Z. Vicelarević
RAZMENILI STIHOVE: Deca recitovala Zlati Ikanović

Negotinska Krajina i grad Negotin bili su poslednja etapa ovogodišnjeg pesničkog Karavana kulture – korenima u pohode Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta. Uz Negotin karavandžije su posetile Rajačke pimnice, manastir Bukovo i OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u mestu Salaš.

U organizaciji Doma kulture “Stevan Mokranjac”, Narodne biblioteke “Dositej Novaković” i Sedmice priređen je celovečernji poetsko-muzički program. Sedmicu su predstavili Slavica Mastikosa i Ljubiša Simić, a o postojanju i radu Udruženja pisaca “Dositej Novaković” je govorila Radojka Ranković, predsednica ovog udruženja iz Negotina. Stihove i delove iz svojih dela govorili su, pored Simića i Mastikose, Zlata Ikanović, Miloš Milojević i Radmila Panzalović, a muzički deo pripao je duetu Jovane i Jelene Panzalović. Mali solistički koncert održala je Madam Piano.

Diskoteka za osnovce uz Madam Piano

– Posebna čast bila nam je da ugostimo pisce iz Frankfurta. Proveli smo lepo i zanimljivo veče. Zahvaljujem i Madam Piano koja je svojim pesmama ulepšala ovo veče. Slavica Mastikosa je poezijom, pričama i biografijom koja je vezana za ovaj grad dirnula nas Negotince. Ljubiša Simić nas je divno nasmejao svojim stihovima, a Jovana i Jelena su takođe lepo pevale. Poziv da nam ponovo dođu u goste je otvoren. Uživali smo svi u svakom trenutku – rekla nam je Suzana Sirotović, direktorka Narodne biblioteke “Dositej Novaković”.

UŽIVALI U PROGRAMU: Publika u Negotinu

Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka Doma kulture “Stevan Mokranjac”, takođe ističe veliko zadovoljstvo što je UP Sedmica gostovala u Negotinu.

– Bili smo svedoci atmosfere koja je potvrdila da negotinskoj publici koja voli pisanu reč, ali i dobru muziku nije teško da izdvoji vreme i dođe na programe ovakvog tipa. Mogli smo čuti stih koji nas emotivno dotiče, kao i nešto što izgovara čovek koji sa šarmom napravi priču iz drugih krajeva Srbije. To zajedništvo je njihova velika odlika koja nedostaje mnogim udruženjima da dišu usaglašeno. Bilo bi lepo da se ova saradnja nastavi. Dom kulture ima značajnu ulogu da promoviše pisanu reč, muziku i scensku umetnost. Ovo je plod saradnje ustanova kulture, biblioteke, Muzeja Krajine i Arhiva u Negotinu.

PREDSTAVILI UDRUŽENjA: Radojka Ranković, Slavica Mastikosa i Ljubiša Simić

Slavicu Mastikosu za Negotin vežu uspomene iz mladosti.

– Došla sam ovde s posebnim emocijama. Moje prvo samostalno putovanje iz Beograda bilo je upravo u ovaj grad gde sam dolazila kod dragih prijatelja mojih roditelja i provodila fenomenalne dane detinjstva. Vezana sam i za Manastir Bukovo gde sam posetila grob arhimandrita Gerasima Jurišića koga sam kao dete upoznala i koji je na mene ostavio veliki utisak. Narod je u Negotinu gostoprimljiv, kao i uvek. Mi smo svuda dobro primljeni od gradske kuće do biblioteke. Interesovanje publike bilo je veliko i naprosto odlazim odavde s ubeđenjem da nas očekuju opet i s ubeđenjem da se ponovo vratim u Negotin – navodi Mastikosa, potpredsednica Sedmice.

PAMTI ARHIMANDRITA: Slavica Mastikosa

Karavandžije su posetile i Osnovnu školu “Jovan Jovanović Zmaj” u Salašu, mestu na pola puta između Negotina i Zaječara, koju je pohađala Zlata Ikanović, članica i sekretarica Sedmice. Pesnički karavan je u školi održao kratak poetsko-muzički program.

Ankica Babić, nastavnica srpskoj jezika, dočekala je goste, a uz zvono za veliki odmor počeo je program koji si učesnici Karavana kulture prilagodili deci osnovne škole. Učenici su odgovorili brojnim recitacijama što je izazvalo veliko oduševljenje karavandžija. Madam Piano je za kratko vreme školsku salu pretvorila u diskoteku pa su sva deca igrala u ritmu muzike zajedno sa njom.

MUZIČKI DUET: Jovana i Jelena Panzalović

– Divnu predstavu koju su nam upriličili gosti pratila su deca i učenici od predškolskog uzrasta do osmog razreda. Njih dvadesetak se prijavilo da recituju i naučili su pesmice za samo nekoliko dana. Program je bio odličan i to se moglo videti po raspoloženju dece. Zahvaljujemo se svi – rekla je nastavnica Ankica Babić.

