novog Pazara, Živku Stanojević iz Sremčice i Doris Bošnjaković iz Užica.

Uprkos uvedenom vanrednom stanju i skraćenim radnim vremenom banaka i pošti, ekipa “Vesti” uspela je da prosledi pojedine donacije na zadate adrese, kako bi u dogledno vreme svi prilozi stigli. Tačnije, pred početak Vaskrsa i svima ulepšali ovaj veliki praznik.

Moramo da se pazimo

Među prvima, ovog puta, radovala se porodica slepog dečaka, 16-godišnjeg Aleksandra Smukova iz Dobrinaca kod Rume, o kome pišemo duže od decenije.

– Draga Rajka Tarlać se uvek seti našeg sina za praznike. I ovog puta nas je prijatno iznenadila i obradovala. Hvala joj od srca. Nije mala stvar pomagati nekome posebno u ovakvoj situaciji, kada neizvesnost svima diše za vratom. Posebno našoj porodici u kojoj su sve sami hronični bolesnici. Nama je svaka para velika i mnogo znači pošto, nažalost, kod kuće imamo troje bolesne dece kojima je potrebna stalna nega. A, pored toga tu su i izdaci Acinog školovanja. Iako je sudbina htela da ga opaka bolest s kojom se dugo borio ostavi bez vida, njegov hendikep mi malo lakše pada saznanjem da je to prihvatio i da hrabro gura dalje. Samostalan je i sposoban da brine o sebi, a to je važno za njegovu budućnost. Odličan je učenik prava i sada mašta da postane sudija. Voli i da se takmiči, čime se posebno dičim. Da nije humanih ljudi poput drage Rajke, život mog sina bio bi neuporedivo teži – rekla je Aleksandra Smukov, pošto se prilog našao u njenim rukama.

Želimo vam svaku sreću!

Još 300 dolara dospelo je u ruke šestočlane porodice 63-godišnjeg Janoša Papa iz Mužlje kod Zrenjanina, u trošan kućerak u Ulici braće Fugaroši br. 97. Preživljavaju od nadoknade koju dobija ćerka Julijana, a osim nje, od četvoro dece, još Imre i Peter koji su mentalno zaostali. Sin Kristijan je jedini sposoban za rad, ali nema stalan posao, baš kao ni otac Janoš, koji zbog bolesnog srca, ali i drugih boljki, više nije u stanju da obavlja bilo kakav teži fizički posao. Supruga Zvezdana boluje od multipla skleroze, a sami tim i cela porodica često zna da bude u mnogim neprilikama koje ih povremeno zadese.

– Kad nas pozovete, odmah posumnjamo da je reč o Rajki Tarlać. U proteklih više od pet godina nije propustila nijednu priliku, a da nam ne pomogne kada je najteže, niti nas je zaboravljala za najveće praznike (Božić i Vaskrs). Hvala joj do neba i ovog puta što je mislila na nas. Neka joj dragi Gospod podari sve što joj srce ište, a najpre dobro zdravlje i svaku sreću – poručio je Janoš Pap.

Radost za Doris

Novčana pomoć od 200 dolara stigla je i na kućnu adresu 27-godišnje slepe Užičanke Doris Bošnjaković, obolele od cerebralne paralize i epilepsije.

– Veliko i od srca hvala Rajki i njenim prijateljima koji nas ne zaboravljaju ni posle toliko godina i uvek se trude da nas obraduju za praznike. Želimo im dobro zdravlje, sreću i napredak. Njihov dar utrošićemo na najneophodnije za Doris. Kod nas nema mnogo toga novog. Borimo se kako znamo i umemo. A, sada i striktno pridržavamo svih propisanih mera, kako ne bismo ugrozili Doris. Ne želimo da rizikujemo, iako je teško biti konstantno u četiri zida, izolovan od svih – kazala je Slavica Polimčević Bošnjaković.