H. M. Vujičić
Savo Štrbac

Ovih dana u Srbiji i Republici Srpskoj obeležava se još jedna tužna godišnjica stradanja Srba tokom hrvatske akcije “Oluja”. Za nedužne civile poginule 7. avgusta 1995. godine na Petrovačkoj cesti, kada je hrvatska avijacija bombama zasula srpsku izbegličku kolonu juče je u mestu Janjila kod Bosanskog Petrovca služen parastos i položeni venci na spomen-krst.

– Mučenička je ova Petrovačka cesta, ovde su stradala deca, žene i nemoćni. Ovo je cesta tuge i smrti, ali biće i cesta vaskrsenja na kojoj će naše neugaslo sećanje nadživeti zlo onih koji su sejali smrt – naglasio je episkop bihaćko-petrovački Sergije.

Na Petrovačkoj cesti ponovo su se okupili Ličani koji su tada bili u koloni, ali srpski povratnici u Bosanski Petrovac.

– Zatekao sam krv, jauk. Taj avion koji je raketirao kolonu, on je nadleteo. Bilo je tu povređenih, mrtvih, ranjeninh, bio je to užas, trebalo je izdržati gledati sve to. Onu kolonu i onu patnju, jauk, muku, jad… Bilo je grozno… – priseća se Dragan Grubiša, bivši pripadnik Vatrogasne jedinice Petrovac.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac podseća da su na Petrovačkoj cesti stradali nevini civili iz Like i Dalmacije. Na licu mesta poginulo je desetoro ljudi, među kojima četvoro dece i devojka od 20 godina, a nekoliko desetina Srba je teško ranjeno, posle čega je još dvoje podleglo povredama.

– Najtragičnija sudbina je Vedrane Stijelje koja je na Petrovačkoj cesti izgubila muža i svekra, bila ranjena i ona i njena ćerka od tri godine. Vedrana se porodila u novosadskoj bolnici i umrla na porođaju, a lekari su rekli da je jedini razlog smrti šok koji je doživela – podseća Štrbac.

On poziva sve koji su ranjeni na Petrovačkoj cesti da se jave Veritasu da bi se uvrstili u oštećene.

– Ne sme niko i nikada zaboraviti zločin koji se desio na Petrovačkoj cesti, kao i svi drugi zločini koji su se desili nad Srbima – istakao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, optužnica Suda u Beogradu za zločin na Petrovačkoj cesti protiv hrvatskih oficira je pozitivna stvar.

– Narednih dana očekujemo da apelacioni Sud u Beogradu potvrdi optužnicu kako bismo na jesen bili spremni za početak suđenja. Ako Bog da, sledeće godine mogli bi da imamo osuđujuću, bar prvostepenu, presudu protiv hrvatskih generala – navodi direktor “Veritasa”.

Tokom Oluje iz domova je proterano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih, od kojih 1.220 civila.

Uzaludna obećanja

– Tužilaštvo BiH je nama od 2014. obećavalo da će podići optužnicu. Stalno su nam govorili, samo što nije, eto samo da im Hrvati kažu imena pilota, tu su dokazi, tu je optužnica, sve je spremno. Oni su već pre desetak godina poslali službeni dopis Zagrebu da im da imena pilota. Oni to nikad neće dati, to sam im ja tada još rekao. Mi pred svaku godišnjicu pitamo Tužilaštvo u Sarajevu, da nam kažu u kojoj fazi je taj postupak, i ove godine smo poslali pitanje i čekamo odgovor – navodi Štrbac.