Z. Mirković
Nagrađeni: Mateja Jozić, Radojka Čabarkapa, Gordana Subašić, Danica Marinković, Katarina Marković, Lucija Tadijanović i Goran Čikoja

Udruženje Bečke poete održalo je svoju tradicionalnu manifestaciju Bečka šeširijada i u uslovima korona mera, ali i lošim vremenskim uslovima zbog čega se neki nisu odazvali, ali oni koji su došli uživali su u romantičnoj atmosferi.

Ambijent je upotpunjen izložbom slika beogradske Skadarske ulice – Skadarlije i to je učinjeno prvi put na ovoj manifestaciju koja je peti put održana.

Program su svojim umećem na muzičkim instrumentima upotpunili violinista Risto Nikolić i harmonikaš Momir Marijaković.

Oni su, unapred odabranim melodijama, popunili svaku pauzu između priče o Skadarliji, o piscima i njihovim delima. Pesme Đure Jakšića čitale su Mirel Tomas i Katarina Marković, Desanke Maksimović i Jove Jovanovića Zmaja čitala je Mirjana Rab, dok su mudrosti Meše Selimovića čitali svi zajedno.

Pesme Laze Kostića iznela je Zorica Mitić.

Scenski prikaz “Nadmudrivala žena muža” predstavili su Mirjana Rab i Zoran Radosavljević, a pesmu “Bečka škola-bečki lola”, koju je za ovu manifestaciju napisala Mirel Tomas, recitovao je Vojislav Besedić. On je govorio i o anegdotama iz života prvog srpskog glumca Ilije Stanojević i o tome kako je prvim nastupom zapalio ne samo publiku već bukvalno i štalu u kojoj su izvodili predstavu.

Zoran Radosavljević, Mirjana Rab i Vojislav Besedić

– Posebno bih istakla našu Danice Marinković koja je stihove pesme “Korak napred, pokloni se, korak nazad, okreni se”, napisala u čast Šeširijade. Inače, ova naša manifestacija je mnogo više od šešira i od naziva pod kojim se održava – navodi Mirel Tomas, predsednica Bečkih poeta.

Dok se pričalo o piscima i čitala poneka pesma na šeširima su već bili brojevi kako bi se prišlo biranju najlepšeg. Svi koji su hteli da predstave svoj šešir, od kojih su mnogi bili ručni rad, prošetali su pored slika Skadarske ulice.

Prvu nagradu osvojila je Lucija Tadijanović, a nagrada se sastojala od šešira, tašne, kišobrana umesto štapa i diplome. Druga nagrada pripala je Danici Marinković, koja je nosila šešir ručne izrade, i ona je dobila šešir i diplomu. Treću nagradu odnela je Radojka Čabarkapa, a dobila je crveni šešir, šampanjac i diplomu.

Kod muškaraca prvo mesto odneo je Zoran Radosavljević, drugo Vojislav Besedić, a treće Marijan Makedonski, sa svojim maskirnim šeširom.

Posebne zahvalnice kao sponzori dobile su poetesa Danica Marinković, zatim Tanja Lazić, koja je prisutnima predstavila kolekciju nakita i Ana Popović za ručno izrađene tašne.

Risto Nikolić, Zoran Radosavljević i Momir Marijaković

Starogradske melodije

I posle takmičenja veče nije završeno, već su pravi boemi uživali u muzici Gorana Čikoje koji je na harmonici izvodio starogradske melodije.

Na kraju svi su se rastali pozdravom: “Do sledeće Šeširijade posle pandemije korona virusa!”

Takmičenje u bacanju šešira

Bacanje

Kao što je tradicija, održano je i takmičenje u bacanju šešira, u čemu je drugi put za redom pobedila, prošlogodišnja šsampionka Gordana Subašić. I ona je dobila pehar, šešir, kišobran i diplomu kao nagradu. Drugo mesto osvojila je Katarina Marković, a treće muzičar Goran Čikoja.