T. Trajković
Pomeraju granice: Ekipa druge sezone"Senki nad Balkanom"

Drugi deo “Senki nad Balkanom”, koji se s nestrpljenjem očekuje, počeće s emitovanjem 11. novembra na kanalu Nova S, a kreator serije Dragan Bjelogrlić očekuje da će opravdati poverenje publike. Ako je suditi prema prve dve epizode, koju smo imali prilike da pogledamo na novinarskoj projekcije, “Senke 2” zadržale su nivo i kvalitet koji su stekli u prethodnoj sezoni. Nastavak najgledanije domaće serije donosi novo iskustvo, a ekipa se potrudila da nastavak ima zasebnu radnju.

– Dao sam sve od sebe da uradim nešto iza čega mogu da stanem lično i profesionalno. One su moj kreativni maksimum u ovom trenutku. To je bilo veoma zahtevno u samom startu, ali mislim da smo u tome uspeli i da će gledaoci moći da uživaju u drugoj sezoni “Senki nad Balkanom” kao u autonomnom i nezavisnom delu. Zadržali smo stil i prepoznatljivu estetiku “Senki”. Struktura i dramaturgija serije je kao u prvoj sezoni kompleksna, prati se nekoliko paralelnih priča koje će se na kraju sliti u jednu. Imamo mnogo novih likova, a ono što će razlikovati drugu sezonu u odnosu na prvu je pojačanje s novim piscem Bobanom Jevtićem. On je doprineo jačem profilisanju likova, njihovim međusobnim odnosima i uravnoteženijem vođenju paralelnih tokova, tako da gledalac ne mora stalno da ima sve informacije u glavi da bi mogao da prati priču – kazao je Bjelogrlić.

On je istakao da je druga sezona “Senki” njegovo najveće delo, ali da nije siguran da li će moći tako nešto da ponovi.

– “Senke” su meni veoma bitno delo i dao sam sve od sebe da uradim nešto iza čega mogu da stanem i lično i profesionalno. “Senke 2” su možda moj maksimum i kreativni i ljudski, ovoga trenutka. Ništa drugo što sam radio nije za poređenje sa ovim. Hteli smo da izbegnemo naš mentalitetski specijalitet opuštanja posle uspeha u nekom poslu. Bilo mi je važno da to bude dobro. “Senke” su nešto najteže što sam do sada radio i planirali smo treću sezonu, ali kad pomislim sada na ceo ovaj proces da prolazim ponovo, nisam siguran da li ću imati snage za to, stižu me godine.

Pisac Dejan Stojiljković, negirao je spekulacije u medijima i kazao da neće biti Rusa, ni princa Đorđa Karađorđevića.

– Naprosto, radnja je smeštena u 1934. godinu kada se desio marseljski atentat. Naši junaci su u novim situacijama – kaže Stojiljković.

Istorijske činjenice

Na pitanje novinara koliko je serija, budući da se bavi istorijskim činjenicama u kombinaciji sa maštom, doprinela znanju ljudi u Srbiji o periodu o kojem govori, Bjelogrlić je rekao da je upravo to jedna od najznačajnijih stvari koju su “Senke” postigle kada je reč o lokalnim okvirima.

– Ušli smo u ozbiljne istorijske teme o kojima se veoma malo zna, ali nismo ušli u njih s pozicija dokumentaristike i fakata kojih se slepo držimo. Više puta sam već rekao da se “Senke” kreću između onoga što se stvarno desilo i onoga što je moglo da se dogodi. Ne izvrćemo nijednu istorijsku činjenicu, ali način na koji dolazimo do nekog istorijskog događaja jeste plod naše mašte i kreativnosti. “Senke nad Balkanom” neće nikad plasirati pogrešnu informaciju i istorijsku činjenicu – rekao je Bjelogrlić, dodajući da je upravo kontroverzan put kojim se kretala prva sezona serijala otvorio more feljtona o princu Đorđu Karađorđeviću, o Mustafi Golubiću, o ulozi ruskih emigranata…

Prodali prava Amerikancima

Ono što će izdvojiti emitovanje ove serije od drugih je to što će svi gledaoci, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, imati mogućnost da pogledaju odjednom svih 10 epizoda druge sezone! U pitanju je opcija putem internet platforme EON koja će biti dostupna od 8. novembra i koštaće 990 dinara, bez obzira na to kod kog ste internet provajdera.

Bjelogrlić se pohvalio i novim uspehom “Senki nad Balkanom” kada je reč o prodaji serije.

– Prva sezona prikazana je u Rusiji, ne znam da li je počelo prikazivanje u Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj, a prodata je i najvećoj kompaniji za TV kontakte za Severnu i Južnu Ameriku.