Tanjug
NATO agresiju brani skandaloznim teorijama: Tomas Šib

Bombardovanje Jugoslavije 1999. je bilo potrebno kako bi se sprečila humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu, izjavio je ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib.

On je rekao da je svestan da je to kontroverzno pitanje i da nije bilo odluke Saveta bezbednosti UN o pokretanju vojne akcije.

– Neka odluka je morala da bude doneta, cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu, izbeći genocid – rekao je Šib za Radio-televiziju Vojvodine.

Ocenio da je bombardovanje bilo veoma teško za Srbiju, ali da ne treba zaboraviti da se nije tek tako desilo, da je problem bio pronaći rešenje za Kosovo i da su prethodno bila primenjena sva diplomatska sredstva.

Na ovu izjavu reagovao je vojvođanski premijer Igor Mirović.

– Izjava nemačkog ambasadora Tomasa Šiba za RTV nije diplomatska, nije istinita, nije razumna (trebalo je sprečiti navodnu humanitarnu katastrofu i izmišljeni genocid bombardovanjem), ne priliči statusu ambasadora u suverenoj zemlji. Jednostavno, smatram da se na ovakvu izjavu mora reagovati u skladu s odgovarajućim principima i konvencijama – napisao je Mirović na Instagramu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za “Vesti” da izjava nemačkog ambasadora govori da neko ko je agresiju izvršio mora i da je brani svim sredstvima. Prema onom sistemu da pobednici pišu istoriju, Anđelković kaže da bi, da su nacisti pobedili u Drugom svetskom ratu, nekih 15 ili 20 godina kasnije kazali da nisu tokom tog rata ni bacali bombe na Beograd.

– Onaj ko je bio agresor, mora da laže. Jasno je da nemački ambasador brani tadašnju politiku svoje zemlje prema Srbiji – kaže Anđelković, uz napomenu da se sada sprovodi nad Srbijom druga vrsta agresije, a to je verbalna agresija.

Šibovu poruku ministar bez portfelja Nenad Popović nazvao je sramnom.

– Izjava ambasadora Šiba da je trebalo bombardovati Srbiju 1999. godine da bi se sprečio genocid predstavlja vrhunac cinizma i nastavak kampanje pojedinih zapadnih zemalja da se srpski narod proglasi za genocidan. Posebno je perfidno to što je ambasador Šib ovo rekao u danima kad srpski narod obeležava osam decenija od bombardovanja Beograda koje su izvršili nacistički bombarderi – naveo je Popović u saopštenju.

On je ocenio da je jasno da se radi o još jednom pokušaju falsifikovanja istorije, gde jedan predstavnik nemačke nacije, koja je odgovorna za milione mrtvih u Prvom i Drugom svetskom ratu, “pokušava da Srbe proglasi za genocidan narod i agresore”.

– Zahtevamo od nemačkog ambasadora da se izvini srpskom narodu za izgovorene uvrede ako želi da nastavi da kredibilno obavlja dužnost diplomatskog predstavnika svoje zemlje u Republici Srbiji – naveo je Nenad Popović.

Srbi žrtve nemačkog genocida

Ministar Nenad Popović podsetio je ambasadora Šiba da je srpski narod i tokom Prvog i tokom Drugog svetskog rata baš od Nemaca preživeo genocid.

– Srbi su to iskusili, počev od Mačve 1914. godine do Kragujevca i Kraljeva 1941. godine i Jasenovca gde su ustaše, pod nacističkom zaštitom, zverski ubijale srpsku decu – naveo je Popović.

Pozivao na istinsko pomirenje

Ambasador Šib samo dva dana pre uvredljive poruke održao je govor u potpuno drugačijem duhu.

– Bez zajedničkog sećanja i osvrta na ono što se desilo, istinsko pomirenje je nezamislivo. S pogledom na to mračno poglavlje u zajedničkoj istoriji, partnerstvo, štaviše duboko prijateljstvo koje se razvilo između naših zemalja ne podrazumeva se samo po sebi. Intenzitet naše međusobne komunikacije i razmene među ljudima, raznolikost u kulturi i privredi, impresionira me svaki put – kazao je Šib 6. aprila, na obeležavanju 80. godišnjice od nacističkog bombardovanja Beograda.

DSS za opoziv

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović zatražio je da nemački ambasador Tomas Šib bude opozvan ako ostane pri izjavi da je bombardovanje SRJ 1999. bilo opravdano i da je izvedeno s ciljem sprečavanja humanitarne katastrofe i genocida na Kosovu.

– Srbija želi najbolje moguće odnose sa svim državama sveta, uključujući i Nemačku, ali skandalozne izjave takvim odnosima ne doprinose. Zato ambasador mora biti hitno pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova. Ako ostane pri izjavama, ne može biti dobrodošao i mora biti opozvan ili proglašen personom non grata – poručio je lider DSS-a.