EPA
Strateški dogovor: Aleksandar Vučić i Ilham Alijev

Aleksandar Vučić posetio je lidera Azerbejdžana Ilhama Alijeva u prestonici Bakuu, gde su dvojica predsednika potvrdila da se između naših zemalja gradi strateški odnos, u privredi, vojno-tehničkoj saradnji i na osnovu međusobne podrške u očuvanju teritorijalnog integriteta.

– Srbija i Azerbejdžan ustanovili su čvrsto prijateljstvo i nema načina da se naše dve zemlje okrenu jedna protiv druge. Podržavamo međusobno teritorijalni intergitet (po pitanju KiM i Nagorno Karabaha) i zahvalan sam Alijevu na tome – poručio je Vučić.

Da podsetimo, Alijev je prošlog meseca boravio u Beogradu, kada je potpisan niz okvirnih dokumenata koji omogućavaju sveobuhvatnu saradnju. Vučić je sada doputovao u Azerbejdžan da se dogovoreno sprovede u delo i istakao da je veoma zadovoljan posetom.

– Otvorili smo nova polja saradnje i mogućnost da izlazimo zajedno na treća tržišta, zato smo se za samo mesec dana dva puta sastali, a imao sam i plodnu diskusiju s ljudima iz odbrambenog sektora – istakao je predsednik Srbije.

Ubrzani razvoj

Vučić je dodao da svaki put kada dođe u Azerbejdžan vidi ogromne promene i napredak i čestitao na tome Alijevu i građanima Azebejdžana uz primedbu da se Srbi tome raduju kao iskreni prijatelji.

On je dodao da Azerbejdžan ima naftu i gas, ali da neke zemlje, poput Libije, imaju goru poziciju iako raspolažu većim količinama.

– To govori o snazi rukovodstva i viziji Alijeva koji odlično prepoznaje izazove s kojima se suočava savremeni svet. Ovo ne govorim zato što su nam potrebne određene količine gasa i struje, jer manje nam je potrebno nego Evropi i možemo i bez toga da preživimo. Osećam istinsko poštovanje prema Alijevu i rezultatima Azerbejdžana. I on je meni prošlog mesea rekao da je jedva prepoznao neke delove Beograda kada je došao – naglasio je Vučić.

Predsednik Ilham Alijev izjavio je da su Srbija i Azebejdžan strateški partneri i da će nastaviti da podržavaju poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe zemlje.

– Ta politika ostaće čvrsta, jer treba da se sprovode samo norme i principi međunarodnog prava – istakao je Alijev i dodao da se širom sveta danas mogu videti dvostruki standardi i da je to prilično problematično i zabrinjavajuće.

Trgovina i transport

Alijev je naglasio da se zahvaljujući vizionarskoj politici Aleksandra Vučića Srbija razvija na urbanom i ekonomskom planu, pri čemu je za Azerbejdžan važna naša poljoprivreda.

– Postoje nove mogućnosti za našu buduću saradnju, jer iako Azerbejdžan i Srbija vode nezavisne politike, blisko su povezane i koordiniraju poteze. Stoga je moj dragi prijatelj prihvatio poziv da za manje od mesec dana dođe u Baku. Prošlog meseca su u Beogradu donete neke zajedničke odluke i već vidim da se one sprovode – rekao je Alijev i zaključio da je saradnja Bakua i Beograda odlična, te da se očekuje povećanje trgovinske razmene za šta još treba razvijati transport.

Državnički duh

Predsednik Srbije obišao je Centar “Hajdar Alijev”, nazvan po prethodnom predsedniku i ocu Ilhama Alijeva. Pratio ga je minuistar za rad i socijalnu zaštitu Azerbejdžana Sahil Babajev.

– Ovaj veličanstveni centar me impresionira svaki put kada ga posetim. Duh velikog vođe i državnika, koji je svoju zemlju poveo na put prosperiteta i napretka, vidljiv je u svakom kutku ove renomirane institucije i podstiče nove generacije da nastave istim putem – naveo je Vučić.

