EPA/Franck Robichon
Alek Sigli

Državna televizija Severne Koreje objavila je da je australijski student Alek Sigli bio u toj zemlji uhvaćen u špijunskoj aktivnosti, te da je zato uhapšen, a potom i proteran iz zemlje. Prema navodima državne novinske agencije KCNA, “Sigli je dostavljao podatke i fotografije medijima koji su nastrojeni protiv Severne Koreje”. Dodaju i da je Sigli na saslušanju priznao da je špijunirao.

Ipak, on je posle nedelju dana u zatočeništvu, prošle nedelje oslobođen na intervenciju švedskih diplomata koji su ga izveli iz zemlje prvo u Kinu, a potom je odleteo za Peking gde mu živi supruga. Otkako je presretnut od novinara na aerodromu u Pekingu, pa sve do danas, Sigli samo ponavlja kako ne želi da komentariše slučaj, niti okolnosti svog zatočeništva u severnokorejskom zatvoru.

Striktni i rigidni policijski aparat Severne Koreje navodno je uhvatio Siglija na delu 25. juna, te da je mladić prekršio uslove boravka koje mu je garantovala studentska viza. Ako je verovati izveštajima iz Hongkonga, posle priznanja Sigli je od honkonških vlasti zatražio pomilovanje, pod uslovom da bude proteran iz zemlje.

“On je iskreno priznao šta je uradio, te da je sistematski prikupljao podatke o unutrašnjim prilikama u Severnoj Koreji, te je uz apel za pomilovanjem uputio i izvinjenje korejskim vlastima što je pogazio njen suverenitet” navodi KCNA.

Tokom svog boravka u Severnoj Koreji Sigli je delio pisane zapise i fotografije sa zapadnim medijima, pre svega londonskim “Gardijanom”, ali i preko društvenih mreža. Takođe, on je fotografije i lične utiske objavljivao i na sajtu svoje turističke agencije Tongil turs koja se upravo bavi putovanjima u ovu najizolovaniju zemlju sveta. Nije poznato šta je tačno zasmetalo severnokorejskim vlastima, s obzirom na to da su njegovi blogovi bili vrlo prijateljski nastrojeni, opisujući kakvu slobodu kretanja uživa, te kako je dobro prihvaćen na Univerzitetu “Kim Il Sung” gde je pripremao master iz korejske književnosti.

Geri Sigli, otac uhapšenog pa puštenog studenta, inače profesor azijskih studija na Univerzitetu Zapadna Australija samo je kratko rekao da je njegov sin bio pristojno tretiran u jednonedeljnom zatočeništvu u Severnoj Koreji.

Ucena

Verziju Pjongjanga o tome kako je Sigli špijun niko ne prihvata istinski. Naime, Severna Koreja ima istoriju zatvaranja zapadnjaka i korišćenjem njihovog zatočeništva u političkim pregovorima, a najčešće samo zahtevajući basnoslovne milionske otkupe od njihovih zemalja.

Ništa protiv države

Svoj poslednji članak Sigli je objavio 30. aprila na sajtu NK Njuz, gde je opisivao kako izgledaju i šta nude severnookorejski restorani u Pjongjangu.

– Ukupno šest članaka koje je napisao, Sigli je potpisao svojim imenom i prezimenom, sasvim javno i nema govora o tome da su oni “antidržavni”. Mi tu tezu u celosti odbacujemo – rekao je Čed Okerol, urednik NK Njuza i šef uprave Koreja Risk Grupa.

– Alekovi tekstovi su bili veoma čitani, potpuno apolitički i davali su solidnu sliku o životu u prestonici Severne Koreje – dodao je on.