Tanjug

Srbi širom sveta, pa i u Austriji, obeležili su Vidovdan, jedan od svojih najvećih praznika, posvećen svim velikomučenicima, kaže ambasador Srbije u Beču Nebojša Rodić, ali i navodi da je ovaj 28. jun veoma interesantan datum za Srbe u Austriji, jer se u tamošnjem parlamentu raspravljano o rezoluciji o Srebrenici.

– Neću da kažem da se to desilo sa nečijom željom, upravo na Vidovdan, i neću to povezivati sa Vidovdanom u istoriji, ali u spoljno-političkom odboru parlamenta Austrije, baš na taj dan se raspravljalo o rezoluciji koja nosi naziv Rezolucija o sećanju na genocid u Srebrenici – rekao je Rodić.

Kako kaže, ta rezolucija nije akt kojim se osuđuje zločin, već je “akt o sećanju”.

– A zašto sećanje posle 27 godina? To sećanje nama nije neophodno, jer ga mi dobro pamtimo. Nemamo porodicu, nemamo među drugovima i prijateljima nekoga ko, ne samo u tom ludilu u BiH, već u raspadu cele SFRJ, nije na neki način povređen ili se setio onog ko nije s njim – kaže Rodić.

Raspravu o toj rezoluciji pred odborom u parlamentu Austrije inicirale su četiri partije, vladajuća Narodna partija Austrije, Zeleni i opozicione Sodijaldemokratska partija i NEOS. Njihovi poslanici potpisali su rezoluciju kojom poručuju da je za “osiguranje miroljubive budućnosti i prosperitetne koegzistencije, neophodno da se svi politički predstavnici – bilo u Bosni i Hercegovini, ali i širom sveta – suoče sa ovim najmračnijim poglavljem istorije i priznaju prošlost”. Oni su pozdravili odluku bosanske vlade da 11. jul proglase nacionalnim Danom žalosti.