Dobrodošlica prijatelju

Predsednik Ilham Alijev poručio je da je ova godina je bila veoma uspešna za bilateralne odnose Srbije i Azerbejdžana koji nadalje mogu samo da se šire.

– Negujem i lične bliske odnose s predsednikom Vučićem i zahvaljujem dragom prijatelju što je došao – poručio je Alijev.

Stiže jeftin gas

U delegaciji sa predsednikom Srbije bila je i ministarka za energetiku i rudarstvo Dubravka Đedović, koja je izjavila da Srbija može da računa da će iz Azerbejdžana dobijati trećinu svojih ukupnih godišnjih potreba za gasom.

– To u kombinaciji sa mogućom izgradnjom novih gasnih postrojenja znači dodatnu sigurnost i nezavisnost u proizvodnji električne energije – rekla je ministarka Đedović koja se u Bakuu sastala s azerbejdžanskim ministrima Šabazovim i Džabarovim i ocenila da su razgovori bili produktivni.

Da podsetimo, Srbija dve trećine gasa dobija iz Rusije po izuzetno povoljnom ugovoru koji predviđa cenu od 400 dolara za 1.000 kubnih metara. Ostatak kupuje na berzama po tržišnoj ceni (trenutno oko 1.200 dolara) i ugovorom s Azerbejdžanom omogućio bi nekoliko puta jeftiniju nabavku.

Predsednik Vučić izjavio je da Srbija i Azerbejdžan na polju energetike imaju dosta prostora za saradnju i da se već razgovara kako da se kod nas naprave i unaprede transmisioni sistemi kako bismo mogli da preuzimamo struju iz kablova ispod Crnog mora, pa preko Rumunije i Mađarske.

– Takođe gledamo da dobijemo azerbejdžanski gas kroz interkonektore koji će biti izgrađeni prema Bugarskoj i Severnoj Makedoniji – istakao je Vučić.

Alijev je dodao da Azerbejdžan izvozi gas i struju i nekima našim susedima, a da se preduzimaju koraci da od početka sledeće godine kupac bude i Srbija.

Spremni za izazove

Aleksandar Vučić sastao se i s ministrom vojne industrije Azerbejdžana Madatom Gulijevim. Prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović i delegacija odbrambene industrije Srbije.

– Reč je o razmeni tehnologije u vojnoj industriji. Mislimo da imamo veliki potencijal ako zajedno tome pristupimo. Mnogo smo naučili o samom delovanju vojske Azerbejdžana, ali i mi proizvodimo neka dobra oruđa i oružja i spremni smo da zajednički gledamo kako da sve to zajedno modernizujemo i unapredimo i idemo u korak sa svima drugima u svetu, a da budemo sebi dovoljni. Moramo da budemo spremni da naše zemlje da sačuvamo, jer u budućnosti neće biti mnogo bolje i mirnije – zaključio je Vučić.

Nikad više investicija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u Bakuu da je ova godina bila veoma teška, ali da možemo da budemo zadovoljni postignutim rezultatima, jer Srbija u 2023. godinu ulazi sa stabilnim javnim finansijama.

– Nastavićemo da se borimo za svaki dinar u budžetu, za svako novo radno mesto i fabrike i da obezbedimo neophodnu stabilnost – rekao je Mali.

On je naglasio je da je postizanje stendbaj aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ne samo potvrda naših dobrih rezultata u prošlosti nego i da dalje nastavljamo sa reformama. Mali je naveo da je Srbija sa više od četiri milijarde evra stranih direktnih investicija rekorder u našem regionu i veoma važnim ocenio to što je potvrđen kreditni rejting zemlje.

– U budžetu za 2023. godinu smo odvojili novac za nastavak svih kapitalnih investicija, dakle auto-puteva, Beogradskog metroa, bolnica, škola. Od 1. januara kreće povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, a za vojnike 25 procenta. Povećavamo minimalnu zaradu za 14,3 odsto i penzije za 12,1 procenta, što sa novembarsklim povećanjima iznosi više od 20 odsto – rekao je Mali.