youtube/N1
Šefik Džaferović

Potpuni raspad spoljne politike BiH još jednom je potvrđen posle sastanka Šefika Džaferovića, predsedavajućeg Predsedništva BiH, u Briselu sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO saveza. Džaferović je, posle razgovora, poručio “da se BiH davno opredelila za put prema NATO”.

– Sastanak je bio veoma konstruktivan i na tragu je onoga što želi BiH i NATO. BiH je aspirant za članstvo u NATO savezu. Mi smo se 2005. godine opredelili za to. Tokom 2009. podneli smo zahtev za ANP i još smo u tom statusu. Nažalost, postoje problemi i snage koje osporavaju NATO put – rekao je Džaferović, pa uputio brojne hvale na račun NATO istakavši da je Alijansa “zaustavila rat i očuvala mir u BiH”.

Tim povodom iz Srpske poručuju da su način na koji je Džaferović otišao u sedište NATO, bez saglasnosti sva tri člana Predsedništva BiH, i teze koje su samo stav njegove partije, poput one o NATO putu BiH, veća opasnost za BiH od bilo kakve retorike na koju se vole pozivati.

– BiH nije donela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o situaciji u Ukrajini, o uticaju bilo koje treće države na BiH. Sve što je Džaferović izgovorio stav je muslimanskog političkog kruga – poruka je iz Srpske.

Međutim, Džaferović se u Briselu obrušio i na Rusiju.

– U BiH nažalost postoji ruski uticaj i mi se prema tome moramo odnositi na adekvatan način. Postoje otvorene pretnje iz Rusije, to radi ruski ambasador. Molim vas da na samitu u Madridu date snažnu podršku NATO putu BiH i da se referirate na obaveze koje ima NATO savez prema Dejtonu. Molim da se ojača NATO štab u Sarajevu – apelovao je Džaferović.

Na to je reagovala i Ambasada Rusije u Sarajevu istakavši da se poslednjih godina NATO pretvorio u agresivnu organizaciju, čija je glavna meta Ruska Federacija.

– Učlanjenje bilo koje zemlje u Alijansu podrazumeva apsolutnu podršku vojnim i političkim ciljevima NATO, dakle antiruskim koracima, što znači da se delovanje svake države članice u okviru Alijanse smatra usmerenim protiv Rusije – navode iz Ambasade.

Ističu da su zbog nacionalne bezbednosti Rusije prinuđeni da preduzmu odbrambene mere. Navode i da svaka država ima suvereno pravo da opredeljuje spoljno-političke prioritete u skladu sa svojim nacionalnim pravnim postupkom.

– Isticanje stavova Rusije i razjašnjenje principa evropske bezbednosti nisu pretnja, kako to ocenjuju pojedini političari u BiH – poručuju iz Ambasade.

SDA politika

Sagovornici “Vesti” iz zajedničkih organa kažu da na spoljno-političkom planu ne postoji nikakva koordinacija i da predstavnici svakog od tri naroda rade ono što mogu u skladu sa svojim ciljevima.

– Po Srpsku je ovde nezgodno što institucionalno spoljnopolitički kurs pokrivaju SDA kroz Džaferovića i Biseru Turković te DF preko Željka Komšića. Kad Džaferović ode u Brisel i kaže da je BiH za NATO put, takve tvrdnje tamo odjekuju kao službeni stav BiH iako se radi o partijskim mišljenjima. Nema načina da Banjaluka to zaustavi – kaže naš izvor.