Lična arhiva
USPOMENA ZA CEO ŽIVOT: Poklonici u Jerusalimu

Hodočasnici iz parohija Svetog velikomučenika Georgija i Svetog velikomučenika Dimitrija iz Danske, koji su bili u poseti Hristovom grobu, u Jerusalimu, okupili su se u parohiji u Kopenhagenu kako bi se prisetili ovog velikog događaja koji je i najveći san svakog verujućeg hrišćanina. Poklonici iz pomenutih parohija su zajedno sa njihovim tadašnjim sveštenikom ocem Aleksandrom Samardžićem i arhimandritom Nektarijem iz Švedske posetili sveta mesta u dve grupe.

U tu čast u crkvenoj sali u Kopenhagenu je priređena večera i prikazivanje jednočasovnog filma koji je realizovao Aleksandar Bulajić, iz materijala koji je snimio na putovanju. Posle tog lepog i nezaboravnog sećanja, pročitano je i nekoliko pesama koje su svojim perom ispisali hodočasnici Mira Nenadović i Petar Šekara.

Stihove “Putem hodočašća” i “Parohijani iz Danske ocu Aleksandru” pročitala je hodočasnik Mira Nenadović, višedecenijski nastavnik srpskih dopunskih škola u Danskoj.

ČITALA STIHOVE: Nastavnica Mira Nenadović

– Putovanje u Svetu zemlju bio je nezaboravan doživljaj u svakom pogledu. Kad idete tim putem, po Božjoj promisli, upoznajete ljude s kojima osećate duhovno jedinstvo. I to smo želeli da evociramo kroz druženje ove večeri, uz retrospektivu svega viđenog i doživljenog – izjavila je tokom večeri Ljiljana Tepić Bakić, jedna od najaktivnijih parohijana i poklonik sa ovog putovanja.

Pored oca Aleksandra ovom druženju je prisustvovao i otac Milan Gardović, sadašnji sveštenik ovih dveju parohija u Danskoj, koji je i sam lično četiri puta pohodio Svetu zemlju.

Okupljeni u crkvenoj sali

– Okupili smo se danas i nadam se da ćemo ubuduće tradicionalno da obeležimo putovanje u Svetu zemlju koju smo organizovali iz naše parohije u dva navrata 2019. i 2020. godine. Gospodu dragom hvala što smo bili blagosloveni da bar jednom odemo na to putovanje, posetimo divne svetinje i da možemo sa sobom da ponesemo toliko toga. I kao što mnogi koji ovde žive i znaju da su razdaljine velike i ljudi su razbacani po čitavoj državi, ipak je ovo prilika da se okupimo, setimo tih dana koje verujem da će svako pamtiti do kraja života. Ako Bog da i prilike nam dozvole mogućnost da nastavimo ova putovanja poklonička, kako za Svetu zemlju tako i u naše krajeve – naglasio je otac Aleksandar Samardžić.

POSEBAN OSEĆAJ: Ivan, Vasilije, dve Aleksandre i Nenad sa gramatama

Ponosni na gramate

Među hodočasnicima je bilo i mnogo mladih. Tako su hadžijske gramate dobili i Ivan Šulejić, Vasilije Novaković, Aleksandra Novaković, Aleksandra Tolmačev i Nenad Prokopović.

– Teško je opisati ljudskim definicijama iskustvo hodočasnog putovanja u Svetu zemlju. Teško je zato što koraci kojima smo koračali jesu istinski tragovi samoga Gospoda Isusa Hrista. Čovek postaje ne samo prihvatljiv, vizuelnim, mirisnim i opipljivim lepotama, nego mu se budi duhovna agape (večera ljubavi), i svaki od nas doživeo je neko neobjašnjivo Bogodato čudo. To je neki poseban osećaj. Obilazeći hramove, ulice pa čak i stare hrišćanske tamnice, dovelo me je do bliskog susreta ili prisustva teškog puta, nepodnošljivu muku i ogromnu ljubav kojom se Gospod pokazao.

Celo putovanje jeste sticanje veće ljubavi prema Bogu i bližnjima. Ubedljivo najteže bilo je sačuvati sve utiske vraćajući se u Evropu i u svoj stari život – kaže Ivan Šulejić, student Teološkog fakulteta “Svetog Ignatija” u gradu Sodartalje, nedaleko od Stokholma.