Youtube/Novo jutro
Dr Milanko Šekler

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu Milanko Šekler, izjavio je danas da je vakcinacija i dalje savršeno korisna i efikasna protiv omikron soja, kao i da se pokazalo da je smrtnost od te varijante virusa manja tri do sedam puta.

Osobe kod kojih je potvrđen omikron soj u Srbiju su došle iz Bocvane sa negativnim pi-si-ar testom, ali Šekler je ukazao da to ne znači da testovi ne prepoznaju novi soj virusa.

– Kod jedne vrste testa koji hvata tri gena dešavalo se da je jedan gen – onaj na es-proteinu koji je najviše promenjen kod omikrona, bude negativan, ali ostala dva budu pozitivni. Bilo koji od ovih gena da je pozitivan, jasno je da imate koronu – objasnio je Šekler.

Naveo je da je velika verovatnoća da testirana osoba ima upravo omikron soj ako taj jedan gen nije pozitivan.

Dodao je da pi-si-ar testovi i dalje rade savršeno i ad su osobe koje su došle iz Bocvane u tom trenutku još bile u inkubaciji, da je virus tek ušao u njih i nije se dovoljno umnožio da bi test bio pozitivan. Posle nekoliko dana svi su bili pozitivni.

Šekler je rekao da je potrebno svega tri ili četiri dana da novi soj virusa pokaže simptome, dok su prethodne varijante dovodile do pojave simptoma posle dužeg vremenskog perioda, čak i do desetak dana.

Istakao je da treba pratiti zemlje koje imaju najveći problem sa omikronom, kao što su Južna Afrika i Velika Britanija. Naveo je da je u Južnoj Africi evidentno da je četiri do pet puta manja šansa da osoba zaražena omikronom završi u bolnici, ali postoji i 40 odsto šanse da neko ko je preboleo koronu ponovo bude inficiran novim sojem. “Vakcinisanih u bolnicama ima ispod 20 odsto, što govori da vakcina itekako štiti”, rekao je Šekler.

Ukazao je da, iako rezultati analiza pokazuju da su neutralizujuća antitela značajno slabija, neutralizacija nije proporcionalna efikasnosti vakcina protiv korona virusa.

– Kao što vam je dovoljno malo parče kvasca da napravite hleb, možete isto to testo da napravite i sa četvrtinom te kockice kvasca i da dobijete isti hleb. Postoji umnožavanje i jedna imunološka kaskada, gde se povećava efikasnost – rekao je Šekler.

Naglašava da je vakcinacija i dalje savršeno korisna i efikasna protiv omikron soja, kao i da se pokazalo da je smrtnost kod te varijante virusa manja tri do sedam puta.

Naveo je i da čak do 90 odsto zaraženih omikronom koji su primljeni u bolnicu nema potrebu za kiseonikom.