Jovanka Stefanović Stanojević i Suzana Sirotović

O ideji da se na proputovanju kroz istočnu Srbiju dođe i u školu u Salašu Zlata Ikanović kaže:

– Iako sam rođena u Boru, kao mala sam živela u Salašu i išla u školu. Imala sam jaku želju da današnjim učenicima ove škole pokažem pesnički stvaralački rad UP Sedmice i osvežim uspomene na početak mog školovanja. Naišli smo na divan doček, ali mi je u isto vreme žao jer su svi bivši nastavnici otišli u zasluženu peniziju. Ostale su neke od naših “tetkica”. Zgrada škole sada izgleda nešto drugačije i dvorište mi je nekako manje nego kada sam ja bila učenica. Za trenutak je vreme stalo i imala sam utisak da sam opet đak.

Grad pun znamenitosti

Ulogu turističkog vodiča kroz bogatu istoriju grada Negotina preuzeo je Milorad Grbović, direktor dečjeg odeljenja Narodne biblioteke “Dositej Novaković”. On je učesnicima karavana pokazao znamenitosti poput Muzeja Krajine, kuću čuvenog kompozitora Stevana Mokranjca, spomenik hajduku Veljku Petroviću, junaku iz Prvog srpskog ustanka koji je poginuo u odbrani Negotina od Osmanskog carstva i Staru crkvu gde se nalazi grob Hajduk Veljka.

U dvorištu Mokranjčeve kuće

Više od glasa

Nia Nedeljković, alijas Madam Piano, navodi za “Vesti” da je poziv UP Sedmica iz Frankfurta da se pridruži karavanu velika čast za nju.

Madam Piano sa bibliotekarkama iz Negotina

– Osim što sam uživala u prelepim stihovima članova Sedmice i sjajnoj dobrodošlici u svim gradovima koje smo posetili, na mene je poseban utisak ostavilo naše druženje i osećaj stvaranja velike porodice čiji sam deo postala. Svi smo činili uigran tim čiji su članovi bezrezervno pomagali jedan drugom u organizovanju programa, a slobodno vreme smo provodili s puno smeha i sjajnog druženja obilazeći znamenitosti istočne Srbije.

Karavan je, kako kaže, inspirisao da se prvi put oseti kao pesnik, što u suštini i jeste.

– Poželela sam da publici približim stvaralaštvo jednog muzičara kantautora, koji je sebe tokom svog višedecenijskog stvaralačkog rada, najmanje doživljavao kao pevača, jer je interpretacija poslednja u nizu svega onoga što u okviru moje muzike radim, od kompozicije, teksta, preko aranžmana do produkcije. Svesna sam toga da publika moju muzičku pojavu percipira kroz glas, koji sam lično uvek doživljavala samo kao jedan od instrumenata koje sam koristila u stvaranju muzike. Zbog svega toga sam dobila inspiraciju da publici otkrijem i druge delove svog umetničkog izraza, među koje svakako spadaju moji autorski tekstovi. Čitajući svoje pesme u biblioteci “Vuk Karadžić” u Velikom Gradištu, samu sebe sam prvi put doživela kao pesnika.

Poziv bišim đacima

Ljubiša Simić, Slavica Mastikosa i Zlata Ikanović su Božidaru Rajiću, direktoru škole u Salašu na dar doneli brojne knjige.

KNjIGE NA DAR: Mastikosa, Rajić, Ikanović i Simić

– Pozitivno sam iznenađen i zahvaljujem Zlati. Ovo je prvi put da je neko od bivših naših đaka uradio ovako nešto. To znači da je Zlati Ikanović ostalo školovanje u našoj školi u lepoj uspomeni. Nadamo se da će biti još ovakvih događaja i da naši đaci, koji se nalaze širom sveta, pronađu vreme i da nas posete i osveže lepe uspomene iz školskih dana. Mi im želimo dobrodošlicu – rekao je Rajić.

Kameno vinsko selo

Poseta regionu na istoku Srbije počela je dolaskom na Rajačke pimnice. U selu bez ljudi, a u kome živi vino, kako se u ovim krajevima nazivaju sva tri najpoznatija vinska podruma nastala sredinom 19. veka, Rajačke, Rogljevske i Smedovske pimnice, Karavan kulture dočekao je Miroslav Karamančić, vlasnik jedinog ugostiteljskog objekta na Rajačkim pimnicama.

Nakon što su probali specijalitete iz ovog kraja, pastramu, belmuž, slatko od pečuraka, vlašku pogaču i naravno autohtono vino, crnu tamjaniku, Miroslav Karamančić je ispričao istoriju ovih nesvakidašnjih kamenih kuća koja se mogu naći samo u ovom kraju Srbije. Potom ih je odveo u šetnju kroz kameno vinsko selo, da bi ih na kraju odveo i do obližnjeg groblja s mističnim spomenicima čije poreklo još niko nije uspeo da tačno utvrdi.

Molitva u manastiru

Manastir Bukovo bio je još jedna stanica Karavana kulture. Ovaj velelepni manastir se nalazi na četvrtom kilometru zapadno od centra Negotina i prema predanju je osnovan u 13. veku. Manastirska crkva je posvećena Svetom Nikoli, a kroz istoriju manastira Bukovo goste je vodio protosinđel Enoh.

Karavandžije protosinđelom Enohom